ArtikkelitKansi

PuroNetistä apua resurssien löytämiseen ja tuotantovarmuuden lisäämiseen

567Lukenut

Koronapandemia nosti kertaheitolla esille elintarvikeyritysten riskienhallinnan tarpeen. Yksi kriittisistä kohdista liittyy raaka-aineiden ja tuotantopanosten saatavuuteen. PuroNetti voi jatkossa toimia resurssipankkina, josta löytyy ketterästi korvaavia toimittajia sekä tuotantoketjun katkoksiin että apua esimerkiksi toimintaansa aloittaville yrityksille.

Joillekin elintarvikeyrityksistä korona-aikana on tullut pula raaka-aineiden ja tuotantopanosten saatavuudesta, tai esimerkiksi pula pakkausmateriaaleista saattoi uhata koko tuotantoa. Tuotantopanosten saatavuuden ongelmia kokevat niin uudet, toimintaansa aloittavat yritykset kuin toimintaansa kehittävät yritykset.

Uutuustuotteen alkusyksystä lanseerannut startup Kamaboko Finland Oy on saanut kokea oman osansa tuotannon ylösajon haasteista.

– Tuotannon aikataulutus ei sallinut minkäänlaisia viivästyksiä, mutta muovikalvoa ei ollut saatavissa tuotantoon materiaalipulan vuoksi. Koneiden ja konekomponenttien saatavuutta taas vaikeutti pula erilaisista metalleista, joidenkin komponenttien kohdalla toimitusajat ovat kolminkertaistuneet, kertoo yrityksen kehityspäällikkö Shan Luolin.

Varautumissuunnitelmia tuotantoketjun häiriötekijöiden varalta on yrityksissä tehty melko vähän. Nyt koronapandemian vuoksi asiaan aletaan paremmin herätä. Toimintaympäristön muutoksia on luvassa jatkossakin ja niihin on varauduttava.

Neuvoja yhdeltä luukulta

Elintarvikealalla on peräänkuulutettu ”yhden luukun periaatetta”, josta yritykset saisivat nopeasti apua tuotannon katkosten välttämiseen ja uusien resurssien löytämiseen. Tällainen osoite on jo nyt olemassa.

Elintarvikealalle on avattu PuroNetti -verkostoitumisalusta www.puronetti.fi, jossa elintarvikealan yritykset voivat hakea itselleen yhteistyökumppaneita. PuroNettiä on mahdollista jatkokehittää resurssipankin suuntaan. PuroNettiin on liittynyt jo 60 yritystä. Vuoden vaihteeseen mennessä määrän odotetaan kasvavan 100 yritykseen.

Yritykset ovat jo kertoneet mitä palveluita haluavat PuroNetistä löytää: raaka-ainetuottajia, pakkausmateriaalivalmistajia, tarrojen tekijöitä, kielenkääntäjiä ja omavalvontakonsultteja. Samoin kaivataan esimerkiksi pakkaussuunnittelijoita, puolijalosteiden tekijöitä ja logistiikkatoimijoita. Osaajien tarve ja kirjo on laaja.

Mahdollisesti PuroNettiin kehitetään ”Help Desk”-tyyppinen toimintamalli, jonka avulla PuroNetistä voi tehdä nopeita, räätälöityjä hakuja myös ympäri maailmaa. On paljon tehokkaampaa, kun resurssiviisaus kertyy yhteen osoitteeseen jaettavaksi, kuin että jokainen yritys käyttää yksin tuon ajan palveluntuottajien etsimiseen.

PuroNetti edustaa myös ilmastoviisasta ajattelua. Yhteistyökumppaneita kontaktoidaan digitaalisesti, ja resursseja jaetaan ja yhdistetään kustannustehokkaasti. Parhaimmillaan PuroNetti vauhdittaa resurssitehokkaiden arvoketjujen muodostumista ruoka-alalle.

Teksti
Eeva-Liisa Lilja, Fennopromo Oy


Kamaboko Finland Oy:

Uusi yritys tarvitsee resurssiverkostoa

Kamaboko Finland Oy tuottaa kalajalosteita kotimaisesta villikalasta. Yritys tuli tunnetuksi, kun se lanseerasi uuden Leikkala -leppäsavustettu kalaleikkeleensä SOK:n tuottamassa Suomalainen menestysresepti -TV-ohjelmassa kesällä 2021. Tuote tuli kauppoihin elokuun lopussa.

Leikkalan tuotteet tarjoavat kuluttajille kotimaista kalaa uudessa tuotemuodossa. Yritys valmistaa kaikki tuotteensa ready-to-eat -ajatuksella. Kalaleikkeleet voi nauttia helposti sellaisenaan.

Kamaboko kutsuu myös muita yrityksiä käyttämään PuroNettiä.

– Toivoisimme, että PuroNetistä voisi löytyä resursseja sekä meidän nykyisiin, että tuleviin tarpeisiin. Jos haluamme tehdä vienti- tai markkinointiyhteistyötä, siihenkin tarvitsemme resursseja. On tärkeää löytää henkilö, jonka kanssa kehitystyötä voi lähteä viemään eteenpäin, joten oikeiden ihmisten löytäminen on avainasia. Ihmisten kesken tapahtuu lisäarvon jalostaminen, summaa yrityksen kehityspäällikkö Shan Luolin.

www.leikkala.fi

Kuvat: Kamaboko Finland Oy