KansiMaakunnista

Osta verkosta ja nouda miehittämättömältä noutopisteeltä tai automaatista

Vastepiste-automaattiin mahtuivat monen muotoiset paketit. Kuvassa Centria-ammattikorkeakoulun asiantuntijat Leena Toivanen (vas.) ja Hanna Lahnalampi. Kuva: Centria-ammattikorkeakoulu.
652Lukenut

Lähiruoalle etsitään tällä hetkellä uusia myyntikanavia erityisesti digitaalisuutta hyödyntäen. Siinä missä tilojen ja lähiruokayrittäjien itsepalvelupisteet ja -myymälät eivät ole uusi juttu, niin viime aikoina kaupunkeihin, erilaisiin tapahtumiin ja yritysten yhteyteen on ilmestynyt kauppapaikkoja, joita hallinnoidaan esimerkiksi verkkosivuston tai digitaalisen koodin avulla. Mahdollisuus ostaa tuotteita verkkokaupasta tai noutaa niitä digitaalisella lukolla toimivasta noutopisteestä tarjoaakin uudenlaisia mahdollisuuksia sekä kuluttajille että yrittäjille.

Foodhub menestyy Uudellamaalla

Uudellamaalla käynnistyi syksyllä 2017 kuluttaja- ja tuottajavetoinen hanke, jossa rakennettiin lähiruokatuottajien ja asiakkaiden yhteenliittymä, eli paikallinen foodhub. Englanninkielinen ruokaa ja keskiötä tai solmukohtaa tarkoittava termi on peräisin Yhdysvalloista, jossa sitä on käytetty nykyisessä käytössään 2000-luvulta lähtien. Tärkeää on tuotteiden jäljitettävyys: kuluttajat pystyvät tarkasti seuraamaan sitä, mistä heidän ostamansa tuotteet tulevat, sekä selkeästi tukemaan paikallisia tuottajia.

Tästä hankkeesta syntyi alueen ruoan tuottajien ja yhteistyökumppanien eli Herttoniemen ruokaosuuskunnan, SLF:n, SLC:n ja Sitran kiertotalousohjelman aloitteista Uudenmaan ruoka foodhub. Toiminnassa on jo kahdeksan noutopistettä Uudellamaalla.

Mukana olevat tuottajat ilmoittavat verkossa toimivan Ekompi.net -alustan verkkokaupan kautta tuotteitaan myyntiin ja sitoutuvat toimittamaan tilatut tuotteet noutopisteeseen sovittuun noutoajankohtaan. Tuottajat hinnoittelevat tuotteensa itse ja kuluttaja näkee verkkokaupassa, miten kuluttajahinta jakautuu ruokaketjun sisällä. Kuluttajat noutavat tilaamansa ja etukäteen maksamansa tuotteet digitaalisilla lukoilla toimivista noutopisteistä, jolloin esimerkiksi hävikkiä ja tuotteiden turhaa kuljetusta ei synny.

Kuvakaappaus uusimmista tuotteista, joita Kampin noutopisteelle Uudenmaan ruoan foodhubiin pystyi tilaamaan ekompi.net-verkkokaupan kautta syyskuun 2022 alussa.

Foodhub-pilotteja myös maakunnissa

Uudenmaan ruoan hallinnoiman verkkokauppa-alustan päällä toimii myös useampia eri foodhubeja, jotka toimivat alueellisesti eri paikkakunnilla. Päättyneitä kokeiluja oman Foodhubin pyörittämisestä alustan kautta ovat tehneet Kemiönsaaren ruoka vuonna 2020 ja Keski-Suomen ruoka vuonna 2021 (myöhemmin Ruoko Food).

Pohjois-Savossa Kuopion keskustassa toiminut Pohjois-Savon ruoka foodhub aloitti toimintansa keväällä 2022 ja mukaan saatiin 11 tuottajaa. Tällä hetkellä toiminta on tauolla, kun noutopiste-kontille etsitään uusia tiloja.

Keväällä 2022 aloitti toimintansa yhtä lailla myös samaa verkkokauppa-alustaa käyttävä turkulainen Laari Lähiruokapiste. Sen takana on Turun yliopiston Brahea-keskuksen ja Turun kaupungin yhteinen Food Hub -elämystorihanke, joka pilotoi toimintaa Turun kaupunkikeskustassa. Liikuteltava, miehittämätön noutopiste sijaitsee Puutorilla, mutta hankkeen aikana sen toimintaa kokeillaan myös muissa sijaintipaikoissa, kuten Kupittaan Citymarketin pihalla.

Laari Lähiruokapisteen ovessa on digitaalinen lukko. Tilauksen tehneet saavat mahdollisuuden avata oven verkkokaupan kautta. Kuva: Eelis Lynne, Turun kaupunki.

