Maakunnista

Päiväkodit ja koulut julkisten keittiöiden asiakkaina Etelä-Savossa

1.27TLukenut

Etelä-Savon 16 kunnassa toimii 570 ammattikeittiötä ja ne tarjoavat 21,4 miljoonaa annosta vuodessa. Tämä käy ilmi Etelä-Savon ruokaviesti -hankkeen tuottamasta Tilastotietoja Etelä-Savon ruokasektorista -aineistosta.

Ammattikeittiöiden määrä vaihtelee kunnittain paljon. Mikkelissä ammattikeittiöitä on peräti 199, kun pienissä kunnissa määrä jää alle kymmeneen. Osakeyhtiöt ja yksityiset liikkeenharjoittajat hallinnoivat reilua puolta ammattikeittiöistä.

Jakelukeittiöitä valtaosa julkisista keittiöistä

Julkisia ammattikeittiöitä Etelä-Savossa on 195 eli 34 % koko alueen ammattikeittiöistä. Julkisista ammattikeittiöistä suurin osa, noin 64 %, on jakelukeittiöitä. Niihin ruoka tuotetaan 33 valmistuskeittiössä. Joka viidennessä keittiössä valmistetaan ruoka siellä tarjottavaksi. Julkisen keittiön antimia nautitaan erityisesti peruskouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa, joissa toimii 69 % julkisista ammattikeittiöistä.

Valmistus ja anniskelu kulkevat käsikädessä yksityisellä sektorilla

Yksityisistä 375 ammattikeittiöstä suurin osa, 80 %, on valmistuskeittiöitä. Yksityisiksi ammattikeittiöiksi tässä Taloustutkimus Oy:n Horeca-rekisterissä määritellään osakeyhtiön, liikkeenharjoittajan, osuuskunnan, yhteisön tai säätiön ylläpitämät ammattikeittiöt. Yksityisistä ammattikeittiöistä muutama on keskuskeittiöitä ja vajaa 30 jakelukeittiötä.

Joka kolmas yksityinen ammattikeittiö toimii anniskeluravintolassa. Seuraavaksi yleisimmät toimialat ovat kahvilat ja huoltoasemien yhteydessä toimivat kahvilat ja ravintolat.

Ravitsemistoiminta työllistää

Yksityisten ammattikeittiöiden määrä on 12 % koko ruokasektorin toimipaikoista Etelä-Savossa. Ruoanvalmistus on työvoimavaltaista, sillä ruokasektorin 5400 työntekijästä joka viides työskentelee ravitsemisalalla.

Ruokasektorilla suurin liikevaihto Etelä-Savossa on elintarvikkeiden ja juomien vähittäiskaupassa, 404 miljoonaa. Ruokasektorin toimipaikoista peräti 75 % on kasvinviljelyssä ja kotieläintaloudessa.

Kaikkiaan Etelä-Savossa on 2877 ruokasektorin toimipaikkaa, mikä on noin 22 % kaikista Etelä-Savon toimipaikoista. Ruokasektorin liikevaihto oli 971 miljoonaa vuonna 2016.

Vihannesviljelyä avomaalla ja kasvihuoneissa

Etelä-Savo on vihannesviljelyn aarreaitta. Koko maan salaatin viljelyalasta 43 % on Etelä-Savossa. Avomaalla 15 viljelijää tuottaa 135 hehtaarina viljelyalalla 1,14 miljoonaa kiloa salaattia. Kiinankaalia kasvaa 1,11 miljoonaa kiloa, mikä on lähes 70 % koko maan tuotannosta. Ruukkusalaateista 15,5 % kasvatetaan Etelä-Savossa.

Ruokaoivallus etsii uusia kasvisideoita

Etelä-Savon ruokaviesti -hanke järjesti pari vuotta sitten nuorille ruokainnovaatiokilpailun – Ruokaoivallus. Kilpailuun tuli hyviä ideoita ympäri Suomen. Nyt Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu järjestää Ruokaoivallus-kilpailun uudelleen.

Ruokaoivallus-kilpailun konseptia on kehitetty eteenpäin, jotta ideoista saadaan konkreettista hyötyä ruokasektorille. Kehittämistyössä hyvänä apuna on ollut Valtakunnallisen lähiruoan koordinaatiohankkeen teettämä selvitys ruoka-alan kilpailutoiminnasta.

Syyskuun puolessa välissä julkaistava Ruokaoivallus-kilpailu yhdistää ammattikeittiöt, vihannesviljelyn ja opiskelijat. Kilpailussa on kaksi sarjaa: kasvisruoka opiskelijaravintolaan ja take away välipalatuote. Toteutus on jaettu useampaan vaiheeseen ja parhaimmistoa pääsee arvioimaan niin raatilaiset kuin suuri yleisökin. Tarkemmat ohjeet kilpailuun www.ruokaoivallus.fi.

Tilastotietoa Etelä-Savon ruokasektorista-aineistoon voi tutustua www.ekoneum.com sivulta.

Taina Harmoinen
projektipäällikkö
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu