Artikkelit

Pohjoinen luontomme tuottaa terveyspommeja

Violet Queen -lajikkeen perunoita. Kuvaaja Laila Matikainen, SeAMK.
2.41TLukenut

Sininen peruna, voittamaton tyrni ja alihyödynnetty kaura. Kylmän pohjoisemme pelloilla ja metsissä kasvaa monta varsinaista superruokaa. Niiden terveysvaikutuksia ja aistittavia ominaisuuksia tutkitaan Turun yliopiston elintarvikekemian ja elintarvikekehityksen yksikössä.

Sinisyydessä piilee perunan terveellisyys?

Elintarvikemarkkinoilla vielä melko harvinainen tuttavuus, sinikuorinen ja -maltoinen peruna, menestyy hyvin Suomen oloissa. Sininen peruna vaikuttaisi olevan myös keltaista perunaa terveellisempi, havaitsivat tutkijat vertaillessaan sinistä Synkeä Sakari -lajiketta keltaiseen perunaan.

Sinisen perunan nauttimisen jälkeen veren glukoosi- ja insuliinipitoisuudet olivat merkitsevästi pienempiä kuin keltaisen perunan nauttimisen jälkeen.

Sinisen perunan terveellisyys saattaa johtua sen sisältämistä antosyaaneista. Nämä flavonoidit antavat kasveille niiden sinisen, violetin tai punaisen värin ja niitä on runsaasti muun muassa mustikassa ja puolukassa.

Nyt käynnistyneessä jatkotutkimuksessa tutkijat eristävät sinisestä perunasta sen sinistä väriä ja siirtävät sitä keltamaltoiseen perunaan. Tarkoituksena on selvittää, onko sinisen ja keltaisen perunan terveysero juuri sinisen värin ansiota, vai löytyykö Synkeän Sakarin terveellisyyteen muitakin syitä.

Arktinen tyrni on pohjoisen marjoista terveellisin

Tutkijat istuttivat tyrniä Kittilään, paljon sen luontaista kasvuympäristöä pohjoisemmas, ja havaitsivat, että tyrni ei ainoastaan viihtynyt uusilla kasvusijoillaan, vaan on vuodesta toiseen tuottanut terveellisempiä marjoja kuin etelämmässä kasvavat verrokkinsa.

Tutkijoiden mukaan pitoisuuksiin vaikuttavat muun muassa pohjoisen valon määrä ja laatu sekä viileämmät ja kosteammat kasvuolosuhteet. Tyrni hyötyy erityisesti pohjoisen runsaasta sinisestä valosta.

Lisäksi tyrnin marjat sisältävät runsaasti oranssia väriä antavia karotenoideja (A-vitamiinin esiasteet), E-vitamiinia ja tyydyttymättömiä rasvahappoja.

Säilyykö kauran terveellisyys eri tavoin prosessoitunakin?

Suomen kasvuoloissa hyvin menestyvä kaura edistää terveyttä muun muassa korkean kuitupitoisuutensa ansiosta sekä alentamalla veren kolesterolipitoisuutta.

Uudessa Turun yliopiston johtamassa OATyourGUT-hankkeessa tutkitaan nyt eri tavoin prosessoitujen kauratuotteiden yhteyttä vatsan hyvinvointiin.

Nieltävä kapseli Kapseli mittaa suoliston pH:ta, painetta ja lämpötilaa. Kapselin antamien tietojen, laboratorionäytteiden sekä tutkimushenkilöiden kokemien vatsaoireiden perusteella selvitetään, miten eri tavoin käsitelty kaura käyttäytyy ruuansulatuskanavassa ja vaikuttaa terveyteen.

Hankkeen avulla halutaan edistää suomalaisen kauran hyödyntämistä terveellisenä elintarvikkeena. Kauran käyttö on lisääntynyt niin, että puhutaan jo kaurabuumista. Kuitenkin yhä vain noin 10 prosenttia meillä tuotetusta kaurasta päätyy elintarvikekäyttöön valtaosan päätyessä rehuksi.

Lisäpanostusta terveellisten elintarvikkeiden tutkimukseen

Turun yliopisto perustaa elintarvikekemian ja elintarvikekehityksen yksikköön uuden professuurin, jonka tavoitteena keskittyä Suomessa viljeltävien kasvien tutkimukseen ja edistää hyvinvointia terveellisillä elintarvikkeilla. Raisio Oyj:n Tutkimussäätiö on lahjoittanut professuuriin 500 000 euroa.

Juttuun on haastateltu Turun yliopiston tutkijoita Baoru Yang ja Kaisa Linderborg ja se on alun perin julkaisu Aurora -lehdessä 1/2019. Tekstin on kirjoittanut Liisa Reunanen ja kuvituksen on tehnyt Hanna Oksanen Turun yliopiston viestinnästä.