Luonnontuotealan valtakunnalliset toimialajärjestöt, Arktiset Aromit ry ja Suomen Luontoyrittäjyysverkosto ry sekä Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti tekivät alaa tutuksi eduskunnassa. Tapahtuma toteutettiin yhteistyössä maa- ja metsätalousvaliokunnan kanssa ja kohderyhmänä olivat kaikki kansanedustajat ja muut eduskunnassa työskentelevät. Mukana oli myös joukko alan toimijoita, kuten Luonnonvarakeskus ja Suomen metsäkeskus sekä monipuolinen kattaus alan yrityksiä.
Luonnontuotealan nykytilanteeseen teemalla Luonnosta kestävästi ja vastuullisesti monipuolista arvonlisää tutustuivat maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Jenna Simula ja varapuheenjohtaja Anne Kalmari. He ymmärtävät hyvin alan potentiaalin ja tarpeen huomioida alan erityispiirteen myös poliittisessa päätöksenteossa.
– Luonnontuotteilla voidaan luoda arvonlisää. Poliitikkojen pitäisi pystyä luomaan mahdollisuuksia ja kasvun eväitä rajoitusten sijaan, painotti Simula.
Sekä Simula että Kalmari kuuntelivat tilaisuuteen sisältyneen tietoiskun, jossa tilannekatsauksen lisäksi nostettiin esiin alan haasteita ja ehdotuksia niiden ratkaisemiseksi. Yksi ikuisuusongelma on raaka-aineiden alhainen hinta poimijalle, joka heikentää raaka-aineen saatavuutta. Raaka-aine on poimijalle verotonta tuloa, jolloin yritys ei voi saada alv-vähennystä raaka-aineesta.
– Olisin valmis tarkastelemaan mahdollisuutta poistaa arvonlisävero luonnontuotteiden tuotantoketjun alkupäästä. Se olisi yksi keino saada lisätä luonnontuotteiden saatavuutta ja yritystoimintaa, jota Suomeen olisi mahdollisuus saada huomattavasti lisää, pohti Kalmari.
Alan pioneeriyrityksistä olivat mukana Ravintorengas Oy ja Frantsilan Yrttitila Oy. Kumpikin yritys näkee Suomessa sijaitsevan maailman suurimman luomukeruualan valtavana potentiaalina. Ravintorengas Oy:n havupuu-uutejuomaa on valmistettu jo vuodesta 1975 ja tuote on saanut jo kolme terveystuotealan voittoa. Yritys on laajentanut tuotantoaan nyt myös Pinena-tuotemerkillä markkinoitaviin, luomumännynkuoriuutetta sisältäviin kapseleihin ja tabletteihin.
– Luomukeruun lainsäädäntö on muuttunut niin byrokraattiseksi, että se hankaloittaa luonnontuotealan yritysten toimintaa ja esimerkiksi uusien luomukeruualueiden saaminen on vaikeaa, kertoivat terveisensä päättäjille Sanna Herttua-Laiho ja Marja-Leena Liipo Ravintorengas Oy:stä.
Nuoremmista yrityksistä Kääpä Biotech on pioneeri erikoissienisektorilla. Otso Mursulan mukaan iso haaste alalle on se, että EU:n yhteismarkkinat eivät kohtele yrityksiä tasapuolisesti. Samaa asetusta voidaan tulkita täysin eri tavoin joissakin Euroopan maissa kuin Suomessa. Tämä johtaa kestämättömään tilanteeseen, jossa esimerkiksi KÄÄPÄn lääkinnällisten sienten toimialalla kiinalaista EU:ssa hyväksymätöntä raaka-ainetta virtaa EU:n markkinoille ja kuluttajien käsiin sellaisten jäsenvaltioiden kautta, joissa lainsäädännön tulkinnat ovat yrityksille suopeammat. Suomalainen alan pioneeriyritys joutuu sen sijaan kestämättömin pitkiin ja valtavan kalliisiin regulaatioprosesseihin.
– Kuvaavaa on, että Viron elintarvikevienti ohitti Suomen viime vuonna! Miten tämä voi olla mahdollista? Suomessa on maailman puhtain ilma, maaperä ja metsät. Miten pystymme epäonnistumaan näin pahasti näin hyvillä korteilla?, ihmettelee Mursula.
Mukana olleiden palautteen perusteella tilaisuus oli hyvä kokemus. Vaikka kaikki kansanedustajat eivät muilta kiireiltään ennättäneetkään piipahtamaan paikan päällä, kävijöiden kanssa käydyt keskustelut koettiin hyödyllisiksi ja tilaisuuden järjestäminen myös jatkossa tärkeäksi. Lisätietoja tilaisuudesta on saatavilla Arktiset Aromit ry:n sivuilla.
Kirjoittaja ja kuvat
Birgitta Partanen
Arktiset Aromit ry