ArtikkelitKansi

Papuja pöytään pallon parhaaksi

Leg4Life-hankkeen palkokasvitutkimus kattaa koko ruokaketjun pellolta pöytään.
1.21TLukenut

Palkokasvien tuotannon ja käytön lisääminen edistää ympäristön ja ihmiskunnan terveyttä ja hyvinvointia. Leg4Life-hanke tutkii, miten palkokasvit saataisiin suomalaisten ruokapöytiin.

Leg4Life-hanke tavoittelee palkokasvien käyttöä lisäämällä yhteiskunnallista muutosta kohti terveellisempää ja ilmastoneutraalimpaa ruokajärjestelmää. Hanke sai Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoituksen kesällä 2019, ja siinä tutkitaan Suomen olosuhteissa menestyviä palkokasveja: hernettä, lupiineja, apiloita ja erityisesti härkäpapua. Hankkeen toteuttavat Helsingin yliopisto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Luonnonvarakeskus. Tutkimus kattaa koko ruokaketjun pellolta pöytään.

Terveyttä maistuvilla palkokasveilla

Palkokasvien käytön tuntuva lisääminen edellyttää turvallisten ja maittavien elintarvikkeiden kehittämistä kuluttajien ja ruokapalveluiden käyttöön. Nykyisin palkokasvien käyttöä rajoittavat esimerkiksi papumainen haju ja maku, niukka tuotevalikoima ja palkokasvien sisältämät haitta-aineet.

Leg4Life-hankkeessa muun muassa kehitetään palkokasveille soveltuvia, haitta-aineita poistavia prosessointimenetelmiä. Prosessointi optimoidaan siten, ettei ravintoaineiden hyväksikäytettävyys kärsi ja palkokasvien aistinvaraiset ominaisuudet paranevat. Prosessoinnilla palkokasveihin voidaan tuottaa myös kasviperäisistä elintarvikkeista kokonaan puuttuvaa B12-vitamiinia.

Runsaasti proteiinia sisältävät palkokasvit ovat varteenotettava vaihtoehto esimerkiksi punaiselle ja prosessoidulle lihalle. Paljon kasviksia ja vähemmän lihaa sisältävä ruokavalio vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen ja paksusuolisyöpään. Leg4Life-hankkeessa tutkitaan, miten palkokasvien käytön lisääminen vaikuttaa ravintoaineiden saantiin, ravitsemustilaan, sairauksien riskitekijöihin ja esiintyvyyteen, ympäristöön ja talouteen.

Koko ruokaketjun voimalla

Leg4Life-hankkeen yhteistyökumppaneina on ruoka-alan johtavia toimijoita niin alkutuotannon, elintarviketeollisuuden, terveys-, ympäristö- ja maatalouspolitiikan kuin kuluttajajärjestöjenkin taholta. Hanke pyrkii ratkomaan palkokasvien käytön haasteet yhdessä sidosryhmien kanssa.

Kuluttajien hyväksyntä ja koko ruokajärjestelmän tuki on äärimmäisen tärkeää tavoiteltaessa muutosta kohti kasvispainotteisempaa ja enemmän palkokasveja sisältävää ruokavaliota. Ruokavalintojen taustalla olevien asenteiden ja tapojen ymmärtäminen ja niihin vaikuttaminen tarjoavat keinoja kannustaa ihmisiä terveellisempään ruokailuun.

Lisätietoja
Marjukka Lamminen
marjukka.lamminen@helsinki.fi