Kesäisen viikonlopun ohjelmassa oli jälkiruoka-annosten valmistamista, harjoituskilpailu sekä tutustumista suomalaiseen ruokakulttuuriin ja mökkielämään Saimaan rannalla.
WorldSkills-kilpailut eli ammattitaidon MM-kisat järjestetään Ranskan Lyonissa 10.-15.9.2024. Suomesta kilpailuihin osallistuu leipuri-kondiittorilajin Taitaja-kilpailun Suomen mestari Erika Ukkonen Mikkelin Esedusta. Saimaan ammattiopisto Sampo järjesti Pâtisserie and Confectionery -lajin kilpailijoille ja eksperteille Pastry Camp -harjoitusleirin Lappeenrannassa 24.-26.5. Hongkongin osallistujien kanssa jatkettiin vielä sokeri- ja suklaatöiden parissa maanantaina.
WorldSkills-kilpailujen harjoitusleiriä ei ole järjestetty Suomessa aiemmin. Avoin kutsu yhteiselle leirille esitettiin kilpailun eksperteistä ja valmentajista koostuvassa keskustelufoorumissa. Osallistujia tulikin viidestä maasta: Hongkongista, Sveitsistä, Itävallasta, Hollannista ja Taiwanista. Hollannista haluttiin ehdottomasti mukaan tänä vuonna, koska olivat kuulleet hyvää palautetta viime vuoden EuroSkills-kilpailujen harjoitusleiriltä. Olivat myös huomanneet, että leirille osallistuneet pärjäsivät hyvin ja heillä oli hauskaa kilpailussa, kun jo tunsivat toisensa etukäteen.
– Ensimmäisenä aamuna oli huomattavissa kilpailijoiden keskuudessa käsinkosketeltava jännitys, kun tavattiin ja tutustuttiin toisiimme. Useampi totesi, että englannin käyttäminen on haastavaa, mutta rento tunnelma ja hyvä yhteishenki antoi rohkeutta puhua. Syksyn kilpailussa onkin varmasti onnellinen jälleennäkeminen, tiivistää leirin toinen järjestäjä Outi Suopanki Saimaan ammattiopisto Samposta osallistujien tunnelmia.
Harjoittelua, kilpailua ja rentoa yhdessä oloa
Aiempien kokemuksien pohjalta on nähty hyväksi, että harjoittelukilpailupäivien tehtävien kestoa rajoitetaan. Kokonaistyöskentelyaika oli 5,5 tuntia ja muotoilulle oli varattu aikaa tunti. Tehtävänä oli kaksi marsipaani- tai sokerimassamuotoiluhahmoa ja pienehkö neljäkymmentä senttimetriä korkea sokerityö. Suomen Erika Ukkoselle Sampon keittiöympäristö oli tuttu, mutta muille kilpailijoille uusi ja outo, mikä aina tuo omanlaista jännitystä tekemiseen. Harjoitteluleirin päätteeksi jaettiin palkintoja ja diplomit, mutta kaikkien tähtäin tietysti on itse WorldSkills-kilpailussa syksyllä.
Perjantaina kouluttajina olivat tähtikouluttajat Guilherme Guise ja tuore Kokkiolympialaisten voittajajoukkueen jäsen Eija Kuningas. Heidän johdollaan harjoiteltiin lautasjälkiruoka-annoksia. Lauantaina keskityttiin suomalaiseen ruokakulttuuriin, sillä muualta tuleville halutaan tuoda tutuksi suomalaista perinne- ja ruokakulttuuria. WorldSkills-ekspertti Juliana Hokkanen Esedusta oli kehitellyt suomalaisiin marjoihin perustuvia jälkiruokia, joita osallistujat tekivät yhdessä. Näitä olivat moderni mustikkakukko, tyrni crème brûlée ja hilla-omena minileivostyyppinen jälkiruoka. Lajipäällikkö Markku Vengasaho Saimaan ammattiopisto Samposta teki riisipuuron ja karjalanpiirakkataikinan, joten kaikki pääsivät harjoittelemaan rypyttämistä.
– Hongkongilainen osallistuja totesi, että rypyttämisessä tarvitaan paljon kädentaitoja ja hän tekikin useamman piirakan, että sai täydellisen. Moni leiriläisistä pyysi myös reseptin. Piirakat nautittiin munavoin kanssa ja niitä otettiin mukaan myös Saimaan rannalla sijainneelle mökille. Siellä Markku savusti lohta, grillattiin makkaraa ja tarjolla oli myös salaatteja, eli perinteistä mökkeilyä saunomisen ja uimisen merkeissä, summaa Suopanki suomalaiseen kulttuurin tutustumisen osuutta.
Kilpailujen sivutuotteena syntyy toimivia verkostoja ympäri maailmaa
Outi Suopanki on osallistunut eksperttinä WorldSkills ja EuroSkills-kilpailuihin jo vuodesta 2017 lähtien. Eri puolilta Suomeen tulleet ekspertit ja valmentajat olivatkin hänelle jo tuttuja aiemmilta vuosilta.
– Eksperteillä on halu jakaa tietoa kaikille ja kehittää koko alaa maailmanlaajuisesti. Jos itsellä on jokin ongelma, jota ei osaa ratkaista, niin apua ja neuvoja voi kysyä verkostolta. Vaikka kilpailutilanteessa ollaan tosissaan ja keskitytään omaan tekemiseen, niin muuten halutaan auttaa toisia kehittymään paremmiksi ja jakaa omia oppeja toisille, avaa Suopanki kollegoiden välistä yhteistyötä.
Harjoitteluleirin aikana saatiin myös kutsu Taiwaniin harjoittelemaan ja sovittiin tulevista koulutuksistakin, kun yksi kansainvälisistä eksperteistä tulee pitämään ensi vuonna Masterclassin Lappeenrantaan, joten kansainvälinen yhteistyö verkoston kesken jatkuu.
Lappeenrannassa kondiittorimestariopiskelijoita on noin 30 ja opintoihin liittyen on mahdollista lähteä harjoittelemaan ulkomaille harjoittelujaksolle. Suopanki kertoi, että yksi opiskelija halusi harjoitteluun Sveitsiin ja näiden verkostojen kautta löytyi sopivat paikkaehdotukset. Onkin tärkeää, että opiskelijoiden kansainvälistymistä voidaan tukea myös tällä tavoin, vaikkei opiskelija olisikaan mukana kilpailutoiminnassa.
Oppia meiltä muille ja muilta meille
Eri mailla on erilaisia vahvuusalueita konditoria-alalla. Esimerkiksi Keski-Eurooppa on vahva marsipaanin muotoilussa. Marsipaanilla sitä vastoin ei ole Suomessa kovin suuri rooli. Hongkongilaisen leirillä tekemä sokerityö oli valtavan hieno ja perinteisesti myös Ranskassa on vahvaa sokerityöosaamista. Kansainvälisyys laajenee sitäkin kautta, että Pinterest ja Instagram mahdollistavat sekä tiedonlevitystä tehdyistä töistä että ideoiden pallottelua.
Esimerkiksi suklaan koristelu on perinteisesti tehty tietyllä tavalla ja vuosi sitten pidetyllä harjoitteluleirillä Suopanki näytti suklaakoristeniksejä.
– Tänä vuonna harjoituksissa kysyttiin, että miten muut ovat tietyn koristeen tehneet ja itävaltalainen kilpailija totesi, että on tehnyt perinteisestä poikkeavalla tavalla. Tähän syynä oli se, että hänen valmentajansa oli viime vuonna Suomessa leirillä. Saadut vinkit jäivät siis elämään ja uusia tekemisen tapoja on otettu käyttöön. Aika näyttää, mitä tältä vuodelta jää elämään, avaa Suopanki leiriltä saatavien kokemusten pitkäaikaisvaikutuksia.
Syksyn kilpailuja kohden
Suomen edustaja Erika Ukkonen pitää nyt hetken kesälomaa Taitaja-kilpailujen ja harjoitusleirin jälkeen. Kesäkuun alkupuolella julkaistaan lopulliset tehtävät Lyoniin ja sitten alkaa täsmätreenaaminen ja kilpailutuotteiden kehitteleminen. Kolmen kuukauden ajan laaditaan reseptiikkaa ja hiotaan tekniikoita Mikkelissä Esedun tiloissa. Harjoittelussa ovat mukana Juliana Hokkanen ja Skills-huippuvalmentajana Joakim Helala Optimasta sekä Markku Vengasaho. Kilpailuihin liittyy yllätyksellisyys eli kaikkia töitä ei tiedetä etukäteen, mutta valmistautua täytyy. Outi Suopanki valmistautuu jo vuoden 2025 EuroSkills-kisoihin, joissa hän on pääeksperttinä kuten oli vuonna 2023.
Harjoitteluleirin tunnelmia videoina ja kuvina Kondiittorimestarit Instagram -tilillä.
Kirjoittaja
Päivi Töyli
Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti
Kuvat
Outi Suopanki ja Markku Vengasaho