Artikkelit

Yhteistyöllä lisää arvostusta suomalaisen luonnon antimille

1.23TLukenut
Yrittäjä Kai Hakala ja kokki Sami Tallberg tekevät yhteistyötä herätelläkseen ihmisiä suomalaisen sadon ja luonnon antimien talteenottoon ja kuivatukseen.

Hyötykasvikuivureita tuottavan Orakas Tuotteet Oy:n toimitusjohtaja Kai Hakala ja muun muassa Villiyrttikeittokirjan kirjoittaja, huippukokki Sami Tallberg tapasivat Lahdessa messuilla keväällä 2019. Siellä Hakala tarjosi ennakkoluulottomasti Tallbergille mahdollisuutta kokeilla kuivuria kokkailuun.

– Lähdin mielelläni kokeilemaan laitetta, sillä kuivatuksessa ravintoarvot säilyvät hyvin. Hyötykasvikuivuri olikin ihan next level -juttu, joka mahdollistaa erinomaisesti suomalaisen sadon keräämisen talteen talvikauden varalle, Tallberg kertoo tyytyväisenä.

Yhteistyö on vasta aluillaan, mutta rakenteilla on esimerkiksi verkkoalusta hyötykasvikuivurin tarkempaan käyttöön.

– Suunnitelmissa on nostaa esille Samin reseptejä, ohjeita ja esimerkkejä siihen, miten laitetta voi käyttää. Orakas-kuivuri tunnetaan sienikuivurina, mutta sillä voi kuivata myös villiyrttejä, marjoja, lihaa ja vaikka oman puutarhan sadon, Hakala kertoo.

Lupaava yhteistyö ei ole kuitenkaan vain onnekasta sattumaa. Yhteistyökuvioihin kiinnostavien kumppaneiden kanssa pääsee olemalla avoin tapaamaan ihmisiä ja pitämällä ääntä itsestään. Hakalalle tärkeitä ovat esimerkiksi yrittäjäillat, joissa pääsee tutustumaan oman alueen toimijoihin.

– Yhteistyökuvioita löytyy läheltäkin, jos vain uskaltaa olla kiinnostunut ja kysellä, Hakala vinkkaa. Samaa mieltä on myös Tallberg.

– Minulle tämä yhteistyö antaa tietysti uusia mahdollisuuksia tuoda omaan ruoanlaittooni aineksia sesongin ajan ulkopuolelta, mutta myös sivistää ja tarjoaa uusia näkemyksiä ruoka-alasta, Tallberg pohtii.

Kotimaisen yhteistyön lisäksi Hakalalla on toiveita hyötykasvikuivureiden myynnin laajentamisesta ulkomaille.

Kuivurit eivät ole kuitenkaan ainoa asia, jonka vientiä suomesta olisi Hakalan mielestä hyvä kehittää. Myös suomalaisia luonnon antimia pitäisi osata paremmin hyödyntää vientiin.

– Suomalaiset villiyrtit kuten voikukka tai pakurikääpä eivät todellakaan saa sitä arvostusta, joka niille kuuluisi. Jokamiehen oikeuksista huolimatta Suomen metsien antimista kuivatetaan korkeintaan prosentti, Tallberg korostaa.

Teksti
Ellinoora Havaste