Maakunnista

Mitä maakunnissa tapahtuu ruokasektorilla?

103Lukenut

Oletko perillä siitä, mitä lähialueellasi tapahtuu elintarvikealalla? Mikä taho edistää maakuntasi ruoan asiaa? Toimijoita ja tapahtumaa on paljon ja perässä ei meinaa pysyä. Huoli pois, sillä alta löydät koosteen tahoista, jotka pitävät yllä ja kehittävät ruoka-alan toimintaa eri alueilla.

Listatut hankkeet ja verkostot pyrkivät lisäämään lähiruoan ja luonnontuotteiden tunnettuutta samalla yhteistyön voimaa korostaen. Listasta löytää suorat linkit toimijoiden verkkosivuille, lisäksi linkit sosiaalisen median alustoille on jaettu, mikäli näitä on käytössä.

Pohjois-Karjala

Karelia à la carte-verkosto kehottaa tutustumaan ainutlaatuiseen karjalaiseen keittiöön. Ajankohtaisiin tapahtumiin on koottuna toimijoita yhdistäviä tapahtumia ja nettisivuilta löytyy suorat linkit sosiaalisen median alustoille. Karjalassa jaetaan monen listalta löytyvän toimijan yhteinen näkemys siitä, kuinka ruokaelämykset syntyvät lähellä tuotetuista, puhtaista herkuista.

Linkit:
Karelia a la Carte IG @kareliaalacarte ,FB Karelia à la carte-verkosto

Pirkanmaa

Paikallinen, laadukas ja kestävästi tuotettu ruoka nähdään Parasta Pirkanmaalta-verkostossa elinvoiman ja hyvinvoinnin lähteenä. Nettisivujen mukaan verkosto kokoaa yhteen koulutus- ja kehittämistarjontaa, tiedottaa ruoka-alan ajankohtaisista asioista ja järjestää tapahtumia. Nettisivukävijä voi myös mm. tilata uutiskirjeen saadakseen tietoa suoraan sähköpostiin.

Linkit:
Parasta Pirkanmaalta FB Parasta Pirkanmaalta, IG @parastapirkanmaalta

Häme

Taste of Häme nettisivulla katse kiinnittyy avoimet maatilat-tapahtumasta kiittävään tekstiin. Tällaiset maatiloille kutsuvat tapahtumat ovatkin ruokasektorilla tärkeitä kaikkialla esitellessään tarjontaa ja tutustuttaessaan eri tahot toisiinsa. Taste of Häme ja Kasvua Hämeestä kehottavat ruokapitoiselle maakuntamatkalle ja kertovat Hämeen erityispiirteistä tuotannon kannalta.

Linkit:
Taste of Häme/ Kasvua Hämeessä FB Taste of Häme , FB Kasvua Hämeessä , IG @tasteofhame

Varsinais-Suomi

VS-Lähiruoka sivusto on ”tietolaari” varsinaissuomalaisille elintarvikeyrittäjille sekä alueen toiminnasta kiinnostuneille. Sivustolta löytyy tietoa sekä alueella käynnissä olevista ruokaliitännäisistä hankkeista, että tiukkoja faktoja ruoan tuotannosta ja rennompaa tietoa tapahtumista.

Linkit:
VS-lähiruoka FB VS-lähiruoka, IG @vslahiruoka

Satakunta

Sikses parasta hauskan murre nimen taustalta löytyy lähellä kasvatettujen valmistettujen ja jatkojalostettujen tuotteiden puolesta puhuva hanke Satakunnassa. Nettisivut johdattavat tutustumaan mm. 16 videon sarjaan, jossa lähiruokaa tuodaan tunnetuksi, sekä innovatiiviseen ruokapeliin.

Linkit:
Sikses parasta FB Satakunnasta – Sikses parasta, IG @siksesparasta, Youtube Sikses Parasta

Etelä-Savo

Ekoneum sivustolla sukelletaan vastuulliseen, menestyvään ja muutosjoustavaan Etelä-Savon ruoka-alaan. Sivua hallinnoi Etelä-Savon elintarviketalouden kehittämisyhdistys, tuttavallisemmin Ekoneum ry. Yhdistyksen tarkoituksena on panostaa eteläsavolaisen ruokajärjestelmän tutkimus-, kehitys- ja koulutustoimintaan.
Lisäksi tietoa löytyy Etelä-Savon Ruokaklusterin verkkosivuilta.

