Aitoja makuja -lehti 2021

Aitoja makuja -lehti 2021 Ohjeita ja vinkkejä kirjoittajille ja kuvaajille

Aikataulut

Lehden numero Materiaalin toimitus Julkaisupäivä
1 26.2 10.3
2 9.4 21.4
3 21.5 2.6
4 27.8 8.9
5 8.10 20.10
6 19.11 1.12

Materiaalit toimitetaan sähköpostitse osoitteeseen paivi.toyli@utu.fi.
Toimitus pidättää oikeuden muokata tekstejä. Mikäli muokkaukset ovat merkittäviä, tarkistutamme tekstin sen lähettäjällä parin päivän sisällä materiaalin toimittamisesta. Toimitus ottaa valmiiden juttujen lisäksi mielellään vastaan myös juttuvinkkejä.

Sisältö

Aitoja makuja – verkkolehti kertoo elintarvikealan kehittämistyöstä. Lehti palvelee eri puolella Suomea olevia elintarvikealan toimijoita ja yrityksiä kertomalla valtakunnan tason asioista, välittämällä tietoa maakunnissa tehtävästä työstä sekä muista elintarvikealan kehittäjiä kiinnostavista teemoista. Erityisenä tavoitteena on viestiä kattavasti ruoka-alan pienyrittäjyyteen ja lähiruokaan liittyvistä asioista.

Maakunnista toivotaan kuulumisia, innostavia esimerkkejä, hyviä käytäntöjä sekä kehittämistyön tulevaisuuden suunnitelmia.

Yksittäiset henkilöhaastattelut ja yrittäjäesimerkit ovat myös tervetulleita. Lehti tiedottaa myös valtakunnan tason ajankohtaisista asioista, tutkimuksesta sekä innovaatioista meiltä ja muualta. Jokaisessa lehdessä julkaistaan myös alan tapahtumakalenteri. Vieraskynä taas on blogityyppinen pääkirjoitusteksti vierailevalta kirjoittajalta.

Suuntaa-antavat merkkimäärät (sisältäen välilyönnit):
· 2000 – 4000 merkkiä = artikkeli, maakunnat -juttu
· 2500 – 3000 merkkiä = vieraskynä
· 1000–1500 merkkiä = lyhyt uutinen

Muistathan, että hyvät kuvat keventävät verkkolehden juttujen luettavuutta ja kiinnittävät lukijoiden huomion. Juttujen kieli voi pääsääntöisesti olla suomi tai ruotsi, englanti tapauskohtaisesti.

Vinkkejä kirjoittajalle ja kuvaajalle:

· kirjoita napakasti
· muista otsikko, joka herättää lukijan mielenkiinnon
· tarkista, sopisiko juttuun ingressi, joka tiivistää jutun sisällön
· tarkista, rytmittäisivätkö väliotsikot juttuasi (suositeltavaa käyttää väliotsikoita ainakin sivun mittaisissa ja sitä pidemmissä jutuissa)
· erilaisia info-bokseja/faktalaatikoita/listoja voi käyttää selventämään jutun aihetta ja taustoja
· vieraskynän kirjoittajaa pyydämme lähettämään kuvan sekä lyhyen esittelyn itsestään
· liitä jutun loppuun kirjoittajan nimi sekä valokuvien omistaja/kuvaaja (jos mainittava jutun yhteydessä)
· jos kirjoitat jutun toteutuneesta tapahtumasta, vältä raportoivaa otetta ja hae juttuun tapahtuman sisällöstä lukijaa kiinnostava teema/näkökulma. Sama pätee hanke-uutisiin: hanke-esittelyn sijaan uutisoi hankkeen teemoista, uusista näkökulmista, opeista ja saavutuksista. Pohdi, mikä kiinnostaa ja hyödyttää lukijaa!
· valokuvia olisi hyvä lähettää 1-3 per juttu
· muista kuvatekstit tarvittaessa
· kiinnitäthän huomiota valokuvien laatuun (valaistus, terävyys, kuvien rajaus, mielenkiintoisuus)
· varmista valokuvien käyttö- ja julkaisulupa

Mikäli sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä:
Päivi Töyli
puh. 040 189 1929 / paivi.toyli@utu.fi
Turun yliopiston Brahea-keskus

Mediakortti