Maakunnista

Keski-Suomessa mennään mahdollisuudet edellä

Amazing Reppulit -joukkue tekee tuttavuutta Puuhapuisto Veijarin alpakan kanssa. Kuva Hanna-Riikka Kantelinen.
622Lukenut

Amazing Keski-Suomi -tapahtuma tekee näkyväksi, millaisia ruoka- ja matkailutuotteita löytyy maakunnan eri osista. Kilpailun aikana joukkueet pääsivät testaamaan ruoka-alan tietämystään ja haastamaan itseään erilaisissa aktiviteeteissa. Näitä asioita huomioi myös juuri valmistunut Keski-Suomen ruokaverkoston kehittämisstrategia, jonka visio ”Keskisuomalainen ruokaverkosto tuottaa yhteistyöllä aitoja makuja, elämyksiä ja hyvinvointia kannattavasti, kestävästi ja luotettavasti” ohjaa tulevien vuosien kehittämistoimintaa.

Amazing Keski-Suomi 2021 -tapahtuma esitteli Keski-Suomen elämyksiä suurelle yleisölle

Keskisuomalaista maaseutua ja sen elämyksiä esille nostava Amazing Keski-Suomi järjestettiin marraskuussa yhteisvoimin useiden keskisuomalaisten yrittäjien, organisaatioiden ja oppilaitosten kanssa. 24 tuntia kestävän Amazing Race -tyyppisen kilpailun aikana Suomen menestyneimmän naispesäpallojoukkueen, Kirittärien, pelaajat ottivat toisistaan mittaan ympäri Keski-Suomea sijainneilla toinen toistaan mielenkiintoisemmilla rasteilla. Samalla kilpailijat tekivät Keski-Suomen maaseutua, ruokaa ja matkailua tutuksi suurelle yleisölle sosiaalisen median kautta.

Tapahtuman koordinoijana toimi Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatio 2 -yhteistyöhanke (KEKO2) ja pääyhteistyökumppanina toimi Kirittäret. KEKO2-hankkeen projektipäällikkö ja Amazing Keski-Suomen kilpailun johtaja Leena Pölkki kuvaili kilpailun tarkoitusta:

”Tapahtumalla haluamme tehdä näkyväksi koko maailmalle sen, kuinka upea maakunta Keski-Suomi on ja kuinka hienoja tuotteita, niin ruokaan kuin matkailuun liittyviä, meiltä täältä löytyy.”

Mattiaksen enkelit valmistamassa lounasta Nordic for you:n rastilla. Kuva Jenny-Liisa Salila.

Seikkailua halki viiden kunnan

Kilpailu käynnistyi varhain perjantaiaamuna 12.11. Äänekoskella Kahvila & ravintola Willessä, jossa Kirittärien nelihenkiset joukkueet pääsivät tutustumaan villiyrttien saloihin Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisten Luonnosta tuotteeksi -hankkeen rastilla. Tämän jälkeen joukkueet siirtyivät lähellä sijaitsevan Hiskinmökin pihaan Nordic for you:n rastille testaamaan tietämystään jokamiehenoikeuksista ja valmistelemaan myöhemmin päivällä nautittavaa retkilounasta.

Kisaturistit-joukkue suorittamassa rastitehtävää Pyhä-Häkissä. Kuva Jenny-Liisa Salila.

Äänekoskelta joukkueet suuntasivat Viitasaarelle Savivuoren näköalatornille Erävariksen rastille. Täällä hurjapäisimmät kilpailijat pääsivät laskeutumaan valjailla näkötornin huipulta samaan aikaan, kun loput joukkueiden jäsenet tutustuivat metsän mystiikkaan shamaanin johdolla. Viitasaarelta matka jatkui kohti Pyhä-Häkin kansallispuistoa, jossa joukkueet vastaanottivat Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston erä- ja luonto-opaskoulutuksen opiskelijat. Kansallispuiston maisemissa kilpailijat pääsivät haastamaan itseään erilaisissa peleissä sekä nauttimaan lounaan nuotion lämmössä.

Ensimmäisen kisapäivän viimeiset rastit sijaitsivat Saarijärvellä. Historiallisessa Ruustinnassa kilpailijat tutustuivat Puuhapuisto Veijarin suloisiin alpakoihin ja maistelivat Sahinahon herkullista hunajaa. Tämän jälkeen joukkueet suuntasivat Hukanmäki Higlandin tilalle, jossa MTK Keski-Suomen maaseutunuoret haastoivat kilpailijoita maatalouteen liittyvissä tehtävissä. Pääsipä jokainen joukkue harjoittelemaan myös heinäpaalien siirtelyä traktorilla!

Kisapäivien välinen yö vietettiin Petäjävedellä Maatilamatkailu Kumpusen tilalla, jossa myös toisen kisapäivän ensimmäinen rasti sijaitsi. Rastilla tehtävänä oli esitellä Kumpusen tilan toimintaa lyhyen mutta innostavan somevideon muodossa. Kumpuselta joukkueet suuntasivat Hakamaan lammastilalle, jossa kilpailijat pääsivät houkuttelemaan lampaita selfien ottoon ja kehräämään lankaa.

