Uutiset

Ruokavisa-kilpailun voitto Leppävaaran koululle

398Lukenut

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatusohjelma ja materiaalipaketti, joka opettaa ruoan reittiä ja fiksua kuluttamista. Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä arvostusta ruuantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. Visaan voivat osallistua kaikki Suomen yläkoulun opettajat opetusryhmiensä kanssa oppiaineeseen katsomatta.

Tänä vuonna ruokakasvatuksen osaamiskisassa tehtiin osallistujaennätys: mukana oli 3900 yläkoululaista ympäri Suomen. Näistä koululaisista Ruokatieto kutsui loppukilpailuun kolme parhaan keskiarvon saanutta oppilasryhmää.

Loppukilpailun oppimistehtävässä yläkoululaiset kertoivat, mistä kestävä ruoka-arki koostuu. Oppilaat suunnittelivat ravitsemussuosituksiin ja kestävään kehitykseen perustuvan päivän ruokalistan. Valinnoissa korostuivat kotimaisuus, ruokahävikki, satokauden kasvikset ja marjat ja kotimainen kala sekä lähialueen tuotanto.

Kilpailun voitto meni tänä vuonna Leppävaaran koululle Espooseen, joka ideoi tulevien Linnan juhlien menun uuteen uskoon. Kekseliäässä videossa oppilaiden suunnittelema ja valmistama, suomalaisiin ravitsemussuosituksiin ja kestävään kehitykseen perustuva päivän ruokalista tarjoiltiin presidenttiparille. Voittaja erottautui joukosta hyvin perustellulla, johdonmukaisella ja luovalla tehtäväkokonaisuudella, joka on hiottu muotoonsa saumattoman yhteistyön avulla.

Katso voittajaluokan video!

Kolmen oppitunnin mittaisen opetusmateriaalin teemana oli Retki kauppaan, joka on Ruokatiedon ja S-ryhmän yhteistyönä syntynyt ruokakasvatuskonsepti ja joka vietiin nyt digimuotoon yläkouluille.

– Ilmiöiden kautta lähestyminen innostaa havainnoimaan itse, tutkimaan ja kysymään ja ruokkii sitä kautta oppilaiden luontaista kiinnostusta. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä, mutta myös lisätä myönteistä suhtautumista ruokaan, kertoo Anni-Mari Syväniemi Ruokatiedosta.

Ruokavisan opetusmateriaalit, johon kuuluvat diasarjat tehtävineen sekä opettajan opas ja visa ovat kaikkien vapaasti käytettävissä myös visa-ajan jälkeen.

Juttu perustuu Ruokatiedon tiedotteeseen 12.5.2021
https://www.ruokatieto.fi/ajassa/tiedotteet/osalla-ei-ole-aavistustakaan-ruoan-hinnasta-ylakoulujen-ruokavisa-kiinnosti-etaaikana-enemman-kuin