Artikkelit

Historiasta uusia ideoita eteläkarjalaiseen ruokamatkailuun

Kuva Ruokamaakunta Nyt!
484Lukenut

Kun jään reuna alkoi viimeisimmän jääkauden jälkeen vetäytyä nykyään Suomena tunnetulla alueella kohti luodetta, saapuivat ensimmäiset asukkaat Etelä-Karjalaan. Suomen vanhimpiin kuuluvat, lähes 11 0000 vuoden ikäiset asuinpaikat ovat Joutsenon Kuurmanpohjassa. Niiden asukkaista tiedetään ainakin se, että he valmistivat ja söivät ruokaa. Tietoa Etelä-Karjalan pitkästä ruokahistoriasta hyödynnetään nyt tuotekehityksessä, ruokamatkailussa ja tapahtumissa.

Ruokamaakunta Nyt! – 11 000 vuotta eteläkarjalaista gastronomiaa jatkuvassa kattauksessa on ruokamatkailun kehittämishanke, jossa yhdistyvät tutkimus, yhteiskehittäminen ja tapahtumatuotanto. Vuoden 2023 aikana järjestetään neljä ruokateemaista yleisötapahtumaa sekä joukko hubeja ja muita ruoka- ja matkailualan toimijoille suunnattuja tilaisuuksia.

Toiminta pohjaa perustuu Lappeenrannan museoiden hankkeessa tuottamaan tutkimustietoon, jota hyödynnetään myös museoon parhaillaan rakennettavassa uudessa perusnäyttelyssä. Ruokien kehittelyn vetämisestä hankkeessa vastaa LAB-ammattikorkeakoulun restonomikoulutus, tapahtumista ja digitaalisista tuotannoista puolestaan Kulttuuritila Nuijamies. Hanketta vetää päätoteuttajana Humanistinen ammattikorkeakoulu.

Kuva Juha Iso-Aho.

Lähiruoka on tapahtumien suola ja sokeri

Suomi on tapahtumia pullollaan, varsinkin kesäaikaan. Lähes kaikissa tapahtumissa on kulttuuri- tai urheilusisällön ohella myös syötävää tarjolla, mutta kuinka usein ruoka profiloituu tapahtumapaikkakunnan mukaan tai edes tapahtuman teemaa myötäillen? Ja onko meillä riittävästi tapahtumia, jossa ruoka on joko pääosassa tai ainakin kiinteä osa tapahtuman sisältöä?

Valitettavan usein festari- ja tapahtumaruoka on sitä samaa mitä muilla ja muuallakin. Paellaa, kebabia makkaraperunoita, hodareita, falafelia, burgereita vegaanisena tai lihaisena.

Ruokamaakunta Nyt! -hankkeessa pyritään tekemään toisin. Vuoden 2023 aikana pilotoitavissa neljässä tapahtumassa ruoka on alusta saakka suunnittelussa mukana.

Esimerkiksi Kivikautisilla mailla -tapahtuma vie asiakkaansa Savitaipaleen Rovastinojan kivikautiselle asuinpaikalle 28.5. ja tutustuttaa tarinallisuuden keinoin heidät aikakauden elämään ja ruokaan. Mitä syötiin, ennen kuin maanviljely oli varsinaisesti alkanut? Ja miten sen ajan aineksista loihditaan nykyihmiselle maistuvaa syötävää?

Ruoka, sauna ja Saimaa on puolestaan 15.6. järjestettävä monipaikkainen tapahtuma, johon kutsutaan mukaan kaikenlaisia saunoja eri puolilta Etelä-Karjalaa. Päivän aikana asiakkaat voivat vierailla jopa kymmenissä julkisissa tai yksityisissä saunoissa ja maistella saunaruokaa, oli se sitten saunassa tai sen äärellä grillissä tai keittiössä valmistettua – tai tulomatkalla ostettua saunaevästä.

Syyskesällä tutustutaan vielä 1700-luvun lopun kestikievarin maailmaan draamallisessa tapahtumassa ja pääsään vierailemaan maakunnan hovien ja kartanoiden pito- ja kahvipöydissä kulttuuriohjelman säestämänä.

Kaikissa tapahtumissa mukana jo suunnitteluvaiheessa ovat paikalliset yrittäjät ja muut toimijat, jotka paitsi tuovat mukaan alueen omat raaka-aineet ja tuotteet, myös saavat itse ideoita tuotteidensa ja palveluidensa kehittämiseen.

Asiakkaan toivotaan saavan tapahtumista mukaan kokonaiselämyksen ja ennen kaikkea makumuistoja, jotka jäävät mieleen pitkäksi aikaa. Kun ainekset ovat paikallista lähituotantoa ja niistä tuotetuilla ruuilla on alueen historiaan perustuva tarina, voidaan parhaimmillaan päästä ainutkertaisen kokemuksen äärelle.

Ruokamaakunta Nyt!

Ruokamatkailun teemavuosi Saimaalla 2024

Saimaan alueen kolme maakuntaa, Etelä-Karjala, Etelä-Savo ja Pohjois-Karjala ovat saaneet vuodeksi 2024 European Region of Gastronomy -tittelin. Työ vuoteen valmistautumiseksi on jo käynnissä ja toki työ ruokamatkailun kehittämiseksi jatkuu myös juhlavuoden jälkeen. Saimaa Region of Gastronomy 2024 -juhlavuotta tukevat hankkeet esitellään juhlavuoden sivuilla.

Ruokamaakunta Nyt! -hankkeen tavoitteena on omalta osaltaan nostaa alueen ruokahistoriaa esiin ja inspiroida yrittäjiä ja muita toimijoita kehittämään omintakeista tuote- ja palvelutarjontaa sen pohjalle. Hankkeen tulokset ja kokemukset tallennetaan jatkokäyttöä varten. Merkittävin tulos olisi kuitenkin se, että vuonna 2024 ja siitä eteenpäin paikalliset ruokatuotteet olisivat vaivatta löydettävissä koko Saimaan alueen tapahtumissa, ravintoloissa ja vähittäiskaupoissa.

Kirjoittaja
Juha Iso-Aho
Humanistinen ammattikorkeakoulu


Ruokamaakunta Nyt! – 11000 vuotta eteläkarjalaista gastronomiaa jatkuvassa kattauksessa
Toteuttajat: Humanistinen ammattikorkeakoulu, LAB-ammattikorkeakoulu, Lappeenrannan museot, Kulttuuritila Nuijamies ry
Toteutusaika: 1.9.2022 – 30.11.2023
Rahoitus: REACT-EU/EAKR Etelä-Karjala (71 %). Hanke rahoitetaan osana Euroopan unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.
Lisätietoa: Projektipäällikkö Juha Iso-Aho, juha.iso-aho@humak.fi, +358 400 349 202