Artikkelit

Kampanjaviikko Turussa kutsui kampukselle maistelemaan kotimaisia kasviproteiineja

Vihreän Härän härkäpapupasta oli maistatuksessa yliopiston Educarium-rakennuksen aulassa.
1.57TLukenut

Pro-Agria Pohjois-Karjala ry:n ja Turun yliopiston Brahea-keskuksen Vastuullista proteiinia pöytään -hanke edistää vastuullisesti tuotetun ja jalostetun proteiinin paikallista hyödyntämistä ruokaketjussa. Osana yhteistyötoimia ammattikeittiöiden ja tuottajien välillä Brahea-keskus järjesti Unican lounasravintoloiden kanssa kasviproteiineihin keskittyvän teemaviikon.

8. – 12. lokakuuta Turun yliopiston pääkampuksella järjestettiin Vastuullista proteiinia pöytään -kampanjaviikko Vastuullista proteiinia pöytään -hankkeen ja Unican yhteistyönä. Opiskeluruokailuun keskittyvä Unica on Turun yliopiston ylioppilaskunnan omistaman Universtas Oy:n ja Fazer Food Services Oy:n perustama ja omistama yritys. Unican ravintolat tarjoilivat viikon aikana suomalaisten tuottajien kasviproteiinituotteita pääruokavaihtoehtona, salaattipöydässä tai muuna lisukkeena. Maisteluun pääsi muun muassa monivilja-härkäpaputempe-hampurilainen ja lehtikaali-vuohenjuusto-spelttirisotto.

Kahdella toimipisteellä opiskelijoilla ja muilla lounasruokailijoilla oli lisäksi mahdollisuus tutustua tuotteisiin ja ostaa niitä suoraan tuottajilta. Mukana olivat härkäpaputuotteita tuottavat Karviaisten tila ja Vihreä Härkä, kikhernepastaa ja nuudeleita tuottava Palmusto, spelttituotteita tuottava Birkkalan tila, tempetuotteita tuottava JK Alho – Java Kitchen, lupiinijauhoja tuottava Koivunalhon luomutila ja Apetit.

Birkkalan tilalla oli maistatuksessa Suomusjärvellä tuotettua spelttiä. Isäntä Simo Larmon mukaan tilaisuus oli hyvä tapa tiedottaa varsinkin opiskelijoita kotimaisista kasviproteiinivaihtoehdoista.

Kampanjaa käytiin kampuksella myös julistein, jotka nostivat hauskasti esiin kotimaisia kasviproteiinilähteitä.

– Viikko poiki meille myös tilauksen Unican ravintoloihin, Larmo kertoo tyytyväisenä.

Myös Unican toimitusjohtaja Sanna Hovi kokee teemaviikon olleen toimiva konsepti josta jäi käteen konkreettista apua kasviproteiinien käyttöön.

– Tapahtumaviikot ovat erinomaisia tapoja saada uusia ruokaan liittyviä käytäntöjä paitsi kävijöillemme niin myös meille, kun koko henkilökunta oppii uutta, Hovi kehuu.

Kasviproteiiniin perustuva ruokavalio on vastuullinen vaihtoehto ilmaston ja terveyden kannalta. Sen vastuullisuutta voi lisätä toimivan ruokaketjun avulla, jossa lähellä tuotettu raaka-aine hyödynnetään oman alueen ammattikeittiöissä ja kuluttajien ruokapöydissä. Vastuullista proteiinia pöytään -hankkeen projektipäällikkö Sanna Vähämikon mukaan kasviproteiinien tuotanto on kovassa nousussa Varsinais-Suomen alueella ja ammattikeittiöt sekä vähittäiskaupat ovat aiheesta hyvin kiinnostuneita.

– Oli hienoa päästä järjestämään teemaviikko Unican pisteillä. Teemaviikkojen ja tietoa lisäävien tempausten järjestäminen on yksi konkreettinen toimi jolla ruokaketjun ilmastokuormitusta voidaan vähentää, pohtii Vähämiko.

Hankkeen kehittämistoimia ruokaketjussa tehdään lisäksi Pohjois-Karjalassa ja kansainvälistä yhteistyötä Itämeren yli. Hanke järjesti marraskuussa myös paikallisten tuottajien ja kauppiaiden tapaamisia, sekä julkaisi Kasviproteiini – Vastuullisesti hyvää terveydelle ja ympäristölle -infolehden.

Teksti ja kuva
Ellinoora Havaste

Kasviproteiini – Vastuullisesti hyvää terveydelle ja ympäristölle -infolehti
www.utu.fi/fi/yksikot/braheadevelopment/palvelut/maaseutuhankkeet/Documents/Kasviproteiini.pdf