Kotimaiselle kalalle on tällä hetkellä kysyntää ja tarvetta enemmän kuin tarjontaa. Valtioneuvoston viime vuonna hyväksymän kotimaisen kalan edistämisohjelman tavoitteena onkin lisätä merkittävästi kotimaisen kalan tarjontaa ja osuutta kulutuksesta, mutta alan toimintaedellytykset ovat edelleen haastavat. Alalla on kuitenkin nähtävissä myös hyvää kehitystä.
Seafood Innovations 2022 -kilpailussa palkittiin Lagerblad Foods Oy:n Kalamuru
Tänä vuonna järjestettiin ensimmäistä kertaa kaikille avoin Seafood Innovations -kilpailu, jossa etsittiin kalan käyttöä tai tarjontaa edistäviä innovaatiota. Voittajaksi valittiin Lagerblad Foods Oy:n Kalamuru Kalatalouden Innovaatiopäivillä Helsingissä 3.11.2022.
Kalamuru on silakasta ja särkikaloista jauhettu muru, joka paistetaan valurautapannulla ja pakastetaan tuoreeltaan. Sitä voi käyttää ruoanlaitossa esimerkiksi tonnikalan tapaan. Kalamuru on HoReCa-tuote, jolta löytyy myös Sydän- ja Hyvää Suomesta-merkit.
Kilpailun arviointiraati näki Kalamurun potentiaalin tonnikalan haastajana valtavana mahdollisuutena. Lisäksi tuotteen selkeä kysyntä HoReCa-sektorilla ja sen skaalautuvuus tekivät raatiin vaikutuksen. Kehuja tuote sai myös siitä, että sen valmistukseen käytettään juuri särkikaloja ja silakkaa.
– Olemme erittäin iloisia, että aktiivinen asiakkaiden tarpeiden kuunteleminen ja panostuksemme tuotekehitykseen on nyt saanut näin merkittävän kiitoksen. Olemme jo useamman vuoden olleet mukana Itämeren suojeluprojekteissa ja halunneet tukea suomalaisten kalastajien työtä, kommentoidaan palkintoa Lagerblad Foods Oy:n tiedotteessa voitosta.
Kokonaisuudessaan kilpailuun osallistui kymmeniä innovaatioita, jotka edustivat eri kala-alan sektoreita. Kilpailu on osa Kotimaisen kalan edistämisohjelmaa ja sen idea on peräisin edistämisohjelman puitteissa toimivalta Kalakumousverkostolta. Kilpailun toteutti Pro Kala ry.
Brändö Laxin kirjolohelle vastuullisen kalankasvatuksen ASC-sertifiointi
Ahvenanmaalaiselle Brändö Lax on saanut ensimmäisenä suomalaiselle meressä kasvatetulle kalalle myönnetyn ASC-sertifioinnin. ASC eli Aquaculture Stewardship Council on kansainvälinen, voittoa tavoittelematon järjestö, jonka ovat perustaneet Maailman luonnonsäätiö WWF sekä The Sustainable Trade Initiative IDH. Sertifiointi on osoitus toiminnan läpinäkyvyydestä ja vastuullisuudesta läpi koko tuotantoketjun.
– Olemme panostaneet kalojen hyvinvointiin, elintarviketurvallisuuteen, ympäristövaikutusten minimointiin ja sosiaaliseen vastuuseen jo vuosien ajan, ja tämä sertifiointi tuo tekemämme pitkäjänteisen työn näkyväksi erityisesti kuluttajille, kertoo sertifioinnista Brändö Laxin toimitusjohtaja Karl-Johan Henriksson.
Brändö Lax Ab on Ahvenanmaan Brändössä toimiva kalankasvatusyritys, jonka juuret ovat saaristossa. Se on yksi johtavista kotimaisista ruokakalankasvattajista. ASC-sertifiointi on myönnetty Brändö Laxin kasvattamalle kirjolohelle ja sen mädille.
– Toivomme, että ASC-sertifiointi osaltaan loisi meille myös lisää mahdollisuuksia kasvattaa kestävästi kotimaista kalaa, toteaa Henriksson.
Juttu perustuu Pro Kala ry:n tiedotteeseen (3.11.2022) sekä Brändö Lax Ab:n tiedotteeseen (12.10.2022).