Uutiset

Ruoan reitti tutuksi lähiruokapäivänä

787Lukenut

Satakuntalaisissa kunnissa vietetään jälleen lähiruokapäivää keskiviikkona 14.10. Teemapäivän tarkoituksena on tarjota kouluissa, päiväkodeissa ja vanhustenhuollossa satakuntalaisista raaka-aineista valmistettua lähiruokaa. Tempaus on edellisinä vuosina otettu hyvin vastaan.

Ajatuksenamme lähiruokapäivän taustalla on, että ruokapalvelut hyödyntäisivät jatkossa entistä enemmän paikallisia raaka-aineita ja tuotteita.

Suomi syö Satakunnasta

Tapahtuma on tuottanut tulosta edellisinä vuosina.

– Lähes kaikki kunnat Satakunnassa ovat lähteneet mukaan päivään ja nostaneet lähialueen tuotteita esiin sosiaalisissa medioissaan. Lähiruokapäivän myötä on saatu onnistuneesti lisänäkyvyyttä satakuntalaisille raaka-aineille, kertoo päivän toteutuksessa mukana oleva Anna Kari Sikses parasta -hankkeesta.

Päivän avulla haluamme korostaa kouluruoan merkityksellisyyttä sekä maakunnan puhtaiden ja laadukkaiden raaka-aineiden ja tuotteiden arvostusta. Satakunnassa tuotetaan monipuolisesti ruokaa ja siitä pitää olla ylpeitä! Päivän ruokalista onkin oiva paikka kertoa, mistä ruoka on peräisin ja minkälaista herkkua paikallinen ruokahuolto on tehnyt keittiöissä asiakkailleen.

Opettajan rooli on tärkeä

Ruokahuollon lisäksi hankkeemme on tavannut haastaa myös opettajat mukaan ja olemme miettineet päivää opetuksellisestakin näkökulmasta. Lähiruokapäivää ajatellen on suunniteltu teemaan sopiva oppipeli sekä aiheesta tietoa antava video, jotka sopivat hyvin oppimateriaaliksi.

– Koskaan ei ole liikaa tietoa ruuan alkuperästä ja sen matkasta lautaselle. Sitä voi aina nostaa esille puheissa ja teoissa. Satakunnasta saa lähes kaikkia raaka-aineita ja tuottajat ovat täällä vastuullisia, sillä ruokaketju on jäljitettävissä, korostaa Anna Kari tiedon saatavuutta myös ruokatuotannossa.

Vallitsevan tilanteen takia emme vielä tiedä, millaisessa muodossa päivää tullaan viettämään. Katsomme kuitenkin tulevaan luottavaisin mielin ja pyrimme luomaan päivästä jokaiselle mukavan kokemuksen. Kannustamme tarjoamaan lähiruokapäivänä myös kotona Satakuntalaisista raaka-aineista valmistettua ruokaa!

Kirjoittajat
Kaisa Uusi-Kraapo ja Anna Kari
Suomi syö Satakunnasta – Sikses parasa lähiruokaa -hanke
ProAgria Länsi-Suomi