Helsingin Messukeskuksessa järjestetyillä Lähiruoka & luomu -messuilla palkittiin 30. maaliskuuta Vuoden lähiruokateko ja yleisöäänestyksen voittaja.
4000 euron arvoinen Vuoden lähiruokateko -palkinto myönnettiin tänä vuonna Keski-Suomessa toimivalle Jyväs-Hampulle. Voittajan valitsi Lähiruoka & luomu -messujen kehitysryhmä puheenjohtajanaan erityisasiantuntija Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä.
– Jyväs-Hamppu kehittää öljyhampusta ennakkoluulottomasti uusia innovatiivisia ja herkullisia tuotteita öljyhampun siemenistä, joita on aiemmin palkittu muun muassa Artesaaniruuan SM-kilpailuissa. Yrityksen asiakaskunta on laajaa ja kattaa niin julkisia kuin yksityisiä ammattikeittiöitä, panimoita sekä leipomoita, Viljanen perustelee voittajan valintaa.
Jyväs-Hamppu ja yrittäjä Mikko Ilmoniemi on myös aktiivisesti verkostoitunut muiden lähiruokayritysten, yliopistojen, neuvontaorganisaatioiden ja tutkimuslaitosten kanssa. Verkostot ovat tuottaneet aktiivisesti uusia ratkaisuja muun muassa pakkaus- ja rakentamissektoreille.
Kilpailun yhteydessä järjestettiin myös yleisöäänestys helmi-maaliskuun vaihteessa, jossa annettiin ennätyksellisesti melkein 5000 ääntä. Yleisöäänestyksen voitti Iisalmen Runnilla toimiva Pesolan Pihviliha ja palkinnon otti vastaan yrittäjä Antti Niskanen. Yleisöäänestyksen voittajalle luovutettiin 1000 euron arvoinen palkinto. Pesolan pihvilihan lihatuotteita kehitetään asiakkaiden toiveita kuunnellen, ja niitä käyttävät myös monet ravintolakokit.
Palkintorahat lahjoitti Suomen Messusäätiö.