Maakunnista

Uudet askeleet elintarvikealalla Kaakkois-Suomessa

1.21TLukenut

Kaakkois-Suomessa, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa, elintarvikealan kehittämisessä on huomioitu niin kansainväliset markkinat, alueen matkailupotentiaali kuin monipuoliset elintarvikkeita jalostavat yritykset.

Kymenlaaksossa toimii noin 130 elintarvikealan yritystä, joista suurin osa on pieniä joko alle 5 tai alle 50 henkilöä työllistäviä yrityksiä. Maakunnassa on muutama yli 50 henkilöä työllistävä yritys, kuten esimerkiksi Fazer Oy Kouvolassa sekä Vaasan Oy Kotkassa ja Kuusankoskella.

Leipomoita on noin kolmannes koko yrityskannasta. Leipomot myös työllistävät eniten. Lihaa jalostavia yrityksiä on 15 ja Kymenlaaksoon onkin kehittynyt toimivia, lihaa tuottavia ja käsitteleviä yrittäjien ja yritysten verkostoja. Muita elintarvikealan jalostajia ovat marjoja, kalaa ja maitoa jalostavat yritykset sekä makeisia ja muita erikoistuotteita valmistavat yritykset. Kymenlaaksossa toimii kaksi viinitilaa ja kolme pienpanimoa.

Etelä-Karjalassa on noin 120 elintarvikealan yritystä, joista suurin osa pieniä alle 5 henkilöä työllistäviä (85%). Yli 50 henkilöä työllistäviä yrityksiä maakunnassa on muutama, kuten Fazer Leipomot Oy ja Fazer Makeiset Oy, jotka molemmat sijaitsevat Lappeenrannassa. Yrityskannasta eniten (noin kolmannes) on vihannes-, marja- ja hedelmäjalostusyrityksiä ja toiseksi eniten leipomoalan yrityksiä (lähes neljännes). Kolmantena ryhmänä on liha-alan 19 yritystä, joiden määrä on ollut nousussa viime vuosina. Etelä-Karjalassa suurella osalla elintarvikeyrityksistä jalostusaste on melko alhainen. Maakunnasta voi vielä erikseen mainita, että siellä on muun muassa kaksi kahvipaahtimoa, yksi pienpanimo ja kaninlihatuotteita.

”Yön yli Särä” syntyi uutena elintarvikkeena, kun poikkeustilanne sulki ravintolat.

Etelä-Karjalassa elintarvikkeet ja ruoka liittyvät vahvasti matkailuun, tästä esimerkkinä kuuluisa Lemin Särä. Poikkeustilanteesta johtuen Lemin Särän kaksi huippusesonkia (pääsiäistä) meni kokonaan uusiksi. Kun särää ei päässyt nauttimaan Lemillä ravintoloissa, niin syntyi ”Yön yli Särä”, jota saa ostaa vähittäiskaupoista ja Säräpirtin verkkokaupasta. Tämä on hyvä esimerkki siitä, että vaikeuksista voi syntyä myös jotain uutta.

Saimaa Geopark on saamassa Unescon Global Geopark -statuksen kevään 2021 aikana. Tämän Saimaa Geoparkin kylkeen on syntymässä Geofood -tuotteita, ruokapalvelutarjontaa, jolla Saimaa -kytkentää saadaan vahvistettua alueella elintarvikkeidenkin osalta.

Kymenlaaksossa kehitetään ruokaelämyksiä Kymijoen varrelle. Kimolan Kanava avautui vesiliikenteelle vuonna 2020 yhdistäen Päijänteen Kymijoelle – tämä tuo venematkailijoille aivan uuden reitin, jonka varrella tarvitaan myös paikalliseen ruokaan liittyviä palveluja ja elämyksiä. Vähän kerrassaan ruokapalveluja tuottavat pienet yritykset ovat löytäneetkin myös paikallisia raaka-aineita matkailijoiden iloksi.

Elintarvikkeiden ja alkutuotannon suoramyynti on viime vuosina lisääntynyt molemmissa maakunnissa. Suoramyyntiä tukevat lukuisat paikalliset maalaismarkkinat ja toritapahtumat. Lappeenrannan Maaseutumarkkinat pidetään tänä vuonna jo 31. kertaa. Lähiruuan Ystävät ry:n järjestämät Elimäen Lähiruokamessut Kymenlaaksossa ovat nousseet Suomessa alan merkittävimpien tapahtumien joukkoon.

