KansiYhteistyöesimerkkejä

Saloniemen tilalla tehdään omien arvojen mukaista työtä

Kuttuasema. Kuva Saloniemen juustola.
265Lukenut

Luomuviljely, alkuperäiskarja ja kiertotalous. Siinä kolme asiaa, joihin kiteytyy Saloniemen tilan tarina. Töitä on paljon, mutta onnellinen emäntä Riitta Saloniemi kertoo elävänsä joka päivä unelmaansa todeksi.

Riitta Saloniemi on aina haaveillut työstä eläinten parissa. Maitotilan tyttärenä hän lypsi lehmiä jo kymmenvuotiaana. Moni ihmettelikin, miten lapsi voi tehdä raskaita navettatöitä.

– Mutta minä nautin!, tiivistää Riitta.

Saloniemen tilaa Riitta on pyörittänyt miehensä Jouni Saloniemen kanssa vuodesta 1998. Laitilalaisella luomutilalla elelee Suomen alkuperäiskarjaan kuuluvia nautoja ja vuohia. Lypsäviä lehmiä ja kuttuja on noin puolet.

– Pidimme mieheni Jounin kanssa ensimmäiset kymmenen vuotta pelkkiä kuttuja. Sitten otimme lisää peltoja vuokralle. Nykyään meillä on sata hehtaaria peltoa, josta keräämme eläimille rehun, avaa Riitta tilan toimintaa.

Tilan puoti on suosittu vierailukohde, onhan siellä tarjolla esimerkiksi Saloniemen juustolan juustoja, maitoa ja muiden luomutuottajien tuotteita. Myyntikanavina toimii myös oma verkkokauppa ja REKO-rengas.

– Myymme juustoja myös suoraan kauppoihin. Vain pieni osa maidosta menee meijeriin, mikä tarkoittaa, että olemme lähes vapaita sopimuksista. Olen aina halunnut tehdä asiat omalla tavallani. Emme tee bulkkia, vaan pyrkimys on aina tehdä kaikki parhaalla mahdollisella tavalla, kertoo Riitta yrityksen toiminnasta.

Kuva Saloniemen juustola.

Intuitioon kannattaa luottaa

Riitta painottaa, että he ovat tehneet tilallaan valintoja, joita moni maataloustuottaja karttaa. Kyse on arvoista ja idealismistakin.

– Minä ainakin haluan tietää, mitä pistän suuhuni. Ja onhan se hienoa syödä ruokaa, joka edistää hyviä asioita, summaa Riitta.

Kun Riitta ja Jouni aloittivat vuohenjuuston valmistuksen, epäilijöitä riitti.

– Kannustan jokaista luottamaan omaan intuitioonsa. Minullekin naureskeltiin alussa Laitilan torilla, mutta hyvinhän meillä menee, innostaa Riitta muita yrittäjiä.

Häntä on aina kiinnostanut harvinaiset alkuperäiskarjarodut. Työssään hän haluaa lisätä näiden rotujen elinvoimaisuutta.

– Eivätkä nämä rodut säily kuin pitämällä. On valitettavaa, että näitä rotuja pidetään nykyään vaan lemmikkeinä. Myös alkuperäislehmien maidon hyvä juustoutumiskyky ja ravintosisältö innostavat minua, perustelee Riitta.

Alkuperäiskarjan luonteikkuus ja fiksuus kiehtovat, sillä eläimet keksivät kaikenlaisia konnankoukkujakin, mutta pitkä kokemus on oppinut tunnistamaan kaikenlaiset metkut.

Kuva Saloniemen juustola.

Käytössä kiertotalouden opit

Saloniemen tilalla vannotaan kiertotalouden nimeen. Eläinten rehut viljellään sadan hehtaarin peltoalalla ja lanta käytetään lannoitteena. Valmistuksen sivutuotteita, kuten heraa, käytetään eläinten ruokintaan ja saippuan valmistukseen.

– Hyödynnämme lähestulkoon kaiken – olipa kyse sitten lihasta, taljasta tai sisäelimistä. Sisäiset rasvat käytämme kosmetiikkaan eli saippuan ihovoiteeseen. Koirille syötämme luut. Taljoista teemme joko taljat tai nahkaa. Eläimestä ei mene hukkaan mitään, summaa Riitta.

Innovointia yrityksessä tehdään koko ajan. Juustojen tuotekehitys on Riitan vastuulla. Taannoin hän pohti, miksi saippuaa tehdään palmuöljystä ja kookosöljystä, ja niin syntyikin idea tehdä perinteistä suomalaista saippuaa vuohen kermasta ja rasvasta.

Tuotekehitystä asiakkaiden kanssa

Viisi vuotta sitten tilalle perustettu puodin ensimmäiset viikot olivat hiljaisia.

– Mutta sitten repesi! Nyt puotimme on auki joka lauantai kello 11–15, ja meille on syntynyt upea vakioasiakkaiden piiri. Myymme myös muiden pientuottajien tuotteita, kuten luomukananmunia ja luomuvihanneksia, jotka on tuotettu arvojemme mukaisesti, kertoo Riitta.

Vakituisten asiakkaiden lisäksi puodissa vierailee ihmisiä kauempaakin. Jotkut ovat ostaneet jo viisikin vuotta Saloniemen juustolan tuotteita helsinkiläisistä kaupoista.

– Kun he tulevat käymään ja näkevät eläimet sekä tuotantotilan, ei meidän tarvitse enää selitellä yhtään mitään. Heistä tulee loppuelämän asiakkaita. Se on superhienoa!, iloitsee Riitta.

Riitta tekee tuotekehitystä yhdessä asiakkaiden kanssa. Prototyyppijuustoista kerrotaan asiakkaille avoimesti.

– Me ikään kuin testaamme, mitä asiakkaat niistä tuumaavat. Saamme tällä tavoin suoraa palautetta, jonka perusteella teemme sitten päätöksiä, kertoo Riitta kuluttajayhteistyöstä.

Kiireinen ja onnellinen yrittäjä

Yrittäjä Riitta Saloniemi. Kuva Saloniemen juustola.

Maatilalla eletään vuodenaikojen kierrossa. Juuri sitä Riitta rakastaa.

– Kun selviämme joulusta, huomaammekin että on kevät ja kylvön aika. Joka kevät olemme yhtä innoissamme. Kyllä tämä elämäntapa tietynlaista yksinkertaisuutta ja pitkämielisyyttä vaatii. Tästä ei niin vain lähdetä maailmanympärysmatkalle, avaa Riitta tilan elämää.

Yrittäjän työ on kiireistä. Sähköpostiin ja tilauksiin vastaillaan, olipa sitten joulu tai juhannus. Tilalla työskentelee pariskunnan lisäksi kaksi palkattua työntekijää.

Vaikka kiirettä pitääkin, Riitta ei haikaile pitkiä matkoja. Hän elää unelmaansa arjessaan: ”Jokaisella ihmisellä olisi hyvä olla työ, josta saa kiksejä. Työssä pitää olla intohimoa, se ei voi olla vain viikonlopun haikailua.”

Kirjoittaja
Siiri Räisänen
Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti

Kuvat Saloniemen juustola