ArtikkelitKansi

Lisäarvoa luonnontuotteista ravintolatoimintaan – Villiruoka villitsi Kouvolassa

Villiyrttisalaatti. Kuva Kati Laszka.
452Lukenut

Kouvolan ammattiopiston Edukon auditoriossa sukellettiin aurinkoisena tiistaina (21.3.2023) luonnonkeruutuotteiden maailmaan. Junalakosta huolimatta Luonnontuotteet ravintolatoiminnassa -seminaariin saapui lähes täysi salillinen asiasta kiinnostuneita. Aamupäivän aikana kuultiin inspiroivia asiantuntijaluentoja luonnontuotealan eri näkökulmista ja päästiin maistelemaan tuotteita nokkoskombuchasta herkkutattijäätelöön ja kuusenkerkkäpurukumiin. Kirjavasta esiintyjäjoukosta huolimatta kaikkien viesti oli sama: luonnontuotealalla on valtavasti potentiaalia, jonka haltuunotto vaatii innovatiivista asennetta ja yhteistyöverkostojen luomista.

Luontoa lautaselle

Esiintyjät Ossi Paloneva ja Lari Laurikkala. Kuva Pihla Kivistö.

Ensimmäisenä kuultiin huippukokki Ossi Palonevan luento luonnonkeruutuotteista ja niiden tuomasta lisäarvosta ravintola-, matkailu- ja elintarvikealalle. Paloneva on itseoppinut ja rajoja rikkova ekologisen ruuanlaiton pioneeri, joka toi villiruuan Suomen fine dining -maailmaan. Hän käsitteli esityksessään ruokaa poliittiselta, sosiaaliselta, kulttuuriselta ja taloudelliselta kannalta, sekä sitä miten villiyrttien ja muiden luonnontuotteiden avulla voidaan kertoa tarinaa ja herättää tunnemuistoja. Kukapa meistä ei ketunleipää maistaessaan palaisi mielessään lapsuuden kesiin. Yrittäjille esitys tarjosi Palonevan vankkaan kokemukseen pohjautuvia vinkkejä, joilla villiyrteillä luodaan lisäarvoa toimintaan.

Nokkos Kombuchaa Helsingissä valmistavan Nokkos Companyn perustaja Lari Laurikkala johdatti yleisön luonnontuotteiden terveyttä lisääviin ominaisuuksiin. Myös Laurikkala on itseoppinut kokki, joka on kerryttänyt osaamistaan ympäri maailmaa. Jos ensimmäinen luento tarjosi kuulijoille katsauksen luonnontuotteiden mahdollisuuksiin tulevaisuuden Suomessa, täydensi Laurikkala sitä muistuttamalla luonnontuotteiden hyödyntämisen pitkästä historiasta niin täällä kuin maailmallakin. Molemmat korostivat esityksissään luonnontuotteiden potentiaalia Suomen elinkeinoelämän ja kulttuurin vahvistamisessa sekä kansanterveyden kohentamisessa. Haasteena tuntuu olevan lainsäädännön mahdottomuus.

Puutarhuri- ja kokkitaustaa työssään hyödyntävä Virpi Petäjämäki tarjosi sekä konkreettisia neuvoja villiyrttien ja sienien valmistamiseen että esimerkkiä siitä, miten luonnontuotteita voi käyttää myös pitopalvelussa ja ruokatuotteissa. Kausalalaisen Virpin keittiön yrittäjä ostaa luonnontuotteita suoraan kerääjiltä, ja ideoi rohkeasti uusia reseptejä luotto-ohjeiden rinnalle, hyödyntäen kulloinkin saatavilla olevia aineksia.

Yhteistyössä on voimaa

Aamupäivän päätteeksi Metsäkeskuksen yrityspalveluiden päällikkö Marko Ämmälä ja Saimaan Keruutuote Osuuskunnan perustaja Pasi Kauppi esittelivät luonnontuotteiden tarjoamia ansaintamahdollisuuksia metsänomistajan näkökulmasta. Ämmälä korosti esityksessään luonnontuotealan kehitystyön ja toimivien ketjujen luomisen tärkeyttä. Myös Kauppi puhui yhteistyön voimasta ja verkostoitumisen merkityksestä.

Luonnontuotteiden maistatusta. Kuva Pihla Kivistö.

Luonnonkeruutuotteet eivät ole pienelle piirille varattua pienen mittakaavan puuhastelua, vaan ne tarjoavat valtavasti potentiaalia niin yksilön kuin yhteiskunnankin tasolla. Seminaarin kaikissa esityksissä nousi esiin luonnontuotteiden loputtomat mahdollisuudet kenelle tahansa. Jokamiehenoikeuksien turvin jokainen meistä voi etsiä lähimmän metsän ja tutustua sieltä löytyviin lajeihin esimerkiksi Luontoportti –sivuston avulla.

Kestävän kehityksen näkökulmasta luonnontuotteet tarjoavat työkaluja jokaisen kestävän kehityksen osa-alueen edistämiseen. Luonnontuotealaa kehittämällä voidaan luoda kestävän talouskasvun lisäksi hyvinvointia sekä työtä kaikille taustaan katsomatta. Luonnonkeruutuotteet kuuluvat olennaisesti Suomen historiaan, ja niihin liittyvää tietoa ja osaamista tulisi vaalia myös tulevaisuudessa.

 

Kirjoittaja
Kiti Kalpio
Yrittäjyyttä luonnosta -hanke


Yrittäjyyttä luonnosta

Seminaarin materiaalin löytyy Yrittäjyyttä luonnosta -hankkeen -sivuilta. Lisää tietoa luonnontuotteista ja niiden hyödyntämisestä ravintolatoiminnassa: villiyrtti – BarLaurea, Arktiset Aromit ry  ja Kasvavaa liiketoimintaa luonnontuotteista, Metsäkeskus.

Suomen 4H-liiton ja Suomen metsäkeskuksen yhteisellä Yrittäjyyttä luonnosta -hankkeella vahvistetaan ja kehitetään luonnontuotealan liiketoimintaa Kaakkois-Suomen alueella.

Hankkeessa tuotetaan tietoa, osaamista ja toimintamalleja luonnontuotteiden tehokkaiden ja toimivien tuoteketjujen synnyttämiseksi. Hanketta rahoittaa Kaakkois-Suomen ELY-keskus Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.