Uutiset

Saunamakumaailma-reseptikilpailussa palkittiin muun muassa puolukka-kuusenkerkkämehu

557Lukenut

Maaliskuussa 2021 järjestetyssä Saunamakumaailma-reseptikilpailussa etsittiin uusia suomalaiseen saunaelämykseen liitettäviä ruoka- ja juomareseptejä. Sauna from Finlandin, Gradian, Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Visit Jyväskylä Regionin yhdessä järjestämän kisan tarkoituksena oli päivittää suomalaisen saunaelämyksen maut 2020-luvulle.

Noin sadasta reseptistä pääsi esikarsinnan kautta 21 parasta reseptiä jatkoon, jotka kisasivat 26. toukokuuta Jyväskylän Gradian Priimuksessa. Reseptien mukaan ruoat ja juomat valmistivat Gradian ravintola-alan opiskelijat tuomariston maisteltavaksi.

Kilpailussa oli erikseen kategoriat alkoholittomille ja alkoholillisille juomille sekä makeille ja suolaisille välipaloille ja kokonaisille menuille. Voittajat eri kateorioissa:

• Alkoholilliset saunajuomat: NorthernSour, Kaj Honkanen
• Alkoholittomat saunajuomat: Puolukka-kuusenkerkkämehu, Ismo Piispanen
• Makeat saunasnackit: Viikinkisaunan raparperipiirakka, Leena Kylämarkula
• Suolaiset saunasnackit: Villa Taikurin saunaeväs, Ulla Liukkonen
• Menut: Saunaruokaa sesongin mukaan Aallon jäljillä, Gradia Jyväskylän opiskelijaryhmä

Lisäkategoriana oli innovaatio-kategoria, jonka myötä muutama resepti sai kunniamaininnan uusista, ennennäkemättömistä ideoista. Kunniamaininnan innovatiivisuudesta saivat:

• Pohjolan Pirtin Puukkolihaa (Tanja Pohjola/Pohjolan Pirtti)
• Villin luonnon antimilla löylyihin -menu (Päivi Kaukua/Yrttiaitta Saarento)

Saunamakumaailma-reseptikilpailun sadon parhaimmistosta koostetaan kesäksi 2021 reseptipankki nettiin. Reseptejä tullaan mahdollisesti myöhemmin julkaisemaan myös englanninkielellä kansainväliseen levitykseen.

Juttu perustuu Sauna from Finlandin tiedotteeseen 28.5.2021. Lue tiedotteesta lisää voittajien valintaperusteista ja katso myös kuvat: https://saunafromfinland.fi/uutiset-ja-artikkelit/saunaelamysala/saunamakumaailma-kilpailun-voittajat-on-valittu