Kevyet automaatit ja noutopisteet saa helposti siirrettyä paikasta toiseen

Helposti siirreltävä ja automatisoitu itsepalvelumyymälä on tehokas myyntikanava myös pienille yrittäjille.

Esimerkiksi Heikkilän juustolan siirreltävä Maitolaituri on ympäri vuorokauden auki oleva pop-up itsepalvelumyymälä, joka myy juustolan tuotteita. Ne ostetaan verkkokaupasta ja noudetaan Maitolaiturilta itselle sopivaan aikaan PIN-koodia käyttämällä. Myyntipisteen sijainti vaihtelee, mutta myös sitä voi seurata Maitolaiturin verkkosivuilta karttasovelluksesta. Tällä hetkellä Maitolaituri toimii Helsingissä Hakaniemen torilla, kun taas aiemmin se on ollut muun muassa Pirkanmaalla.

Ekokauppa ja luomutila Puotimaalla konttipuoti taas sijaitsee yleensä luomutilan tiluksilla Korialla, mutta liikuteltavuutensa ansiosta sitä voi viedä myös markkinoille ja erilaisiin myyntitapahtumiin. Luomutilan omien viljatuotteiden lisäksi myynnissä on muun muassa luonnonkosmetiikkaa ja kodinpuhdistustuotteita. Konttipuodin lisäksi Puotimaalla on oma verkkokauppa.

Vielä kokoa pienempi myyntipisteitä ovat Laidun Herefordin Minitori lähiruoka-automaatit Seinäjoella. Kahden minitorin valikoimista löytyy Laidun Herefordin lihatuotteita sekä muiden lähialueen pientuottajien herkkuja, kuten hilloja ja juustoja.

Lähiruokakioski Pikantti on perinteisempi itsepalvelumyymälä, mutta käteistä ei tarvitse varata mukaan sillä paikalla toimii kortti. Kuva: Ulla Tiihonen.

Perinteisempi itsepalvelumyymäläkin voi hyötyä digitaalisuudesta

Vaikka noutopisteellä ei olisikaan verkkokauppaa tai digitaalista lukkoa, voi digitaalisten maksutapojen lisääminen tai monipuolistaminen lisätä asiakastyytyväisyyttä.

Lähiruokakioski Pikantti on pieni itsepalveluperiaatteella toimiva ruokakioski Salossa. Vuorokauden ympäri auki olevasta kioskista löytyy monenlaisia paikallisia tuotteita, kuten hilloja, leivonnaisia ja lampaan-, ankan- ja kalkkunanlihaa. Lisäksi kioskista löytyy kahvipannu, vedenkeitin ja mikro, mikäli paikalla haluaa pysähtyä kahvipaussilla. Maksu tapahtuu näppärästi kortilla. Tuotteita löytyy yli 20 pientuottajalta Varsinais-Suomen ja Läntisen Uudenmaan alueelta.

Kuljetuskustannusten pienentäminen on myös ympäristöystävällisyyskysymys

Uudet digitaaliset vaihtoehdot, kuten verkkokaupat ja digitaalisuutta hyödyntävät noutopisteet, voivat auttaa myös kasvihuonepäästöjen vähentämiseen. Erilaisia energiatehokkuuden ja vähähiilisyyden edistämiseen liittyviä mahdollisuuksia on tutkittu esimerkiksi Centria-ammattikorkeakoulun VASTE – Vähähiilisen logistiikan palvelualusta -hankkeessa vuosina 2017-2020. Sen aikana kokeiltiin esimerkiksi Vastepiste-noutolaatikkoja Keski-Pohjanmaalla.

Pakettiautomaatti Vastepisteen kautta pystyi lähettämään ja vastaanottamaan paketteja, joita toimitettiin ilmaiseksi myös suoraan kotioville keväällä 2020 paikallisten kuljetusyritysten avulla. Hankkeen lähtökohtana oli, että tilauksia saattoi tehdä lähikaupasta, elintarviketuottajalta tai vaikka paikallisesta keittiöstä. Kuljetukset tehtiin nimenomaan osana jo yritysten olemassa olevia kuljetuksia, eli niistä ei syntynyt myöskään ylimääräisiä ympäristöpäästöjä.

Lähiruoan jakelua Lapissa ja Keski-Pohjanmaalla kehitetään myös Centria-ammattikorkeakoulun, Keski-Pohjanmaan ja Lapin kuntien ja elinkeinoyhtiöiden edustajien Likiruoka-hankkeessa 2021-2022, joka pohjautuu VASTE-hankkeessa kehitettyyn järjestelmään.

Kirjoittaja
Ellinoora Havaste