ArtikkelitKansi

Suomalaisia villiyrttejä käyttöön! Kokeile vaikka nokkos-smoothieta tai villiyrittigraavattua siikaa

1.24TLukenut

 

Suomen luonnossa kasvaa runsaasti erilaisia villiyrttejä, joita olisi mahdollista hyödyntää paitsi kotitalouksissa, niin myös ammattimaisesti. Villiyrteillä on esimerkiksi luontaisesti paremmat mahdollisuudet kasvaa ravintorikkaaksi, vahvaksi ja mukautuvaksi raaka-aineeksi.

– Villiyrteistä voi itse arvioida suhteellisen helposti niiden puhtauden kasvusijainnin perusteella. Tuotteen ympäristörasite on myös pienempi muun muassa lyhyen kuljetusmatkan vuoksi, listaa Laurea-ammattikorkeakoulun lehtori Anikó Lehtinen.

Ammattikorkeakoulu on mukana Ruokaa luonnosta -yhteistyöhankkeessa, jonka päätoteuttajana toimii Suomen 4H-liitto. Vuosina 2018-2020 toimivan hankkeen tavoite on kehittää villiyrttiliiketoimintaa ja toimitusketjua. Laurea-ammattikorkeakoulu on mukana kehittämässä villiyrttejä kaupalliseen tarkoitukseen, eli esimerkiksi ammattikeittiöihin, juomateollisuuteen ja elintarvikejalostajille.

Hanke toteuttaa muun muassa villiruokaan liittyvän seminaarin keväällä 2020 ja työpajoja ravintola-alan toimijoille villiyrttien käytöstä. Hanke teki yhteistyötä viime syyskuussa järjestetyn Artesaaniruoka SM 2019 -tapahtuman kanssa, missä teemana oli juurikin villiyrtit.

Tietotaidon lisäämisen lisäksi kehitetään myös villiyrtti-reseptejä. Hanke on julkaissut Villiyrttikeittokirjan, jonka reseptejä on kehitelty yhdessä Laurea-ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijoiden kanssa. Tuotekehittelyyn tarvitut yrtit taas keräsivät Suomen 4H:n nuoret yrittäjät.

– Villiyrtit ovat alkuperäistä suomalaista luontoa. Esimerkiksi maitohorsman nuorissa lehdissä on runsaasti C-vitamiinia ja niitä voi käyttää vaikka teesekoituksissa tai parsan tapaan nuorina versoina.

Villiyrttigraavattua siikaa mallasleivällä

Villiyrttigraavattu siika
tuoretta siikaa fileinä
1/3 osa sokeria
2/3 osa suolaa
Saksankirveliä, suolaheinää & mustaherukan lehtiä

Pikkelikurkku
1 osaetikkaa
1 kurkku
2 osa sokeria
3 osa vettä
mustaherkujen lehtiä
mallasleipää

Valmista villiyrttigraavattu siika ja pikkelikurkku edellisenä päivänä. Levitä siikafileet astiaan. Lisää suola-sokeriseosta tasaisesti jokaisen kalan päälle. Taputtele yrtit kalan pintaan ja annan sen graavaantua yön yli. Leikkaa seuraavana päivänä kalasta ohuita siivuja.

Valmista pikkelikurkku kiehauttamalla liemi ja lisää jäähtyneeseen liemeen mustaherukan lehdet ja leikatut kurkut.

Kokoa graavattua siikaa ja pikkelikurkkuja kauniisti mallasleivän päälle, koristele villiyrteillä ja tarjoile välittömästi.

Nokkos-smoothie

1 omena
1/2 kurkku
1 avokado
1 dl ryöpättyä nokkosta
Ripaus suolaa

Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi tehosekoittimella. Nauti!

Lataa koko Villiyrttikeittokirja

Lue myös: Yhteistyöllä lisää arvostusta suomalaisen luonnon antimille

Teksti
Ellinoora Havaste

Kuvat
Anikó Lehtinen