Artikkelit

Ristiriitaiset odotukset viljelijöiden riesana

Kuva Timo Karhula
99Lukenut

Ruokatulevaisuudet -hanke selvitti yhtenä osa-alueena suomalaisten viljelijöiden muutosjoustavuutta. Osiossa selvitettiin viljelijöiden kestävyysodotuksia ja myös esteitä sopeutua meneillään olevaan murrokseen. Viljelijöille tehtiin Helsingin yliopiston, Luonnonvarakeskuksen, Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen ja ProAgrian yhteisen hankkeen puitteissa kysely, johon saatiin liki 1500 vastausta ja lisäksi osaa heistä haastateltiin. Seuraavassa avataan kyselyyn tulleita tuottajien pohdintoja muutosjoustavuuteen liittyen.

Epäkohtia

Viljelijät toivat esiin epäkohtia nykyisestä ruokajärjestelmästä, jotka koskettavat heitä. Esimerkiksi kuluttajien vieraantuminen maatalouden arjesta askarruttaa viljelijöitä. Lisäksi tuli esille, että kuluttajat ovat osin tietämättömämpiä eri asioista kuin aiemmin ja keskittyminen yksityiskohtiin sekoittaa sekä kuluttajia että viljelijöitä. Kuluttajat eivät välttämättä myöskään ymmärrä alkutuotannon tärkeyttä huoltovarmuuden näkökulmasta.

Viljelijät arvioivat, että kuluttajat eivät ole valmiita maksamaan enempää kestävästi tuotetusta ja samalla kotimaisesta ruoasta. Viljelijät kuitenkin maksavat kaikki muodostuneet kustannukset, mutta lisäarvotuotteille he eivät saa sen parempaa hintaa. Kuluttajat toisaalta odottavat halpoja elintarvikkeita, jotka täytyisi tuottaa kalliisti erilaisten normien mukaan ja täyttää samalla muita mahdollisia vaatimuksia ja erinäisiä toiveita.

Viljelijät näkevät, että tuotantokustannukset ja tuottajahinnat eivät kohtaa alkutuotannossa. Kustannukset eivät jakaudu oikeudenmukaisesti. Rahan puute ja heikko kannattavuus nousivat esiin monissa ei yhteyksissä. Paineet muuttua ovat kuitenkin lisääntyneet, mutta taloudelliset mahdollisuudet muutokseen ovat pieniä tiloilla.

Odotuksia

Viljelijät yrittävät täyttää moninaiset odotukset mitkä heihin kohdistuvat. Vanhemmat kuluttajat haluavat halpaa ruokaa perinteisin keinoin tuotettuna ja keski-ikäiset kuluttajat haluavat halpaa ja kestävää ruokaa. Nuoret kuluttajat taas ovat tulevaisuuden syöjiä. Vaikka kuluttajien asenteet ja puheet tukevat usein esimerkiksi luomua ja kestävää kehitystä, raha usein sanelee todelliset valinnat kaupan hyllyllä. Kotimaisen ruuan arvostuksen pitäisikin parantua viljelijöiden mielestä.

Viljelijät toivat esille, että tietämättömyys ja usein ristiriitaiset tiedot johtavat siihen, että maataloudelle sysätään liikaa tehtäviä ja vaatimuksia. Ihmiset ajavat asioita ilman tietoa, perustuen pelkkiin mielipiteisiin, ei sinänsä faktoihin. Etenkin ilmastokysymyksissä viljelijät näkevät, että heitä syyllistetään kohtuuttomasti ja heidän odotetaan tuottavan ruokaa päästöttömästi, äänettömästi ja hajuttomasti.

Kuva Timo Karhula

Tulevaisuus

Suomalaisten kuluttajien tapaan myös viljelijät ennakoivat kasvisten kulutuksen lisääntyvän ja punaisen lihan käytön vähentyvän tulevaisuudessa. Epätodennäköisenä tulevaisuuden kehityskulkuna viljelijät pitävät esimerkiksi geenitekniikan käyttämistä alkutuotannossa.

Tulevaisuuden ruokajärjestelmän yhdeksi keskeiseksi toimijaksi haastatellut viljelijät näkivät nuoret kuluttajat ja sen mitä nuoret ostavat tulevaisuudessa kaupasta. Viljelijät sanoivatkin olevansa valmiita tuottamaan sitä mitä kuluttajat haluavat, mutta toisaalta tuotantosuunnan vaihtaminen kuluttajien kysynnän mukaan on vaikeaa, sillä hyvin usein viljelijöiden on jatkettava nykyistä tuotantoaan tehtyjen investointien ja tiukan taloudellisen tilanteen takia.

Viljelijät ovat kuitenkin valmiita harkitsemaan monenlaisia vaihtoehtoja nykyisen tuotantosuunnan sijaan ja ovat osin valmiita vaihtamaan myös tuotantosuuntaa vastatakseen kysyntään. Toisaalta moni viljelijä harkitsee siirtymistä kokonaan pois maataloudesta, mikä heijastaa alan kohtaamia haasteita ja muutostarpeita.

Kirjoittaja ja kuvat
Timo Karhula
Luonnonvarakeskus


RUOKATULEVAISUUDET-hanke (2023–2025) on Helsingin yliopiston, Luonnonvarakeskuksen, Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen ja ProAgrian tutkimushanke, jossa tutkitaan ruoan tuottajien ja kuluttajien odotuksia ruokajärjestelmän kestävyydelle, luodaan yhteistä näkemystä eri politiikkatoimenpiteistä ja niiden edellytyksistä sekä lisätään maatalousyrittäjien valmiuksia muutosten tekemiseen ja ennakointiin. Hanke tuottaa ruokajärjestelmän toimijoiden käyttöön tulevaisuusorientoitunutta tietoa siitä, millaisia kehityskulkuja, mahdollisuuksia ja jännitteitä ruoan tuotannossa ja kulutuksessa on meneillään ja odotettavissa. Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö (Makera).

https://blogs.helsinki.fi/ruokatulevaisuudet/