Artikkelit

Vuoden 2022 luontoyritys on Ravintorengas Oy ja luonnontuotetoimija KÄÄPÄ BioTech Oy

416Lukenut

Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry:n (www.aitoluonto.fi) perustamalla Vuoden luontoyritys -tunnustuksella palkitaan vuosittain luontoyritys, joka toiminut alalla ansiokkaasti tai toiminnallaan nostanut luontoalan yrittäjyyttä tuotteineen tai palveluineen merkittävästi esille. Vuoden luonnontuotetoimija -tunnustuspalkinnon puolestaan saa vuosittain henkilö, yritys tai organisaatio, joka on toiminut ansiokkaasti luonnontuotealan edistämiseksi. Valinnat tekee Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry:n hallituksen nimeämä toimikunta, jossa on mukana Arktiset Aromit ry:n edustaja.

Neljättä kertaa jaettavien luontoyrittäjyyden tunnustuspalkintojen saajat julkistettiin valtakunnallisilla Luonnontuotepäivillä Mikkelissä 9.11.2022.

Vuoden luontoyritys Ravintorengas Oy on yksi Suomen näkyvimpiä ja pitkäaikaisimpia luontoyrityksiä

Sanna Herttua-Laiho.

Vuoden luontoyritys -tunnustus myönnettiin luonnontuotealalla uraauurtavaa työtä tehneelle Ravintorengas Oy:lle. Kari ja Tuija Herttuan 1970-luvun lopulla perustama yritys on toimintansa alusta lähtien valmistanut jo kolmesti palkittua Karin Havupuu-uutejuomaa, joka valmistetaan lähdevedestä sekä luomusertifioidusta nuoren männyn kuoresta ja nilasta.

Perheyritystä ohjaa nykyään perustajien tytär Sanna Herttua-Laiho, jonka johdolla yrityksen toimintaa ollaan aktiivisesti kehitetty eteenpäin. Nykyisin Ravintorengas valmistaa männynkuoriuutteesta myös Pinena-kapseleita ja -tabletteja. Tähtäimessä on kasvattaa myös vientiä.

– Saimme esimerkiksi pari vuotta sitten kansainvälisen FSSC 22000 -laatusertifikaatin, jonka myötä tuotantomme laatu voidaan todentaa myös kansainvälisesti, kertoo toimitusjohtaja Sanna Herttua-Laiho.

Ravintorengas Oy sijaitsee Kosken metsätilalla Siikaisissa.

Vuoden luonnontuotetoimija KÄÄPÄ BioTech Oy vie suomalaisia raaka-aineita ja osaamista maailmalle

Vuoden 2022 luonnontuotetoimija -tunnustus myönnettiin KÄÄPÄ Biotech Oy:lle, joka tutkii, innovoi ja kehittää ratkaisuja sienien käyttöön.

Sienten metsäviljelyä.

Yrityskokonaisuuteen kuuluva metsäliiketoimintayksikkö KÄÄPÄ Forest edistää metsien monipuolista käyttöä ja luomupakurin metsäviljelyä sekä hallinnoi maailman suurinta pakurin viljelyverkostoa. KÄÄPÄ Mushrooms on suomalaisista funktionaalisista sienistä valmistettu loppukuluttajille suunnattu brändi. Tukkumyyntijaosto Nordic Mushrooms taas myy sieniuutteita kansainvälisille ravintolisä-, kosmetiikka- ja eläinruokatoimialoille.

Laboratoriotyöskentelyä.

– Yrityksemme on vahvassa kasvuvaiheessa ja yhteistyöverkostomme laajenee kansainvälisesti koko ajan. Voimme olla ylpeitä laadukkaista suomalaisista raaka-aineistamme ja suomalaisesta osaamisesta, jotka ovat menestyksemme ja kasvavan vientikysynnän taustalla, kertoo KÄÄPÄ Biotechin kaupallinen johtaja Otso Mursula.

Kuluttajamarkkinoille ja vientiin suunnattuja sieniuutteita.

Heini Katajisto sai kunniamaininnan aktiivisesta työstään luontoyrittäjänä

Luontoyrittäjä ja metsänomistaja Heini Katajiston Sysmässä Päijät-Hämeessä sijaitsevan yrityksen tuotevalikoimaan kuuluvat muun muassa joulukuuset, havut, mahla, kuusenkerkät sekä erilaiset luonnonkasvit. Katajisto on ensimmäisiä yksityismetsänomistajia, joka on lähtenyt sertifioimaan metsänsä luomukeruualueiksi. Lisäksi hän on toiminut aktiivisesti eri järjestöissä, verkostoissa ja hankkeissa. Luontoyrittäjyysverkoston lisäksi Katajisto on ollut pitkään Joulupuuseuran kantavia voimia. Katajistoa muistettiin ansioistaan luonnontuotealalla kunniamaininnalla.

Lisätiedot
Juha Rutanen, Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry
Sanna Herttua-Laiho, Ravintorengas Oy
Otso Mursula, KÄÄPÄ BioTech Oy
Heini Katajisto, https://katajisto.fi/