Podcastit ovat tulleet suosituksi viestintäkanaviksi. Etelä-Savossa podcastien välityksellä kerrotaan ruoka-alan yrittäjien arjesta. Ruokapuhetta Etelä-Savosta -podcasteissa pääsee vierailemaan neljän yrittäjän luona Hietalan Luomutilalla, Järvi-Suomen Kalatuotteella, Kuvalan tilalla ja Iso-Mikkasen tilalla. Lisää podcasteja on tulossa.
Eteläsavolaisia yrittäjiä esittelevät podcastit ovat osa Uudistuva ja kasvava Etelä-Savon ruoka-ala – URAKKA -hanketta, jossa yhtenä toimenpiteenä on Etelä-Savon ruoka-alan tunnetuksi tekeminen alueellisesti ja valtakunnallisesti. Ruoka-alan toiminnan ja osaamisen esittelyyn on tarkoitus tuoda mukaan uusia kanavia ja osallistavia menetelmiä.
Osallistavana menetelmänä pilotoidaan Etelä-Savon ruoka-alasta kiinnostuneiden bloggaajien ja vloggaajien ”Ruokaviestijä”-yhteistyöverkostoa, joka tuottaa Etelä-Savon ruokaan ja ruokamatkailuun liittyviä tekstejä ja videoita sekä muuta materiaalia.
Podcast tuo yrittäjän kuulijalle läsnä olevaksi
Ruokapuhetta Etelä-Savosta podcastsarjan alkujaksojen haastattelut on tehnyt ristiinalainen Nestori Virtanen. Yhteistyö Nestorin kanssa alkoi URAKKA-hankkeen järjestämässä tilaisuudessa käydyistä keskusteluista. Hän tarvitsi oman yritystoimintansa kehittämiseen kontakteja eteläsavolaisiin ruoka-alan yrittäjiin. Nestori jalkautuu päiväksi työskentelemään ja tutustumaan yritykseen ja yrittäjän arkeen. Työskentelyn lisäksi hän tekee yrittäjän haastattelun. Nämä haastattelut on editoitu URAKKA-hankkeen toimesta Ruokapuhetta Etelä-Savosta -podcastsarjaan SoundCloud-palvelimeen.
Podcastit tuovat yrittäjän aidosti kuulijan ulottuviin. Haastattelupaikan autenttisuudesta viestivät lehmien ammunta, possujen röhkintä, lampaiden määkiminen ja lintujen viserrys. Parinkymmenen minuutin podcastiin mahtuu lisäksi paljon asiaa, ja paljon enemmän kuin esimerkiksi lehtijuttuun. Podcastien kuuntelu onnistuu missä ja milloin vaan. Siksi esimerkiksi äänikirjat ovat niin suosittuja.
Makupaloja Etelä-Savon ruoka-alan yrittäjyydestä
Tanja Kycklingin johdattamana kuulija pääsee tutustumaan ylämaankarjan kasvatukseen Hietalan luomutilalla. Tanja kiteyttää luomukotieläintoiminnan yhteen lauseeseen – ”Maaperästä tulee mun palkka”. Tähän liittyvän selityksen voi kuunnella Hietalan luomutilan podcastista.
Tuomas Pöyry kertoo Järvi-Suomen Kalatuotteen kalanjalostuksesta ja tulevaisuuden suunnitelmista. Järvi-Suomen Kalatuote on entinen Puula-Särvin Oy, jonka liiketoiminta vaihtoi omistajaa jokin aika sitten. Säilykekalojen rinnalle on jo kehitetty monenlaista uutta tuotantoa. Kuuntele Järvi-Suomen Kalatuotteen podcast.
Kuvalan Tilan Heidi Haajasen iloinen puhe johdattelee kuulijan kananmunantuottajan ja sikojen kasvattajan arkeen. Tilalla on myös oma tilateurastamo. Heidi ryhtyi miehensä kanssa Kuvalan Tilan yrittäjäksi reilu 20 vuotta sitten. Kuvalan Tilan historia ulottuu yli 200 vuoden päähän. Kuuntele Kuvalan Tilan podcast.
Lampaat ovat pääroolissa Iso-Mikkasen tilalla. Anu Mikkasen haltuun tila siirtyi vuonna 1990. Ennen lammastuotantoa tilalla oli lehmiä, emolehmiä ja porsastuotantoa. Kiinnostus käsityöläisyyteen innoitti Anun ottamaan lampaita vuonna 2015 ja tämä viitoitti tilan nykyisen tuotantosuunnan. Tällä hetkellä tilalla on 80 uuhta ja pari sataa karitsaa. Kuuntele Iso-Mikkasen tilan podcast.
Monikanavaista viestintää
Eteläsavolaisten yritysten osaamisen ja tuotteiden monikanavaiseen viestintää kuuluu podcastien lisäksi paljon muutakin. Yrityksistä on kirjoitettu artikkeleja, jotka on julkaistu Etelä-Savon ruoka-alan yhteisellä kehittäjäsivustolla ekoneum.com. Artikkelit on linkitetty myös joka toinen kuukausi ilmestyvää Etelä-Savon ruoka-alan uutiskirjeeseen.
Ruokaviestijä-yhteistyöverkostoa on tarkoitus laajentaa ensi keväänä kuvallisesta viestinnästä kiinnostuneisiin vapaaehtoisiin viestijöihin. Viestijöiden kanssa suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä Instagramiin Etelä-Savon ruoka-alan yrittäjien toiminnasta kertova tili.
Kirjoittaja
Taina Harmoinen
Uudistuva ja kasvava Etelä-Savon ruoka-ala – URAKKA -hanke, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu