KansiMaakunnista

Lähiruokayrittäjä omistajanvaihdoksen kynnyksellä

Päivi Heinänen kalatiskin äärellä. Kuva Päivi Kapiainen-Heiskanen.
31Lukenut

Mikkelin kauppahallissa pitkään toiminut Heinäsen yrittäjäpariskunta valmistautuu omistajanvaihdokseen ja etsii yritystoiminnalleen jatkajaa. Lähiruokaan nojautuva arvomaailma on yritystoiminnan ytimessä.

Kalayrittäjät etsivät innovatiivista jatkajaa

Kauppahallissa sijaitsevassa kahvila-myymälässä valmistetaan tuotteita paikan päällä ja kaikki myytävät tuotteet jalostetaan itse. Asiakaskunta on vakiintunut, vuokrasopimus kauppahallissa on jatkuva ja tarjoaa mahdollisuuden esimerkiksi kalaravintolan perustamiseen. Yrityksellä on myös verkkokauppa. Uutta yrittäjää etsitäänkin nyt koko yrityksen liiketoiminnan jatkajaksi.

Heinäset ovat vakuuttuneita, että kala on tulevaisuuden kasvuala ja yrityksen liiketoiminta on ollut kasvussa.

– Voidaan sanoa, että tästä tulee historiamme paras vuosi. Myös ulkomaalaisten asiakkaiden määrä täällä kauppahallissa on ollut selkeästi kasvussa, Raimo Heinänen iloitsee.

Raimo Heinänen Kalamarkkinoilla kalankäsittelynäytöksessä. Kuva Päivi Kapiainen-Heiskanen.

Yrittäjäpariskunta etsii jatkajaa työlleen, jotta saisivat väljennettyä omia aikataulujaan. Etsinnässä on yrittäjä, joka haluaa kehittää toimintaa eteenpäin.

– Olisi hienoa löytää yrittäjäpersoona, joka on elämänmyönteinen ja uskoo tulevaisuuteen. Yrittäjyys on hieno ammatti, jossa vain taivas on rajana. Olemme miettineet myös uudenlaista sukupolvenvaihdosta, joka olisi oppisopimuspohjainen. Mielelläni kouluttaisin jatkajayrittäjän, kuvaa Heinänen toiveita jatkajasta.

Jatkajalle yrittäjäpari lupaa kaiken tuen ja hän saa käyttöönsä laajan reseptiikan ja tuotevalikoiman. Päivi Heinänen voi olla houkuteltavissa jatkamaan osa-aikaisena, ja Raimo Heinänen lupaa jakaa vuosien kokemuksensa alalta.

– Jos kalayrittäjyys kiinnostaa, kannattaa tulla käymään ja juttelemaan, niin päästään eteenpäin. Olemme avoimia jatkajan etsinnässä, emmekä peittele mitään. Ymmärrämme 30 vuoden yrittäjäkokemuksella yrittäjyyden kaikki puolet. Näemme, että tälle alalle tarvitaan hyviä yrittäjiä, ja että heillä on kaikki edellytykset menestyä. Toivon, että jatkaja veisi tätä asiaa eteenpäin ja olen valmis auttamaan siinä kaikin tavoin.

Myös Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy auttaa omistajanvaihdoksissa. Kehitysyhtiö tarjoaa maksuttomia asiantuntijapalveluja niin yritysten ostoa harkitseville kuin myös yritysten myyjille. Vuosittain palveluja käyttävät monet kymmenet yritysten omistajanvaihdosasiakkaat ja yritykset vaihtavat sujuvasti omistusta.

Lähiruoan puolestapuhuja ja kalatuotteiden kehittäjä

Heinäsen kalakauppa Mikkelissä tunnetaan vahvana lähiruoan puolustajana. Kala ostetaan paikallisilta kalastajilta, jotka kalastavat lähialueen arvokalavesissä, kuten Saimaassa, Puulavedessä ja Kyyvedessä.

– Hankimme kalaa, joka on kasvanut makeissa, juomakelpoisissa vesissä. Asiakkaiden suosima kirjolohi kasvatetaan Puumalassa pääosin kasviproteiinia sisältävällä ja kotimaassa valmistetulla rehulla. Se pitää kalan rasvakoostumuksen ja maun erityisen hyvänä ja on ympäristöystävällistä, Raimo Heinänen kertoo.

Kalatiskin tarjontaa. Kuva Päivi Kapiainen-Heiskanen.

Kalatiskin lisäksi kauppahallin kahvilamyymälä vetää paljon ruokailijoita. Heille on tarjolla lounas- ja välipalatuotteita, kuten salaatteja, kalakeittoa sekä lämpimiä ruoka-annoksia. Ykköstuote on muikku. Sitä tarjoillaan lounasannoksissa ja myydään tiskistä tuoreena, savustettuna sekä erilaisissa mausteliemissä. Toki myös kalakukot ovat pitäneet pintansa vuosien saatossa.

Heinästen kehittämät kalatuotteet tunnetaan hyvin Etelä-Suomessa ja messuilla on käyty eri puolilla Suomea säännöllisesti. Itse kehitetyistä kalatuotteista esimerkkinä voi mainita palkintoja saaneen kylmäsavustetun hauen, joka ilmakuivataan niin, että siitä tulee maukasta ja maitohappobakteerit pidentävät sen säilyvyysajan jopa kuukausiin.

– Haluamme tehdä premium-tuotteita, joten emme ole lähteneet tekemään perinteisiä kalapurkkeja. Käytämmekin uusissa säilyketuotteissa lasipurkkeja ja hyvin säilyvää etikkapohjaa tai rypsiöljyä, jotka voi hyödyntää myös ruoanlaitossa, Heinänen avaa uuden kalasäilykesarjan taustalla olevaa ajatusta.

Kalaraaka-aineesta ei ole pulaa Etelä-Savossa. Raimo Heinänen arvioi, että esimerkiksi muikun käytön voisi moninkertaistaa, jos kysyntää olisi.

Etelä-Savossa on kehitetty maakunnan käyttöön D.O. Saimaa -alkuperämerkki, mikä näkyy myös Heinäsen kalakaupassa. Merkki takaa sen, että yritys myy läheltä löytyvistä raaka-aineista valmistamiaan ja kehittämiään tuotteita.

Teksti on lyhennelmä Päivi Kapiainen-Heiskasen kirjoittamasta artikkelista, joka on kokonaisuudessaan luettavissa Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n verkkosivuilta.

Kuvat Päivi Kapiainen-Heiskanen