Uutiset

Ruualla luodaan vahvimmat elämykset – kohti Maaseutumatkailuseminaaria

458Lukenut

Matkailijoita on moneen lähtöön, yksi on rohkeampi ja toinen arempi kokeilemaan uusia asioita. Jokaisen pitää kuitenkin syödä – useamman kerran päivässä. Matkan onnistuminen mitataan viime kädessä mieleen jääneillä elämyksillä. Kun jokin matkalla tehty asia, kohtaaminen tai syöty ruoka aiheuttaa asiakkaalle voimakkaan tunnereaktion, jää se myös mieleen – ja näitä muistijälkiä onnistunut matkailu tarvitsee.

Ruokamatkailu tarjoaa matkailijoille ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua paikalliseen ruokakulttuuriin ja elämäntapaan sekä samalla tukea paikallista taloutta ja yhteisöä. Varmin tie kohti elämystä on antaa asiakkaan tehdä itse jotain ruokansa eteen ja samalla mahdollistaa kiireetön juttuhetki paikallisen, kuten oppaan tai kokin kanssa, ja lopuksi nauttia yhdessä tehty ruoka kauniisti katettuna inspiroivassa ympäristössä. Ruuan ja juoman moniaistillisuus – taikinan tuntu sormissa, savukalan tuoksu sieraimissa, värit, koristeet ja herkulliset maut – herättävät moniaistillisina vahvoja tunnereaktioita.

Matkailijoista yli puolet* määrittelee itsensä ruokamatkailijoiksi. Tällöin kohteen valintaperuste on voinut olla ruoka/juomatarjonta tai kohteessa ollessa halutaan käyttää aikaa siihen tutustumiseen. Vaihtoehtoja riittää: opastetut ruokakierrokset, kokkauskurssit, panimovierailut, tastingit, ravintolat ja baarit, piipahdukset toreilla ja kauppahalleissa. Laadukkaista ruokaelämyksistä ollaan myös valmiita maksamaan.

Ammattitaitoinen henkilökunta ja laadukkaat raaka-aineet tarjoavat hyvän pohjan ruokamatkailutuotteille, mutta onnistuakseen ja erottuakseen ne tarvitsevat tarinoita tuotteen tai yrityksen ympärille. Ruokaelämysten luominen onnistuu parhaiten aidossa ja kiireettömässä ympäristössä, jossa tunnetaan ja arvostetaan omaa ruokakulttuuria.

Suomalainen maaseutu ja pienet matkailuyritykset ovat nyt Pandoran lippaan äärellä, puitteet aidon elämyksen luomiseen ovat olemassa, mutta tuote pitää osata rakentaa kuntoon. Menestymiselle ensiarvoisen tärkeää on myös yhteistyö muiden toimijoiden kanssa, verkostojen kautta voi saada uusia oivalluksia ja liiketoimintamahdollisuuksia.

Maaseutumatkailuseminaari Kajaanissa maaliskuussa

Verkostoitumiselle, vertaistuelle ja uuden oppimiselle on hyvät puitteet valtakunnallisessa maaseutumatkailuseminaarissa 22.-23.3.2023 Kajaanissa. Seminaariohjelmassa paneudutaan erityisesti vastuullisen ruokamatkailun kehittämiseen. Luvassa on mielenkiintoisia puheenvuoroja muun muassa kohtaamisesta, tarinallistamisesta ja vastuullisuudesta. Käytännön harjoituksiin päästään kahdella ruokamatkapilottikäynnillä ja paikallisiin elintarvikkeisiin on mahdollista tutustua lähiruokatorilla.

Ilmoittautuminen päättyy 1.3.2023. Tarkempi ohjelma, hinnat ja ilmoittautumislinkki: www.smmy.fi/seminaarit/.

Seminaarin järjestävät Lomalaidun ry ja SMMY ry yhteistyössä alueellisten järjestäjätahojen kanssa. Kainuussa seminaaria toteuttavat Itä-Suomen Maa- ja Kotitalousnaiset/ProAgria Itä-Suomi ry ja Kainuun Liitto. Seminaarin toteutuksen mahdollistavat valtakunnalliset ja alueelliset sponsorit sekä hankerahoitus (KantriKestävä- ja Via Karelia -hankkeet).

Kirjoittajat
Anna Rinteinen, Kirsi Sahrman-Hauhia ja Kirsi Vartia
ProAgria Itä-Suomi / Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset

*World Food Travel Association kuluttajatutkimus 2020