Artikkelit

Tilalta.fi – ilmainen ja helppokäyttöinen palvelu REKO-ringeille

3.58TLukenut

Kun lähiruuan tuottajat ja REKO-rinkiä ylläpitäneet ihmiset jakavat arvokkaat kokemuksensa, syntyy väistämättä jotain hyvää. Yksi tällainen, jaetun tiedon, taidon ja kokemuksen tulos, on Tilalta.fi.

Tilalta.fi on REKO-ideologian pohjalta kehitetty kauppapaikka-alusta, verkkotyökalu, jossa tuottajat voivat myydä tuotteitaan suoraan kuluttajille.

– Kauppapaikan iso plussa on, että se on ilmainen: käyttöönotto ja käyttö eivät maksa tuottajille tai REKO-ringille mitään. Katamme ylläpito- ja jatkokehittämiskustannukset mainostuloin, Joni Laitila Tilalta.fi:stä kertoo.

Entistä parempi lähiruuan saavutettavuus

Mitä Tilalta.fi-kauppapaikka sitten tuo mukanaan? Joni Laitilan nostaa esille, että kauppapaikka antaa REKO-ringeille mahdollisuuden kehittää toimintaansa entisestä.

– Yksi konkreettinen esimerkki on lähiruuan noutopaikkojen lisääminen ja näin lähiruuan saatavuuden helpottaminen.

Esimerkiksi Muhoksella lähiruuan uusi noutopiste sijaitsee paikallisessa kahvilassa. Noutopisteestä tilauksen voi noutaa kahden viikon välein. REKO-tapaaminen järjestetään paikkakunnalla kerran kuussa. Näin lähiruuan saatavuus on parantunut Muhoksella huomattavasti.

Myös täysin uudenlaisten toimitustapojen kehittäminen on mahdollista.

– Yksi vaihtoehto voi olla vaikkapa kotiinkuljetus. Oulussa on ollut käytössä sekä kotiinkuljetus että noutopiste jo vuodenpäivät, Laitila lisää.

Ranualla puolestaan tuottajat ovat yhdessä päättäneet ottaa käyttöön Tilalta.fi-palvelun ja perustaa samalla lähiruuan noutopisteen. Mukana on maataloustuottajien lisäksi paljon pientuottajia. Piste avataan kahvilaan, jonka yhteydessä toimii myös muun muassa leipomo. Asiaa on vienyt tuottajien kanssa eteenpäin Mitä uutta – kasvua Ranuan yrittäjyyteen -hanke.

Muhoslaisen Koivulan Kotijuustolan Joni Pitkänen kertoo, että heille Tilalta.fi-palvelu on tuonut uusia asiakaskontakteja.

Kaikki tuotteet kerralla kassiin ja maksuun

Kuluttajille Joni Laitila lupaa palvelun myötä ennen kaikkea helppokäyttöisyyttä.

Kauppapaikassa kuluttaja voi selata tuotteita kategorioittain. Hän voi myös etsiä tuotteita kategorian, tuottajan tai vapaahaun avulla. Kaikki perustiedot ovat esillä selkeästi ja lisätiedot yhden klikkauksen takana. Tuottajiin voi tutustua heidän työstämiensä esittelyiden kautta.

Toinen merkittävä ero esimerkiksi Facebook-ryhmässä tapahtuvaan tilaamiseen on, että kauppapaikassa voi valita tuotteita useilta eri tuottajilta samaan ostoskoriin. Eri tuottajien ostokset myös maksetaan kerralla ilman, että kuluttajan tarvitsee erotella summia tai miettiä rahaa enää noudon yhteydessä. Melkoinen helpotus 15 asteen viimaisessa pakkasessa myös tuottajille.

Helposti jyvällä tilauksista, toimituksista ja varastosta

Liminkalaisen Yrttisaippua Sarlinin tuotteet ovat olleet myynnissä Tilalta.fi-palvelun kautta jo reilun vuoden.

Myös tuottajien kohdalla avainsana on helppokäyttöisyys.

– Tuottavat ovat olleet mukana palvelun suunnittelussa. Heillä on tärkeä kokemus lähiruuan myymisessä suoraan kuluttajille. Heiltä on myös saatu parhaat kehitysideat, Laitila kiittää.

Tuotteita on helppo lisätä myyntiin ja poistaa myynnistä. Alustan kautta tuottaja voi helposti seurata myyntiä ja varastosaldoa. Niin ikään hän näkee seuraavat toimitusajankohdat ja -paikat sekä niihin liittyvät tilaukset kuluttajakohtaisesti tilausnumeroittain. Tuotteiden jakamista puolestaan helpottaa se, että kuluttaja on maksanut tuotteet etukäteen.

Idean takana oma perhe

Tilalta.fi-kauppapaikan kehittämisessä iso merkitys on ollut Oulun REKO-ryhmällä. Se on yksi Suomen suurimmista: jäseniä on noin 19 6000. Oulussa kauppapaikka on ollut käytössä jo reilun vuoden.

Mutta mistä syntyi idea uudenlaisesta lähiruuan kauppapaikasta?

– Haluamme hankkia perheillemme omalla kotiseudulla tuotettua ruokaa ja muita tuotteita. Ajattelimme, että saatavuus paranisi entisestään hyvän digitaalisen kauppapaikan ansiosta.

Tutustu Tilalta.fi-kauppapaikkaan

Netissä toimivan Tilalta.fi-alustan lisäksi kuluttajille ja tuottajilla on tarjolla omat Tilalta.fi-mobiilisovelluksensa. Myös ne voi ladata itselleen veloituksetta.