Helsingissä Haaga-Helian Haagan kampuksella järjestettiin 11.–12. huhtikuuta ruokayrittäjien tapahtuma usean eri taustatahon toimesta. Päivät pitivät sisällään lähiruokakohteissa vierailuja, Flavour Hub-verkostoitumistapahtuman ostajille, myyjille ja kehittäjille sekä liiketoimintaa kehittävää koulutusta ja puheenvuoroja.
Ruokayrittäjien toimialapäivät olivat jatkumoa aiemmin suuren suosion saaneille Ruokayrittäjän kevätpäiville. Nämä pienille elintarvikeyrityksille suunnatut tapahtumat on järjestetty aina maakuntien välisenä yhteistyönä. Tänä vuonna Uudenmaan ja Varsinais-Suomen toteuttamat kaksipäiväiset Ruokayrittäjien toimialapäivät houkuttelivat Helsinkiin yli 100 osallistujaa.
Toimialapäivien parasta antia oli muiden toimijoiden tapaaminen ja vertaistuki
Torstaina 11.4. päästiin tutustumaan Hakaniemen halliin läpikotaisin, aina kellarikerrosta myöten. Lounasta syötiin niin ikään hallissa ja samalla luotiin ensimmäisiä mahdollisia verkostoja. Toisena vierailukohteena oli Kampissa toimiva MUJI, jossa on jo valikoima suomalaisia pientuottajien tuotteita mutta mihin varmasti mahtuu lisääkin.
Perjantai alkoi Flavour Hub-tilaisuudella Haaga-Helian Haagan kampuksen Valopihalla. Lähiruoan esittelypisteitä kiertelivät kiinnostuneet ostajat, yrittäjät, opiskelijat ja kehittäjät. Puolitoistatuntinen tilaisuus kokosi noin 30 ruoka- ja juomatoimijaa pääosin Varsinais-Suomesta ja Uudeltamaalta, mutta mukana oli yksittäisiä yrityksiä myös muualta maasta.
Flavour Hubin jälkeisen seminaarin aikana kuultiin avauksia ajankohtaisista toimijoiden toiveaiheista; ravintolayhteistyöstä, vastuullisuusviestinnästä, suoramyyntityökalusta ja vähän viennistäkin. Artesaaniruokakäsitettä avasi innostavasti Suomen Artesaaniruoka ry:n toiminnanjohtaja Margot Wikström. Seminaarin yrityspuheenvuorot nostivat esiin tätä kekseliästä ja sinnikästä artesaaniruokatoimintaa, jota esittelivät ahvenanmaalaiset yrittäjät Jan ja Anna Alm sekä Airi Pettersson. Myös Pellingissä Smedsin tilaa luotsaava Gunnel Englund kertoi innostavan yritystarinansa ja sertifioidun artesaaniruoan merkityksestä omalle toiminnalleen.
Ruokayrittäjien toimialapäivät järjestivät yhteistyössä Urban & Local -hanke, Varsinais-Suomen ruokasektorin koordinaatiohanke, Ruokaketju laajemmille markkinapaikoille -hanke sekä Suomen Artesaaniruoka ry – Mathantverk i Finland rf.
Kirjoittaja ja kuvat
Mervi Louhivaara
Pyhäjärvi-instituutti