Artikkelit

Osaatko lukea luomumerkkiä?

1.28TLukenut

Luomutuotteet kiinnostavat kuluttajaa, ja yhä useammat haluavat käyttää luomutuotettuja elintarvikkeita. Kaupassa ne on helppo tunnistaa luomulehtimerkistä. Kuluttajien on helpompi tehdä valintoja ostoksilla ollessaan, kun he tuntevat luomutuotannon periaatteet ja luomumerkin käyttöalueen.

 

Tuotantoa valvotaan tarkasti

Luomu on valvottu tuotantojärjestelmä, ja luomutuotteiden valmistusta koskevat tavanomaista tiukemmat ehdot. Suomessa noudatetaan EU:n luomuasetusta, ja kaikki luomutoimijat tarkastetaan vuosittain.

Luomutuotteen maatalousperäisistä ainesosista pitää 95 prosenttia olla luomua. Tuotteet voivat olla peräisin kasvi- tai eläinkunnasta, ja ne voivat olla myös keruutuotteita. Luomutuotteissa ei saa käyytää keinotekoisia väri-, makeutus- tai aromiaineita. Lisäaineita ja valmistuksen apuaineita on käytettävissä vain kymmenesosa tavanomaisiin tuotteisiin verrattuna. Tavanomaisen suolan ja talousveden käyttö on sallittua.

Luomulihavalmisteissa ei saa käyttää fosfaatteja sitomaan vettä. Luomuperunajauho korvaa fosfaatit luomumakkaroissa ja -nakeissa. Säilöntäaineiden käyttö on kielletty. Vain luomulihavalmisteissa on mahdollista käyttää natriumnitraattia, mutta sallittu käyttömäärä on pienempi kuin tavanomaisessa tuotannossa.

Luomutuotteiden jalostuksessa lähes kaikki valmistusteknologia on sallittua. Esimerkiksi maitotuotteet voidaan pastöroida, yrtit kuivata ja kasvikset hapattaa. Ainoastaan geenimuuntelu ja säteilytys ovat kiellettyjä.

Samoissa tiloissa ja samoilla laitteilla voidaan valmistaa sekä luomu- että tavanomaisia tuotteita, mutta tuotteiden erillään pito ja jäljitettävyys pitää pystyä todentamaan läpi koko tuotantoketjun.

Lehtimerkki koskee elintarvikkeita ja rehuja

Luomumerkin käyttö on pakollista kaikissa EU:n alueella valmistetuissa ja pakatuissa luomuelintarvikkeissa. Lehtimerkin yhteydessä ilmoitetaan tuotteen tarkastaneen luomutarkastuslaitoksen tunnusnumero. Suomessa tunnuksen alkuosa on FI-EKO. Tarkastuslaitos on Ruokavirasto ja sen tunnusnumero on 201.

Lehtimerkin yhteydessä ilmoitetaan maatalousperäisten ainesosien alkuperä. Mikäli käytetyistä ainesosista 98 prosenttia on kotimaisia, voidaan käyttää ilmaisua ”tuotettu Suomessa”. Myös luonnonvaraiset keruutuotteet voivat olla luomua. Esimerkiksi luomusertifioidulta keruualueelta poimittujen marjojen ja sienten pakkauksissa voidaan käyttää luomulehtimerkkiä.

EU:n luomuasetuksen soveltamisalan piiriin kuuluvat vain elintarvikkeet ja rehut. Ateriapalveluissa annosten ja ruokalistojen yhteydessä voidaan kertoa ruoassa käytetyistä luomutuotteista, mutta lehtimerkin käyttö ei ole mahdollista.

Markkinoilla on monia muitakin luomutuotteita, kuten kosmetiikkaa, tekstiilejä ja pesuaineita. Niissä ei saa käyttää luomulehtimerkkiä. Nämä tuotteet kuuluvat erillisten sertifiointien piiriin.

Millään luomumerkillä tai -väittämällä ei saa johtaa kuluttajaa harhaan.

Kirjoittajat ja lisätietoja
Jaana Elo, Luomuliitto ry
Hanna Viita, Marttaliitto ry