Keski-Suomi

Keski-Suomen ruokaketjun kehitykseen sekä kotimaassa että kansainvälisesti, tähtäävä hanke panostaa ruokaketjun toimintaan, maaseudun yrittäjyyteen ja imagoon. Teemoina hankkeella ovat kansainvälistyminen, sekä ruokamatkailu ja se tuo yhteen alueensa toimijoita toimien niiden äänenä tiedotuksen ja viestinnän kautta.

Linkit:
Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatio FB Pellolta pöytään – Keski-Suomen ruokaketju, IG @keskisuomi_maaseutu

Lappi

Lapin elintarviketalo toimii tiedonvälityssivustona alueensa elintarvike- ja luonnontuotealalle. Nettisivuilta löytyy tietoa niin aiheisiin liittyvistä hankkeista, kuin yrityksen perustamisen askeleistakin. Sivusto tarjoaa fyysis-virtuaalisen yhteisön Lapin elintarvikesektorille.

Linkit:
Lapin elintarviketalo FB Lapin elintarviketalo

Pohjois-Savo

Taste Savo korostaa Pohjois-Savon gastronomiaa, uudenlaisia elämyksiä ja ruoan ympärille kietoutuvia monipuolisia tapahtumia. Nettisivuilta tietoa löytyy mm. vuosien 2020–2021 Region of Gastronomy-tunnustusta ja muuta ruokamatkailua piristävää. Samalla alueella Agri-Food Cluster Pohjois-Savo pyrkii suunnannäyttäjäksi ruokainnovaatioiden ja kestävän ruoantuotannon saralla. Kaksi ei riitä vaan alueella toimii myös Ruokalaakso verkosto, joka niin ikään kehittää ruokasektoria perustuen monialaiseen osaamiseen. Jokainen näistä kolmesta pyrkii tuomaan osaajat yhteen ruoka-aiheen ympärillä.

Linkit:
Taste Savo Youtube, IG @tastesavo, FB Taste Savo
Agri-Food Cluster, FB Agri-Food Pohois-Savo, LinkedIn Agri-Food Pohjois-Savo, IG @agrifoodpohjoissavo
Ruokalaakso FB Ruokalaakso,LinkedIn Ruokalaakso (Food Valley)

Pohjanmaa

Löydä paikalliset ruoka- ja käsityötuottajat Pohjanmaalta Kvarken Plate hankkeen sivulta, jossa on koottuna tietoa tuotteista ja ainesosista kolmikielisesti. Hankkeella pyritään digitaalisesti ylläpitämään Pohjanmaan ruokasektoria ja saattamaan ketjun eri tahot yhteen. Ruokahankkeilla onkin tärkeä tehtävä tiedonvälittäjinä ja yhteen kokoavina voimina.

Linkit:
Kvarken Plate IG @kvarkenplate, FB Kvarken Plate – Österbotten på tallriken/ Pohjanmaa lautasella

Pohjois-Pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaalla, Oulun seudulla toimiva Arctic Food Lab-verkosto yhdistää gastronomian ja ruokakulttuurin parissa työskenteleviä ammattilaisia. Sivusto avaa pohjoisen tuotannon erityispiirteitä ja korostaa ruoan merkitystä, joka ei rajoitu ravitsevuuteen.

Arctic Food Lab FB Arctic Food Lab, IG @arcticfoodlab

Etelä-Pohjanmaa

Ruokaprovinssi on Etelä-Pohjanmaan elintarvikealan toimijoiden yhteistyön tulos, joka viestii laadukkaasta, vahvasta ja yrittäjävetoisesta lähiruoasta. Verkoston sivuilla kerrotaan Etelä-Pohjanmaan alueen ruoasta, sekä alan osaamisesta, jota tukevat koulutus, tutkimus, kehitystyö ja yrittäjyys. Tekijöiden verkosto näyttääkin olevan laaja.

Linkit:
Ruokaprovinssi FB Ruokaprovinssi, IG @ruokaprovinssi

Kirjoittaja
Elli-Noora Jalonen
Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti