ArtikkelitKansi

Suomiruoka-reseptiikka tukee maakuvatyötä ja elintarvikevientiä

Jukka Mäkinen testaamassa reseptiikka ja valmistamassa kuvausannoksia. Kuva Leena Pölkki.
478Lukenut

Suomen Keittiömestarit ry julkaisi syyskuussa Suomiruoka-reseptiikkaa, jonka on tarkoitus palvella erityisesti Suomen suurlähetystöjä ja edustustoja maailmalla sekä kansainvälisiä kokouksia järjestäviä tahoja Suomessa. Materiaaliin voi tutustua chefs.fi -verkkosivuilla ja se on avoimesti kaikkien käytettävissä. Materiaali tuotettiin maa- ja metsätalousministeriön kanssa solmitun sopimuksen mukaisesti.

Tirripaisti. Kuva Leena Pölkki.

Materiaali sisältää kymmenen menukokonaisuutta, joita voidaan käyttää sellaisenaan tai yhdistellä ruokalajeja oman mieltymyksen mukaan. Menukokonaisuuksissa huomioitiin Suomen vuodenajat ja ruokalajit suunniteltiin sesonkien mukaisiksi. Menukokonaisuuksien lisäksi huomioitiin yksittäiset perinteiset suomalaiset ruokalajit ja tärkeät juhlapäivät.

Suomen elintarvikeviennin kasvulle on kirjattu tavoitteita hallitusohjelmaan. Suomalainen ruokakulttuuri on rikas ja ainutlaatuinen, mutta suhteellisen tuntematon muissa maissa. Siksi onkin tärkeää, että Suomen maakuvaa ja suomalaista ruokaa tuodaan esille esimerkiksi kansainvälisille vierailijoille järjestettävissä tilaisuuksissa.

Suomen Keittiömestarit ry:lle Suomiruoka-reseptiikan kokoaminen oli yhteinen ponnistus, jossa mukana olivat myös alueyhdistykset perinteisillä ja paikallisilla resepteillä. Yhdistys haluaa strategiansa mukaisesti edistää suomalaisten raaka-aineiden arvostusta, tunnettuutta ja puhua puhtaiden, selkeiden ja jäljitettävien kotimaisten raaka-aineiden puolesta.

Suomiruoka-reseptiikan kokoaminen on monipuolinen ja mielenkiintoinen projekti, jota Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä on avannut Lähiruokaohjelman blogikirjoituksessa. Jotta sopivat reseptit löydetään, niin matkan tekoon kuului koeannosten kokkailua, maistelua ja reseptiikan kehittämistä sekä tietysti valintojen tekemistä, jotta saatiin kokoon edustava otos. Kuviin ja tunnelmiin voi tutustua tarkemmin blogissa.

Kokkailupäivän tulosten arviointia Turussa. Kuva Leena Pölkki.

Teksti perustuu maa- ja metsätalousministeriön ja ulkoministeriön tiedotteeseen 18.9.2023 ja Lähiruokaa – totta kai! -blogikirjoitukseen.