Artikkelit

Jyväskylän Artesaaniruoka SM 2019 -kilpailulla uutta näkyvyyttä

Voittajien on helppo hymyillä! Juhlagaalassa edustettuina Pitkäsen Maalaisjuustola, Arctic Circle Delight Oy, Järki. Kuva Ulla Keituri.
1.06TLukenut

Jyväskylässä 13.-15.9. järjestettyihin Artesaaniruoka SM -kilpailuihin osallistui 62 yritystä 122 tuotteella. Paitsi mainetta ja kunniaa yrityksille, saavutettiin tapahtuman myötä runsaasti näkyvyyttä eri medioissa myös itse artesaaniruoka-teemalle. Aihe kiinnosti suuresti myös kuluttajia – voittajatuotteiden esittelypöytä Wemmi-markkinatapahtumassa oli yksi vetonauloista.

Järki Särki Oy yrittäjät Ari Seppälä ja Marja Komppa iloitsivat kultamitalista juhlagaalassa. Kuva Ulla Keituri.

– Erityisen iloisia olemme siitä, että tuotteita tuli nyt entistä laajemmin koko Suomesta, ja myös tuomaristoon saatiin hyvin monipuolinen kattaus asiantuntijoita, kertoo kilpailun johtaja Leena Pölkki Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. – Osallistujia oli Sodankylää myöten, hehkuttaa kilpailun operatiivinen johtaja Eija Lamsijärvi, ja jatkaa – Mukana oli todella mielenkiintoisia tuotteita. Jo pelkän ainesosaluettelon perusteella teki mieli päästä maistelemaan! Erityisesti ilahduttivat useat uudet villikalatuotteet.

Kilpailuun oli mahdollisuus osallistua 11 eri kilpailukategoriassa ja 60 luokassa. Näistä lauantai-illan juhlagaalassa kultaa jaettiin 20 tuotteelle, hopeaa yhdeksälle ja pronssia kahdelle. Mitalisijojen lisäksi tuomaristot myönsivät kunniamaininnan kolmelle tuotteelle. Vuoden 2019 kilpailun teeman mukaisesti tuotteilla oli mahdollisuus saada kunniamaininta myös nimettyjen villiyrttien ansiokkaasta käytöstä – tämän kunniamaininnan saivat kaksi yritystä. Kaikki voittajat ja kunniamaininnan saaneet yritykset löytyvät Artesaaniruoka SM 2019 -sivustolta www.artesaaniruoka2019.fi/media/arsm2019-resultat-tulokset-results.pdf .

Tapahtumalle luodut Facebook-sivut sivut jäävät elämään myös tulevien vuosien kilpailuihin www.facebook.com/artesaaniruokaSMmathantverkFM/. – Sivut kannattaa ehdottomasti ottaa seurantaan, sillä sinne päivittyvät muun muassa tämän vuoden tuomariston haastattelut yksi kerrallaan. Sieltä tulee löytymään myös ajantasainen tieto ensi vuoden tapahtumasta, kannustaa Pölkki.

Voittajatuotteet Wemmissä. Kuva Iida Vesterinen.

Järjestäjät saivat kiitosta monikielisyyden huomioimisesta läpi tapahtuman. Kielen ja ohjelman ymmärtämisen merkitystä onkin syytä korostaa myös tulevissa kilpailuissa. Paljon uutta oppiakin järjestelyistä saatiin ja niitä on hyödynnetty tapahtumasta tuotetussa Artesaaniruoka SM -kilpailun käsikirjassa.

Kilpailun päätehtävään, tuotteiden arviointiin, saatiin paitsi oman alan vahvaa asiantuntijuutta, myös laaja-alaista näkemystä arvioitavien tuotteiden sijoittumisesta markkinakenttään koko Suomen näkökulmasta, huomioiden maantieteelliset, perinteeseen ja kulttuuriin sidotut tottumukset, mutta myös olemassa olevat trendit ja asiakaslähtöisyys. Tässä työssä tuomariston heterogeenisuus ja myös ns. kuluttajaäänen kuuluminen ovat lähtökohta tasapuoliselle, koko maan kattavalle ja tulevaisuussuuntautuneelle artesaaniruokayrittäjyydelle.

Jyväskylässä innovatiivisten tuotteiden ryhmässä kultaa voittanut MinByn Mustaherukansiemenrouhelastu saavutti mitalisijan (hopeaa) myös Ruotsin kilpailussa lokakuussa. Kuva Ulla Keituri.

Vuoden 2019 kilpailun järjestelyistä vastasi Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallinnoima Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatio 2 -yhteistyöhanke. Järjestäjät kiittävät lämpimästi rahoittajia Keski-Suomen ELY-keskusta ja maa- ja metsätalousministeriötä sekä kaikkia tapahtuman suunnitteluun, markkinointiin ja toteutukseen osallistuneita sekä tietysti kaikkia kilpailuun ja seminaareihin osallistuneita. Erityiskiitos tuomaristolle. Kiitos Suomen Artesaaniruoka ry.

Menestystä Rasekolle vuoden 2020 tapahtumaan!


Artesaaniruoan SM 2020 -kilpailut ja seminaarikokonaisuuden järjestää yhteistyössä Suomen Artesaaniruoka ry:n kanssa Raision seudun koulutuskuntayhtymä Raseko 14.-16.10. Tapahtumapaikka on oppilaitoksen kampus Raisiossa. Ruotsin Eldrimneristä alkunsa saanut kilpailu järjestetään Suomessa nyt viidettä kertaa.

Vuoden 2020 tapahtuman teemana on Saariston ruokamatkailu. Tapahtuman ohessa on luvassa mielenkiintoisia ruoka-aiheisia seminaareja, pientuottajien myyjäiset, uutuustuotteiden maistatuksia ja kohtaamisia ruoasta kiinnostuneiden kanssa. Kilpailun voittajat julkistetaan torstai-illan juhlagaalassa. Tapahtumassa ovat mukana Raision ja Naantalin kaupungit, Naantalin matkailu sekä -kylpylä, ja muun muassa paikallinen Sadonkorjuu-tapahtuma ajoitetaan kilpailun yhteyteen.


Leena Pölkki
leena.polkki@jamk.fi