Vieraskynä

Suomalainen ruokapöytä syntyy suomalaisista raaka-aineista ja kulttuurista

406Lukenut

”Taaton maa ja maammon kieli, kuinka teitä rakastan.” Näitä laulun sanoja olen siteerannut ennenkin. Samaan ainutlaatuiseen omaisuuteemme kuuluu erottamattomasti myös ruoka. Suomalainen ruoka. Paikallinen ruoka. Äidin ja isoäidin tekemä ruoka. Kaikki ne lähtemättömästi mieleen jääneet ruokamuistot tuoksuina, makuina ja rakkauden osoituksina. Miten arvokas tuo perintö onkaan!

Nuo taitavat ruoanlaittajanaiset tarvitsivat myös taitavat viljelijät, joiden käsissä pellot tuottivat satoa. Lihaa ja maitoa tuotettiin ruokapöytään 24/7-periaatteella omassa navetassa ja omia peltoja eläimille ravinnoksi viljellen. Ja niin se tapahtuu tänäkin päivänä. Osin isommassa mittakaavassa. Ruoantuotanto on vaativa laji, joka edellyttää vahvaa sitoutumista maahan, luontoon ja vuodenkiertoon. Se on aina vaatinut taitoa, osaamista ja riskinottokykyä. Tämän päivän tilanteessa ehkä enemmän kuin koskaan ennen.

Meillä suomalaisilla ruoka-alan ammattilaisilla, keittiömestareilla ja kokeilla, on iso vastuu ruokakulttuuristamme. Siitä että se arvostaa käytännön tekoina laadukkaita kotimaisia raaka-aineita, tuotteita ja ruokalajeja. Ammentaen perinteistä, uudistaen tähän päivään. Maammon kieli gastronomian maailmaa rikastuttamaan ja myös kansainvälisille vieraille terveellä ylpeydellä omista juuristamme kertomaan.

Me kaikki kuluttajina, ruokailijoina ja ruoanvalmistajina luomme alati elävää ruokakulttuuria. Onkin tärkeää, että maailman tuulien tuliaisina tulleiden pitsojen ja pastojen rinnalla emme kuitenkaan unohda tai aliarvioi omia juurevia herkkujamme ja ruokalajeja. Myös sillä on iso merkitys, kuinka arvostavasti omasta ruoasta ja suomalaisista raaka-aineista puhumme. Kuka sen kissanhännän nostikaan!

Olkaamme ylpeästi suomalaisen viljelijän, karjankasvattajan, puutarhurin, kalastajan, luonnontuotteita keräävän ja metsästävän sekä näiden alkutuottajien upeista raaka-aineista tuotteita jalostavien yrittäjien puolella! He tarvitsevat sitä tänään kipeämmin kuin koskaan. Tehdään yhdessä näkyväksi niin suomalaisille kuin kansainvälisille asiakkaillekin mitä kaikkea ainutlaatuista ja laadukasta meillä on heille tarjota. Tehdään se näkyväksi niin, että maksava asiakas ymmärtää, mistä kaikesta hän maksaa valitessaan suomalaista ja paikallista ruokaa. Mausta, laadusta, kestävyydestä, ruokaturvallisuudesta, jäljitettävyydestä, antibiootti- ja hormonivapaista tuotteista, luonnon, eläinten ja ihmisten hyvinvoinnista – meillä ei käytetä lapsityövoimaa, työsuojelu ja valvonta koskevat kaikkia. Suuri kunnia ja kiitos kaikille yrittäjille, jotka tuotatte, jalostatte ja valmistatte ruokaa suomalaiseen ruokapöytään! Aika on haasteellinen kaikille.

Suomen Keittiömestarit ry:n tehtävänä on edistää suomalaista ruokakulttuuria ja gastronomiaa. Tuo tehtävä on kunnia-asia. Sen myötä varmistamme osaltamme suomalaista ruokahuoltoa, vahvistamme ruokaverkostomme kilpailukykyä myös kansainvälisillä markkinoilla ja ennen kaikkea yhdistämme ihmisiä yhteiseen ruokapöytään!

Teemme monipuolista yhteistyötä eri tahojen kanssa. Allekirjoittaneen vastuualueena ovat erityisesti suomalainen ruoka ja lähiruoka. Tutustu yhdistykseen https://www.chefs.fi/ ja ota mieluusti yhteyttä.

Suomalaisen ruoan puolesta!

Leena Pölkki
Suomen Keittiömestarit ry, Suomi-ruoka, lähiruoka lahiruoka@chefs.fi