Artikkelit

Uusi yhdistys kirittämään Suomen elintarvikevientiä

Kuva Jukka Kangas / Vastavalo.fi.
251Lukenut

Maalikuussa perustetun Suomen elintarvikevientiyhdistyksen SUVI ry:n tavoitteena on kaksinkertaistaa Suomen ruokaviennin vuosittainen kasvu vuoteen 2031 mennessä. Yhdistyksen ovat perustaneet alan yritykset.

– On innostavaa huomata, että elintarvikevalmistajat ovat nyt valmiina panostamaan aiempaa voimallisemmin ja ottamaan yhdessä askeleita kansainvälisille markkinoille. Nyt on selvästi otollinen hetki ruokaviennin nostamiselle Suomen kasvukärjeksi. Yhdistyksen tavoitteena on tehdä suomalaisista elintarvikkeista ja juomista maailmanlaajuisesti tunnettuja ja helposti saatavia, sanoo tuoreen SUVI ry:n hallituksen puheenjohtaja Jani Vänskä.

Yhdistyksen tähtäimessä on alan viennin kaksinkertaistaminen vuoteen 2031 mennessä. Vuonna 2023 Suomen elintarvikeviennin arvo oli 2,2 miljardia euroa. Mukana toiminnassa on vientimarkkinoille tähtääviä elintarvikealan yrityksiä ja pitkän linjan vientikaupan asiantuntijoita.

Suomen elintarvikeviennin arvo suhteessa maan bruttokansantuotteeseen (BKT) on pitkään laahannut alhaalla verrattuna muihin EU-maihin. Yhdistyksen jäsenet haluavat lisätä vientiin suunnattua rahoitusta.

– Kansallinen panostaminen ruokavientiin kannattaa, koska jokaisen ruokaviennin euron vaikuttavuus on yhtä iso kuin metsäteollisuuden. Raha jää kokonaan Suomeen, kertoo yhdistyksen perustajajäsen, Kalaneuvos Oy:n hallituksen puheenjohtaja Veijo Hukkanen.

Menestystä yhteistyöllä

Ruokasektori koostuu pääosin pienistä yrityksistä, jotka toimivat pienillä resursseilla. Yhdistys kaipaakin valtion vahvaa tukea tavoitteidensa saavuttamiseksi. Kansallisen rahoituksen lisäksi yhdistys hakee myös EU-rahoituksia.

– Yhdistys herättelee päättäjiä vihdoin tunnistamaan, mikä potentiaali sisältyy ruokavientiin. Siihen sijoitettu raha poikii työpaikkoja ja luo koko ruokaketjuun positiivisia näköaloja, jota nyt kipeästi tarvitaan, painottaa yhdistyksen perustajajäseniin kuuluva Eeva-Liisa Lilja Fennopromo Oy:stä.

– Yhteistyöllä asiat sujuvat. Kutsumme kevään mittaan kansanedustajat rakentamaan kanssamme yhteistä tahtotilaa, jolla ruokaviennistä tehdään todellinen kasvun veturi Suomelle, kertoo Jani Vänskä.


Suomen elintarvikevientiyhdistys ry on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka edistää suomalaisten ruoka- ja juomatuotteiden vientiä ja elintarvikealan kansainvälistymistä tavoitteenaan tuoda kasvua jäsenistölleen ja koko elintarviketoimialalle. Yhdistyksen jäseniksi voivat liittyä kaikki elintarvikevalmistajat. Kannattajajäseniksi voivat liittyä alan kansainvälistymistä edistävät henkilöt ja yhteisöt.

Lisätietoja SUVI ry:stä www.su-vi.fi.

Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana toimii Jani Vänskä. Hallituksen jäseniä ovat Veijo Hukkanen, Kalaneuvos Oy; Jarmo Talasrinne, Linkosuon Leipomo Oy; Hannu Malmivaara, Pirjon Pakari ja Karri Kunnas. Hallituksen varajäseniä ovat Annemari Hahto, Oy Linseed Protein Finland Ltd ja Jouko Riihimäki, Oy Soya Ab.


Teksti perustuu yhdistyksen tiedotteeseen 26.3.2024.