Maakunnista

Kesäksi kuunneltavaa – maakuntien ruokapodcasteja

Kuva Päivi Töyli.
64Lukenut

Ruoka on monipuolinen puheenaihe. Maakunnissa toimivat kehittämishankkeet ovat lähteneet avaamaan ruokaan liittyviä asioita monesta eri näkökulmasta. Parhaillaan podcast-sarjat pyörivät sekä Pohjanmaalla että Satakunnassa, mutta myös parin vuoden takaiset Etelä-Savon ja Pirkanmaan tallenteet ovat edelleen kuunneltavissa.

Pohjanmaan podcast-sarjaa toteuttaa Kvarken Plate – Österbotten på Tallriken / Pohjanmaa lautasella -hanke ja se löytyy nimellä Smaka på Österbotten. Podcasteissa keskitytään erityisesti pienten ja paikallisten yritysten näkökulmaan. Sarja lähtee liikkeelle siitä, että mitä lähellä tuotettu ruoka on sekä miten edetä ja mistä saa apua, jos haluaisi perustaa lähiruokayrityksen. Lisäksi alueella toimivat yritykset kertovat, mistä saavat ideoita uusiksi tuotteiksi ja mitä tuotekehityksessä on huomioitava. Esimerkiksi vastuullinen toiminta vaatii huomion kiinnittämistä ympäristöön, tuotantoon ja koko tuotantoketjuun sekä uudenlaisiin toimintatapoihin. Podcastit ovat ruotsiksi.

Satakunta lautasella -podcastit lähtevät liikkeelle jääkaudesta, mutta hyvin äkkiä siirrytään nykyaikaan ja perehdytään suomalaiseen ruokakulttuuriin sekä maatilojen ja toimintaympäristön muutoksin. Samalla pohditaan myös, että millaiselta ruokaketjun tulevaisuus näyttää ja millaisiin haasteisiin pitää vastata. Podcasteissa tutustutaan myös kuluttajien odotuksiin, lähiruoan tunnetuksi tekemiseen ja alan yrittäjyyteen. Keskustelujen yhteydessä etsitään myös ruokailoa, mitä se on ja mistä se syntyy.

Edellä mainittujen tällä hetkellä käynnissä olevien podcast-sarjojen lisäksi pari vuotta sitten tehtiin Pirkanmaalla Elämää maasta – Ruokafoorumi podcast-sarja, jossa pureudutaan ruokamurrokseen, maatalouteen ja ruokaketjun ilmiöihin Pirkanmaan alueella. Keskusteluissa pohditaan muun muassa millainen on tulevaisuuden menestyvä maatila ja miten siirrytään uudenlaiseen toimintatapaan kuten siihen, että tuotantolähtöisyydestä siirrytään arvon luomiseen ja asiakkaan tarpeisiin perustuvaan ruoantuotantoon.

Ruokapuhetta Etelä-Savosta puolestaan vie eteläsavolaisille tiloille kuulemaan arkipäivän kertomuksia. Podcasteissa vieraillaan lammastilalla sekä luomutilalla, jossa kasvatetaan ylämaankarjaa. Lisäksi tutustutaan viljapossuja kasvattavaan tilaan, jossa on myös oma tilateurastamo. Runsas järvisessä Etelä-Savossa ääneen pääsee myös kalanjalostuslaitoksen yrittäjä.

Kirjoittaja
Päivi Töyli
Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti