Uutiset

Artesaaniruoan SM 2021 -kilpailut 7.-9. lokakuuta Ahvenanmaalla

338Lukenut

Artesaaniruoan valmistajille järjestetään avoin kilpailu jo kuudetta vuotta peräkkäin. Tänä vuonna se käydään Maarianhaminassa Högskolan på Ålandissa.
Kilpailu on avoin suomalaisille, pohjoismaisille ja Baltian maiden tuottajille, jotka jalostavat tuotteita pienimuotoisesti ja käsityömäisesti. Kilpailuun ilmoitettujen tuotteiden tulee myös olla yleisesti myynnissä. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 19.9.2021.

Kilpailussa on kahdeksan eri kategoriaa, jotka on jaettu eri luokkiin: maitotuotteet, lihatuotteet, kalatuotteet, leipomotuotteet, marja-, vihannes- ja hedelmätuotteet, snacksit (suolaiset), pohjoismaiset juomat, alkoholittomat juomat ja innovatiivinen artesaaniruoka. Kaikki tuotteet voivat kilpailla innovatiivisessa artesaaniruokakategoriassa, mikäli kyseisen kilpailuluokan vaatimukset täyttyvät.

Kilpailujen oheisohjelmassa muun muassa toimialatreffit ja seminaari

Palkintojenjako ja voittajatuotteiden esittely yleisölle tapahtuu 9. lokakuuta, mutta kilpailun yhteydessä järjestetään lisäksi monipuolista oheisohjelmaa, kuten Kestävästi pellolta pöytään -seminaari. Seminaari ja palkintoseremonia järjestetään hybridinä, eli fyysisesti ja digitaalisesti. Suoraa lähetystä voi seurata verkkosivuston linkin kautta tai katsoa myöhemmin tallenteena.

Tapahtuma alkaa toimiala- ja verkostoitumistreffeillä niille, jotka työskentelevät tai haluaisivat työskennellä luovan ja käsityömäisen elintarviketuotannon parissa. Toimialatreffeillä tutustutaan muun muassa kiertoon perustuvaan kaupunkiviljelykseen, tavataan pienimuotoiseen tuotantoon ja eläinten hyvinvointiin panostavia yrittäjiä ja maistellaan ahvenanmaalaisia artesaaniruokia.

Seminaari ‘Kestävästi pellolta pöytään” järjestetään yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriön kanssa osana Suomen puheenjohtajakautta Pohjoismaiden ministerineuvostossa 2021 ja Ny Nordisk Mat -ohjelman puitteissa. Seminaarissa käsitellään useita näkökulmia, jotka edistävät kestävään tulevaisuuteen liittyvien uusien arvoketjujen kehittämistä pellolta pöytään.

Tutustu ohjelmatarjontaan tapahtuman verkkosivuilla ja ilmoittaudu viimeistään 24. syyskuuta 2021!

Mikä artesaaniruoka?

Artesaaniruokatuotteet ovat ainutlaatuisia tuotteita, joissa on rikas maku, korkea laatu ja selkeä identiteetti. Artesaaniruoan perussääntöjen mukaan tuotteet eivät saa sisältää säilöntäaineita ja lisäaineita, raaka-aineiden tulee olla kotimaisia, mielellään paikallisia ja niiden alkuperä pitää olla tunnettu sekä valmistus tehty käsityömäisten periaatteiden mukaan. Artesaaniruoka tuo siis esille perinteistä ruokaa, kehittää sen valmistustapoja sekä luo uusia innovatiivisia tuotteita.

Kansallisten artesaaniruokakilpailujen tarkoituksena on säilyttää ja kehittää paikallista ruokaperinnettä sekä tehdä artesaaniruokaa tunnetuksi ja kehittää sitä. Artesaaniruoka SM vahvistaa ja tuo esille käsityön osuuden elintarvikeyrittäjyydessä sekä paikallisesti että kansallisella tasolla.

Vuodesta 2019 lähtien Artesaaniruoan SM-kilpailuja on järjestänyt ja sen säännöt omistaa Suomen Artesaaniruoka ry.
>> www.artesaaniruokasm.fi

Den 7 – 9 oktober 2021 arrangerar Högskolan på Åland den öppna tävlingen FM i Mathantverk i
Mariehamn, Åland.

FM i mathantverk är en öppen tävling för producenter i Finland och övriga Norden samt Baltikum som förädlar sina produkter småskaligt och hantverksmässigt. Tävlande produkter ska vara tillverkade av företagare som bedriver hantverksmässig förädlingsverksamhet och finnas ute till allmän försäljning. Sista anmälningsdag är 19 september.

I samband med tävlingen ordnas ett brett utbud av program av vilka en del kan följas på distans. Temat för årets seminarium är hållbarhet och går under namnet Bärkraftigt från jord till bord. Ta en titt på programutbudet på webbsidan och anmäl dig senast 24 september 2021!

>> www.mathantverkfm.fi