Satakunta on monipuolinen ruokamaakunta, jolla on vahvat perinteet niin ruoantuotannossa kuin ruokaketjujen kehittämisessä. Satakunnasta – Sikses parasta -hankkeen tavoitteena on ollut nostaa Satakunta ruokatuotannon ykkösmaakunnaksi Suomessa. Olemme tuottaneet ja jakaneet tietoa maakunnan elintarviketuotannosta sekä viestineet Satakunnan elintarvikkeiden puhtaudesta ja makujen aitoudesta. Tavoitteenamme on ollut saattaa yhteen eri alojen toimijoita, sillä heidän yhteisellä osaamisella Satakunnan ruokaketjun on mahdollista kasvaa tulevaisuuden voittajaksi.
Hankkeessa on nostettu esiin satakuntalaisia elintarvikkeita ja tuotteita sekä vahvaa elintarvikeosaamista sosiaalisen median kanavissa, uutiskirjeissä ja muussa tiedonvälityksessä. Lokakuussa 2017 julkistimme Satakunnasta – Sikses parasta -esittelyvideot, www.youtube.com/watch?v=Dqfs7Lt6vW8, korostamaan satakuntalaista ruoantuotantoa aina pellolta pöytään asti. Hankkeessa on järjestetty erilaisia tilaisuuksia ja tapahtumia, joiden tavoitteena on ollut Satakunnan monipuolisen elintarviketuotannon esiin nostaminen sekä alan toimijoiden verkostoitumisen vahvistaminen. Hankevuosien aikana olemme myös olleet mukana viestimässä Satakunnan elintarviketuotannosta ja -osaamisesta maakunnan monissa suurtapahtumissa. Viimeisen hankevuoden onnistuneita tapahtumia ovat olleet muun muassa ruokatoimittajille ja -bloggaajille järjestetty makuelämysmatka sekä koulujen lähiruokapäivä.
Ruokatoimittajat ja -bloggaajat tutustuivat ainutlaatuiseen ruokamaakuntaan
Elokuussa kutsuimme joukon ruokatoimittajia ja -bloggaajia Satakuntaan makuelämysmatkalle. Kahden päivän matkalla kutsuvieraat pääsivät tutustumaan ainutlaatuisiin satakuntalaisiin makuihin sekä maakunnan ruokamatkailukohteisiin. Tutuiksi tulivat muun muassa Yyterin dyynit, Noormarkun ruukit, Kuuselan tilan ankat ja porilaisten pienpanimoiden oluet. Kutsuvieraiden makuaisteja ruokittiin myös muun muassa Reposaaressa sijaitsevan The Merry Monk gastropubin kuuluisalla fish & chips -annoksella sekä satakuntalaisella grilliherkulla eli tutummin porilaisella.
Satakunnasta – Sikses parasta -hankkeen tavoitteena on edistää paikallisten tuotteiden pääsyä eri markkinakanaviin ja toimittajille sekä bloggaajille suunnattu makuelämysmatka oli yksi keino edistää tätä tavoitetta. Makumatkan ehdotonta antia meille hanketoimijoille on ollut ruokatoimittajien ja -bloggaajien kirjoittamat jutut ja nostot Satakunnan ruokatuotannosta ja maakunnan makuelämyksistä. Makuelämysmatkan tavoitteet ovat todennäköisesti tavoitettu, kun kutsuvieraat hehkuttavat kirjoituksissaan Satakuntaa suomalaisen ruoan kehdoksi ja korostavat rikasta ruokakulttuuriamme ja kehuvat satakuntalaisten yrittäjien herkullisia tuoteinnovaatioita.
Lähiruokaa teemapäivänä koululaisille
Satakunnan kouluissa vietettiin lokakuussa lähiruokapäivää, jolloin koululounaaksi herkuteltiin satakuntalaisista raaka-aineista valmistettua ruokaa. Osalla paikkakunnista myös päiväkotilapset ja vanhukset pääsivät nauttimaan lounaaksi lähiruokaa. Lähiruokapäivän toteutuksessa olivat mukana kuntien ruokapalvelut sekä Satakunnasta – Sikses parasta -hanke.
Lähiruokapäivää kokoonnuttiin suunnittelemaan yhdessä kuntien ruokapalveluvastaavien kanssa jo hyvissä ajoin ennen varsinaista päivää. Tavoitteena on, että lähiruokateemaan sopivia päiviä vietettäisiin kouluissa jatkossa useammin ja kuntien ruokapalvelut hyödyntäisivät jatkossa yhä enemmän paikallisia raaka-aineita ja tuotteita. Koulujen lähiruokapäivään on mahdollista myös sisällyttää opetuksellisia tavoitteita ja me haastoimme myös opetushenkilöstön mukaan lähiruokapäivän toteutukseen. Lähiruokapäivässä voivat yhdistyä parhaimmillaan aito ja puhdas maku sekä oppimisen oivallukset. Sikses parasta -hanke on toteuttanut tietopelin, jota on mahdollista hyödyntää opetusmateriaalina. Peliä pääsee pelaamaan täältä http://www.siksesparasta.fi/oppipeli/.
Satakunnasta – Sikses parasta -hankkeessa ovat mukana Satakunnan keskeiset elintarvikealan kehittäjä-organisaatiot Pyhäjärvi-instituutti, Satafood Kehittämisyhdistys ry ja ProAgria Länsi-Suomi. Hankkeen rahoitus tulee Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Satakunnan ELY-keskuksen kautta.
Heidi Tattinen
Viestintäasiantuntija, Pyhäjärvi-instituutti