Haastejoukkueen kapteeni, Kirittärien puheenjohtaja Henna Virkkunen houkuttelemassa lampaita selfien ottoon Hakamaan lammastilalla. Kuva Jenny-Liisa Salila.

Kilpailun viimeiset rastit sijaitsivat Jyväskylässä Toivolan vanhalla pihalla. Ensimmäisenä joukkueet saivat tehtäväkseen tunnistaa Taiga -kahvipaahtimon kahveja sekä nauttia perinteiset keskisuomalaiset pullakahvit. Kilpailun viimeisen rastin järjesti Keski-Suomen liitto. Tällä rastilla joukkueet saivat esittää koko tapahtuman aikana valmistelemansa laulu-, runo- tai vaikka räp-esityksen siitä, mikä Keski-Suomessa on erityistä, Keski-Suomen maakuntajohtaja Pekka Hokkaselle.

Pisteiden laskun ja jännittävän loppukirin jälkeen Amazing Keski-Suomi 2021 -kilpailun voittajaksi julistettiin Muikkuparvi.

Amazing Keski-Suomi 2021 -kilpailun voittajajoukkue Muikkuparvi juhlii maalissa. Kuva Jenny-Liisa Salila.

Tutustu Keski-Suomen elämyksiin sosiaalisessa mediassa

Amazing Reppulit -joukkue Hukanmäki Hignlandin ja MTK Keski-Suomen maaseutunuorten rastilla. Kuva Jenny-Liisa Salila.

Vaikka Amazing Keski-Suomi -tapahtuma on nyt tältä vuodelta ohi, voi kilpailun tapahtumiin ja Kirittärien rastisuorituksiin tutustua edelleen Amazing Keski-Suomen Facebook– ja Instagram-tileillä , @amazingkeskisuomi. Myös tapahtuman verkkosivuille  on syytä käydä kurkistamassa, sillä sinne tullaan koostamaan monenlaista materiaalia tapahtuman ajalta.

Ja jos yhtään siltä tuntuu, kannattaa nokka kääntää kohti Keski-Suomen elämyksiä. Meillä on täällä vaikka mitä ällistyttävää!

Keski-Suomen ruokaverkostossa on mahdollisuuksia

Keskisuomalaista ruokaverkostoa leimaa monipuolisuus, elintarvikejalostuksen pienimuotoisuus ja laaja alueellinen sijoittuminen. Maakunnallinen ruokakehittäminen on ollut pitkäjänteistä, ja tuloshakuista yhteistyötä tehdään aktiivisesti toimialarajat ylittäen. Juuri valmistunut Keski-Suomen ruokaverkoston kehittämisstrategia ohjelmakaudelle 2022–2027 nojaa arvopohjaltaan yhteistyöhön, korkeaan laatuun ja vastuullisuuteen. Vision mukaan ”Keskisuomalainen ruokaverkosto tuottaa yhteistyöllä aitoja makuja, elämyksiä ja hyvinvointia kannattavasti, kestävästi ja luotettavasti”.

Kehittämistarpeita strategiatyössä tunnistettiin muun muassa osaamisen, jatkuvuuden, logistiikan sekä paikallisen raaka-ainetuotannon saatavuuden varmistamisen osalta. Yhteistyöverkostojen ylläpito ja edelleen kehittäminen toimialarajat ylittäen nähdään myös keskeisinä. Erittäin tärkeänä nähtiin myös toimialan arvostus, sekä sisäinen että ulkoapäin tuleva. Toimenpiteinä nämä näyttäytyvät aina kuluttajavaikuttamisesta ja brändityöstä sukupolven vaihdoksiin ja kannattavan liiketoiminnan edellytysten varmistamiseen. Ilmastonmuutoksen ja muuttuvan globaalin kilpailuympäristön keskellä kilpailuetua haetaan vastuullisuudesta ja paikallisuudesta. Kehittämisen painopisteiksi valittiin neljä pääteemaa: 1) yhteistyöllä eteenpäin 2) jatkuvuus ja tiedon sekä osaamisen kehittäminen 3) uudistuva ruokakulttuuri ja 4) kasvu, kehittäminen ja saatavuus.

Strategiaa on työstetty yhteistyössä Keski-Suomen ELY-keskuksen, Keski-Suomen liiton, MTK Keski-Suomen, ProAgria Keski-Suomen, Gradian, JAMKin, yrittäjien ja muiden sidosryhmien kanssa. Valmistelussa on kattavasti huomioitu käynnissä olevat ohjelmat ja tehdyt selvitykset.

Strategiatyötä on koordinoinut Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallinnoima Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatio 2 -yhteistyöhanke. Hanketta on rahoittanut Keski-Suomen ELY-keskus Euroopan unionin maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Kirjoittajat
Viivi Kaartinen ja Leena Pölkki
Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatio 2, Jyväskylän ammattikorkeakoulu