Yli 8500 yläkoulun valinnaisen kotitalouden oppilasta pääsi käyttämään luovuuttaan ja taitojaan loihtiessaan kaupan hävikistä herkullisia ruoka-annoksia. Hävikki-battlen kuvakisassa tuomaristo valitsi Instagramiin postatuista hävikkiruoka-annoskuvista näyttävimmät annokset kahdessa kategoriassa: näyttävin pääruoka ja jälkiruoka. Lisäksi annettiin kunniamaininta erityisen kekseliäästä hävikin käytöstä.
Näyttävimmäksi pääruoaksi valittiin Oulun Kellon koulun 9.-luokkalaisten toteuttama annos, joka koostui paistetuista herkkusienistä, karamellisoiduista porkkanoista ja graavilohesta. Näyttävimmän jälkiruoan valmistivat Kuopion Riistaveden yhtenäiskoulun 8.-luokkalaisista koostuva nelikko, jotka osallistuivat kisaan marjaisalla täytekakulla, jonka välissä oli muun muassa itse tehtyä mansikkahilloa. Kekseliään hävikin käytön kunniamaininnan saivat Salon Armfeltin koulun ysiluokkalaiset, jotka valmistivat voileipäkakun hävikkikolmioleivistä.
Hävikki-battle tutustuttaa oppilaat ruokahävikkiin käytännönläheisesti: oppitunnilla nuoret ideoivat ja toteuttavat pää- ja jälkiruokia ruokakaupan lahjoittamista hävikkiraaka-aineista. Tavoitteena on oppia keinoja ruokahävikin vähentämiseen ja omien ruoanvalmistustaitojen soveltamiseen. Samalla haaste herättää pohtimaan, kuinka paljon työtä ja resursseja ruoan tuottaminen edellyttää.
Juttu perustuu Ruokatieto yhdistyksen verkkosivujen tiedotteeseen (14.10.2022)