Uutiset

Artesaaniruoka SM-kilpailussa palkittiin 26 tuotetta

Mathantverk FM 2021
1.1TLukenut

Syksyisen kauniilla Ahvenanmaalla ratkottiin kuudetta kertaa Artesaaniruoka SM-mitalistit 7.-9.10.2021. Kilpailuun osallistui ruoka-artesaaneja koko Suomesta, kaukaisimmat kilpailijat olivat Sodankylästä asti. Yhteensä kilpailuun osallistui 42 yritystä 75:llä tuotteella. Palkittuja oli yhteensä 26, joista 12 sai kultaa.

Suurin tuoteluokka oli leipomotuotteet, jossa oli useampi alaluokka: saaristolaisleipä, vehnähapanleipä, ruishapanleipä ja vaaleat perinneleivät. Suomen Artesaaniruoka ry:n puheenjohtaja Eija Lamsijärven mukaan leipien monimuotoisuus on mielenkiintoista. Vaihtelua tuovat erilaiset leipäperinteet eri puolilla maata, erilaiset leivontamenetelmät ja eri viljojen, marjojen ja hedelmien yhdistelmät.

Kilpailuluokka Innovatiivinen artesaaniruoka on aina jännittävä. Tällä kertaa kulta meni Lunch2Go -tuotteille Crenoco/Nordicforyou -yritykselle Keski-Suomeen. Tuotteet valmistetaan kestävällä tavalla aina raaka-aineista pakkauksiin ja kuljetuksiin. Samassa luokassa pronssi meni Lappiin tuotteelle Lapin Kaskinaurismajoneesi.

– Nauriksen käyttö mausteena on mielenkiintoista, Eija Lamsijärvi sanoo. – Nauris on vanha viljelykasvi, joka on melkein unohdettu. Pohjoisessa nauriista tulee makeampia ja mehukkaampia valoisien öiden ja kylmemmän ilmaston ansiosta.

Kilpailutuotteiden taso oli korkea. Marja-, vihannes- ja hedelmätuotekategorian voittaneilla tuotteilla oli niin hyvä taso, että ne olisivat olleet palkintokorokkeella myös Ruotsin Artesaaniruokakisoissa tuomariston puheenjohtajan Lena Flatenin mukaan.

– Olen vaikuttunut tuomariston innokkaasta työskentelystä ja omistautumisesta arviointipäivän aikana. On todella hauskaa, että kilpailu oli mahdollista järjestää paikan päällä ja se näkyi myös osallistujissa, sanoo kilpailun johtaja Åsa Kronhed-Sogn. – Olen erityisen ylpeä myös Ahvenanmaan ruoka-artesaaneista. Heidän taitonsa ja tuotteensa ovat korkeatasoisia ja siitä on todisteena viisi kultaa. Tämä vahvistaa Ahvenanmaata gastronomisena saarena.

Seuraava Artesaaniruoka SM järjestetään 21.-23.9.2022 Lappeenrannassa.

Mathantverk FM 2021

Kultamitalin voittivat seuraavat tuotteet ja yritykset:

• Mattas Disa (maitotuotteet), Mattas Gårdsmejeri, Ahvenanmaa
• Fransyska av får (lihatuotteet), Marskogens lamm, Ahvenanmaa
• Katajainen lahnapala (kalatuotteet), Toivosen Lähikala / Saija Toivonen, Varsinais-Suomi
• Finströmslimpa (saaristolaisleipä), Solkulla gård, Ahvenanmaa
• Äppelkanelbröd (vehnähapanleipä), Aroma Bageri, Pohjanmaa
• Lingonbröd (ruishapanleipä), Aroma bageri, Pohjanmaa
• Kvarnsten (vaaleat perinneleivät), Solkulla gård, Ahvenanmaa
• Hallonlycka, jordgubbs-hallonsylt / Vadelmaonni, mansikka-vadelmahillo (maustetut hillot ja marmeladit), Närboden / Lähipuoti – Sabina Ekholm, Varsinais-Suomi
• Mausteinen chili-paprika chutney (chutney), Inkisen Puutarha, Varsinais-Suomi
• Tuorlan omenasiideriviinietikka / Tuorlas äppelcidervinäger (maustekastikkeet), Peimarin koulutuskuntayhtymä, Varsinais-Suomi
• Havtornsdryck med ingefära och citron (pohjoismaiset juomat, alkoholittomat), Utgård / Tage o Agneta Wilhelms, Ahvenanmaa
• Tuotesarja Lunch2Go (innovatiivinen artesaaniruoka), Crenoco Visa Törmälä, Keski-Suomi

Tutustu kaikkiin voittajiin (pdf)

Lisää kuvia ja tunnelmia ArtesaaniruokaSM-kilpailujen Facebook-sivulla https://www.facebook.com/artesaaniruokaSMmathantverkFM

Den 9 oktober offentliggjordes resultatet av årets öppna FM i Mathantverk under prisutdelningen. Under en intensiv dag bedömdes sammanlagt 75 olika produkter från 42 företag av 6 olika jurygrupper. Vinnare (pdf)