Artikkelit

Hankkeiden yhteistyönä syntyi joulureseptejä kotimaisista kasviproteiineista

308Lukenut

Jouluisen reseptikokoelma kaikki reseptit ovat vegaanisia ja gluteenittomia, ja niiden pääosassa ovat suomalaiset kasviproteiinit.

Reseptikokoelman resepteistä saa koostettua kokonaisen joulumenun, mutta yksittäiset reseptit toimivat myös itsekseen juhlaan ja arkeen. Kokoelmasta löytyy muun muassa hernerouhe-ruusukaalipaistos, härkäpapurouheella täytetty sieniwellington, kvinoa-porkkanalaatikko ja keskieurooppalainen perinneleipomus jouluhalko, tällä kertaa osittain lupiinijauhoilla tehtynä.


Kaikki reseptit löytyvät Turun yliopiston Brahea-keskuksen sivuilta ilmaisena reseptivihkona.

Hernerouhe-ruusukaalipaistos, kuva Pasi Kuronen.

Hernerouhe-ruusukaali paistos
noin 8 annosta

Raaka-aineet:
1 dl hernerouhetta
2 dl kiehuvaa vettä
1 dl rypsiöljyä
200 g ruusukaaleja
1 pieni sipuli
suolaa
mustapippuria myllystä
1 rkl siirappia
hienonnettua persiljaa
hienonnettua basilikaa
1,5 dl kvinoaa (kotimaista)

Ohjeet
1. Mittaa hernerouhe ja kaada päälle kiehuva vesi. Anna turvota 15 min.
2. Pilko sipuli ja halkaise ruusukaalit.
3. Esikeitä ruusukaaleja noin 5 min. Paista esikeitettyjä ruusukaaleja öljyssä noin 5 min.
4. Paista erikseen hernerouhetta runsaassa öljyssä. Kun rouhe alkaa saada väriä, lisää sipulit ja jatka ruskistamista. Mausta ja jatka ruskistamista vielä noin 15 min miedolla lämmöllä. Yhdistä ruusukaalit seokseen.
5. Valmista kvinoa ohjeen mukaan. Kumoa valmis kvinoa pannulle muiden aineisten sekaan. Sekoita ja tarjoile.

Huomioi
Ruusukaalin voit korvata myös parsakaalilla. Mikäli haluat hieman tulisuutta voit lisätä sekaan esim. sambal oelek -chilitahnaa.


Yhteinen reseptikirja toteutettiin FutureCrops2.0 ja Tarpeista Tuotteiksi (TarTu) -hankkeiden yhteistyönä ja se toi kiinnostavalla ja innostavalla tavalla yhteen kummankin hankkeen tavoitteita. FutureCrops2.0 -hanke nostaa esille valtavirrasta poikkeavia viljelykasveja, joilla on hiilen sidonnan, monimuotoisuuden ja ravitsemuksen kannalta kiinnostavia ominaisuuksia, kun taas TarTu -hanke keskittyy elvyttämään Varsinais-Suomen maakunnan ruokaverkoston toimintaa koronan aikana ja sen jälkeen omalla pienellä panoksellaan. Hankkeita toteuttavat projektipäälliköt Sanna Vähämiko ja Mervi Louhivaara sekä projektisuunnittelija Mirka Olin, jotka työskentelevät Turun yliopiston Brahea-keskuksessa ruokaketjun ja kestävän kehityksen parissa.

Reseptikokoelman tavoitteena oli vegaaninen ja gluteeniton kokonaisuus, jossa hyödynnetään paikallisia kasviproteiineja. Alun perin reseptit oli tarkoitus toteuttaa vegaanisena, mutta gluteenittomien vaihtoehtojen tarve nousi vahvasti esille FutureCrops-hankkeessa aiemmin toteutetussa kyselyssä.

– Miten yhä suurempi osuus kuluttajista saataisiin valitsemaan kasviproteiineihin perustuvia tuotteita ja annoksia, se on kiinnostava ja haastava tavoite, kertoo tilaisuuden ja reseptikokoelman taustoista Vähämiko.

Turun yliopiston Flavorian Aistikattila-tilassa esiteltiin hankeyhteistyönä tuotettua jouluista reseptikokoelmaa 1.11.2022. Paikalla oli sekä ravintoloiden että median edustajia ja kasviproteiinien tuottajia, jotka saivat maistella reseptien mukaan tehtyjä ruokia ja kuulla puheenvuoroja niissä käytettyjen kasviproteiinien tuotannosta ja käyttökohteista keittiöissä. Yrityksistä paikalla oli Liemi&Linssi, Lapin Maria, Lepola Drinks, Abi Coffee, Karviaisten tila/Voimapapu, Hamppufarmi, FoodFarm, Rainingon luomutila ja Ylistalon tila.

Kirjoittaja

Ellinoora Havaste

Kuvat Mirka Olin