ArtikkelitKansi

Luomuluonnontuotteista lisäarvoa liiketoimintaan

Luomukuusenkerkkää voi käyttää monenlaisiin tuotteisiin (kuvan oikeudet Suomen metsäkeskus).
852Lukenut

Luomu antaa luonnontuotteille erityisen merkityksen ja erottaa tuotteet muista kilpailijoista. Raaka-aineet saadaan valvotuilta luomukeruualueilta.

Kuluttajilla on erilaisia odotuksia elintarvikkeille ja hyvinvointituotteille. Tuotteiden odotetaan olevan turvallisia, luonnollisia, lisäaineettomia, villejä, reilusti tuotettuja, terveellisiä ja ekologisia. Luomuluonnontuotteet ovat näitä kaikkia. Luomu on maailmanlaajuisesti tunnettu laatujärjestelmä, jossa voidaan todentaa tuotteiden alkuperä hyvin tarkasti. Tämä koskee myös metsien keruuluomutuotteita.

Mistä luomuluonnontuotteita saadaan?

Luomuluonnontuotteita saadaan sertifioiduilta luomukeruualueilta. Vuonna 2019 Suomessa oli noin 4,6 miljoona hehtaaria luomukeruualueita, joista tuotteita voidaan kerätä. Metsän luomukeruualueet ovat sinällään helppoja, koska luonnontuotteita ei tarvitse viljellä vaan ne kasvavat siellä luonnostaan. Luomuksi saa nimittää vain valvontaan liitetyiltä keruualueilta kerättyjä luonnonvaraisia kasveja tai niiden osia. Lisäksi luomukeruutuotteiden myyjän tulee kuulua luomuvalvontaan. Luomuluonnontuotteille on kysyntää, sillä kuluttajien kiinnostus on kasvanut tuotteiden alkuperää kohtaan.

Luomuluonnontuotteet yritysten toiminnassa

Luomuluonnontuotteet tuovat lisäarvoa liiketoimintaan niin kotimaan markkinoilla kuin vientituotteissakin. Yhä useampi yrittäjä suosii luomuraaka-ainetta tuotteissaan.

Lapin Maria Oy:n Saska Tuomasjukka näkee luonnontuotteiden vahvuudeksi ainutlaatuisuuden.

– Kun markkinoilla kilpaillaan lupauksilla ja hinnalla, ja kaikilla on käytettävissä samat raaka-aineet, on pienen toimijan hyvin vaikea saada esille oman tuotteen etuja. Mutta keruutuotteilla voi erottua: tuote on tehty jostain mitä kukaan muu ei osaa hyödyntää, kertoo Tuomasjukka.

Lapin Maria käyttää tuotteissaan luomuna kuusenkerkkää ja metsämarjoja. Näitä hyödynnetään juomiin, kuten glögeihin ja smoothieihin.  – Kerkkä on aineosa, jonka systemaattista käyttöä suomalaisessa elintarviketuotannossa kannattaa kaikkien lisätä. Raaka-aine ei lopu kesken, painottaa Tuomasjukka.

Luomumarjoja saa luomusertifioiduilta keruualueilta. Kuva Anne Annala.

Jotta raaka-ainetta saadaan, hankkii Lapin Maria luomukuusenkerkkää ympäri Suomen vähintään 500 kg erissä nyt meneillään olevana keruukautena.                – Parhaimmillaan olemme hankkineet 5 tonnia, ja uskomme määrän nousevan jatkossa, lisää Tuomasjukka.

Kamparsin luomutilan Jaana Elon mukaan ”Luomu tuo lisäarvoa koko tilan toimintaan. Tilan metsät ovat myös luomusertifioitu, käytämme niistä saatavia raaka-aineita tuotteissamme”. Kuluttajille on tärkeää, että tuotteet ovat puhtaita ja luonnonmukaisia, Kamparsin luomutilalla ei käytetä kemikaaleja ja metsänhoitotoimenpiteet pyritään tekemään niin, että metsäluontoa vahingoitetaan mahdollisimman vähän.

Koivunlehtiä voidaan kerätä maanomistajan luvalla (kuvan oikeudet Suomen metsäkeskus).

– Metsiemme luomusertifioidulle keruualueelle pääsee hyvinvointiretkille. Tilalla oleville asiakkaille suunnatussa ateriapalvelussa ja kahvilassa käytämme oman luomukeruualueemme tuotteita, sanoo Elo.

Tilalla tarjoillaan muun muassa koivunmahlajuomaa, nokkossämpylöitä ja kuusenkerkkäsiirappia luomujäätelön kaverina.


Mikä luomu?

  • Luomu on valvottu sertifiointijärjestelmä, jolla voi osoittaa raaka-aineen puhtauden ja aitouden.
  • Luomu edellyttää, ettei poiminta-alueilla ole käytetty kemiallisia lannoitteita tai kasvinsuojeluaineita kolmena edellisenä vuonna.
  • Keruutuotteita on kahdenlaisia. Jokamiehenoikeuksilla voi kerätä marjoja, sieniä ja ruohovartisia yrttejä. Maanomistajan lupaa tarvitaan esimerkiksi kuusenkerkän tai koivunlehtien keräämiseen.
  • Lisätietoa metsien luomusertifioinnista: lisätietoa luomusertifioinnista
  • Lisätietoa luonnontuotteiden keräämisestä: www.keraaja.fi. Täällä voi ostaa ja myydä luonnontuotteita: www.aitoluonto.fi/myy–osta/
  • Lisätietoja luonnontuotteista ja niiden käytöstä: www.arktisetaromit.fi
  • Marjojen ja sienten ostopisteet 2021: www.arktisetaromit.fi/sos

Kirjoittaja Anne Annala toimii Luomua metsäluonnosta -hankkeen projektipäällikkönä Suomen metsäkeskuksella. Hanketta ovat toteuttamassa myös Arktiset Aromit ry ja Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti. Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.