Viimeisin suoramyyntiin erikoistunut tulokas Aitoja makuja -sivustolle on Kousa Highland  -luomulihatila keskisessä Kymenlaaksossa. Uudet toimijat toivotetaan aina lämpimästi tervetulleiksi kuluttajien taholta

Julkisissa elintarvikehankinnoissa on tehty Etelä-Karjalassa hyvää yhteistyötä vuosien ajan ja Kymenlaakso seuraa perässä. Hankinnoissa on vahva tahtotila ja tulokset alkavat näkyä valinnoissa.

Elintarvikealan kehittäminen – Uudet askeleet elintarvikealalla Kaakkois-Suomessa

ProAgrian ja Maa- ja kotitalousnaisten pitkäjänteinen alan yritysneuvonta ja investoivien yritysten yhteistyö on tuottanut useita toimintansa vakiinnuttaneita yrityksiä Kaakkois-Suomeen. Asiantuntijaorganisaationa tarjoamme palveluja elintarvikeyrittämisen eri vaiheisiin – niin pienille kuin myös suurille yrityksille. Vuoden 2020 lopulla käynnistynyt Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman ja Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen rahoittama ”Uudet askeleet elintarvikealalla Kaakkois-Suomessa” -hanke aktivoi ja kehittää alan yrityksiä sekä osaamista. Vuonna 2022 järjestetään Artesaaniruoan SM-kilpailut Kaakkois-Suomessa, Lappeenrannassa. Kilpailu on tärkeä kannustin ja työväline käsityömäisesti elintarvikkeita valmistaville yrityksille, kun ne profiloituvat ja kehittävät omia tuotteitaan. Hankkeen myötä on vihdoin myös mahdollista tehdä tiiviimpää yhteistyötä valtakunnallisen Ruokasektorin koordinaatiohankkeen kanssa.

Yritysasiantuntijat auttavat elintarvike- ja maaseutuyrityksiä myös erilaisten yritysrahoitusten selvittämisessä. Yritystoiminnan alkuvaiheessa, vahvasti kehitettäessä toimintaa tai investointeja suunniteltaessa kannattaa hakeutua yritysasiantuntijan juttusille. Laajan asiantuntijaverkoston kautta löytyy yrittäjän moninaisiin ongelmiin ratkaisuja. Yrityskohtaisesti ovat käytössä myös ELY-keskuksen yrityskohtaiset Kehittämispalvelut (tähän voisi laittaa linkin meidän siihen juttuun), joilla päästään syvemmälle jokaisen yrityksen omiin haasteisiin.

Venäjän läheisyys luo oman erityispiirteensä

Venäjä ja Pietari ovat Kaakkois-Suomelle mahdollisuus muun muassa maantieteellisen sijainnin vuoksi. ProAgria on 2010 lähtien avannut väylää suomalaisille premium-luokan elintarvikkeille Venäjän markkinoille ja toiminta jatkuu. Vuosien varrella moni suomalainen yritys on vienyt elintarvikkeita Venäjälle. Venäläiset uskovat suomalaiseen elintarvikkeeseen sekä talouden vahvoina että heikkoina aikoina.

ProAgrialla on pysyvät sillanpääasemat edelleen sekä Pietarissa että nyt myös Moskovassa ns. Food Cityn alueella.

Food Cityn yhteistyöasiakirjan allekirjoitus Moskovassa joulukuussa 2018. Paikalla ProAgrian johto sekä silloinen Suomen Venäjän suurlähettiläs, venäläiset kaupalliset partnerit ja Food Cityn johto.

Vientiä Ranskaan – maailman gastronomian huipulle – koordinoidaan ProAgriasta käsin

Syksyllä 2014 ProAgria lähti tukemaan suomalaisia pk-yrityksiä Ranskan vaativille elintarvikealan markkinoille yhdessä ranskalaisen partnerinsa Action Finland!’n kanssa. Keskiössä ovat olleet luksusluokan elintarvikkeet eri puolilta Suomea. Sopivia yrityksiä ja niiden tuotteita kartoitetaan ja testataan edelleen. Pitkäkestoisen toiminnan tuloksena tällä hetkellä onkin käynnissä Ranskan viennin yritysryhmähanke sekä verkostoissa useita muita erikoiselintarvikkeita toimittavia yrityksiä.

Kirjoittajat
Tuula Repo, ProAgria Etelä-Suomi ry / Kymenlaakso
Sanna Lento-Kemppi, Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus/ProAgria Etelä-Suomi ry / Etelä-Karjala