Uutiset

Lähiruokafoorumissa esillä pientuottajan myynti- ja markkinointityötä tukevia työkaluja

967Lukenut

Tilaisuuden avaajana maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä nosti kotimaisen ruokajärjestelmän kärjiksi kaupankäynnin reiluuden, kuluttajien vastuulliset valinnat ja elintarvikeviennin. Nämä myös edellyttävät kotimaista alkutuotantoa. – Onko maailman puhtaimmasta ruuasta ja vedestä saatavilla avainfaktoja, joita ruokajärjestelmän kaikki toimijat voivat hyödyntää tehokkaasti, kysyi ministeri Leppä.

Erikoistutkija Arto Latukka Luonnonvarakeskuksesta vastasi osaltaan Lepän huoleen tiedon saatavuudesta. Suoramyynnin seurantajärjestelmä kuvailee esimerkiksi, millaisilla tiloilla suoramyynti lisää kannattavuutta. Tilastoja suoramyynnistä www.luke.fi/taloustohtori.

Maanviljelijä, suoramyyjä, yrittäjä ja metsäalan ammattilainen Gunnel Englund toi terveiset suoramyyntitilaltaan Smedsistä. – On tärkeää, että seudun yrittäjät toimivat yhdessä, Englund mietti. Samoin ruokakilpailussa on tärkeä olla mukana joka vuosi, jotta ihmiset muistavat sinut, hän rohkaisi. www.visitpellinge.fi

Kiertotalouden asiantuntija Hanna Mattila SITRAsta esitti ajankohtaisia kysymyksiä ruoantuotannon kestävyydestä. – Vaikka suomalaisuus on yritysten yhteinen kilpailuvaltti, toiset tilat toimivat kestävämmin kuin toiset. Ja mitä oikeasti tarkoittaa puhdas ruoka, steriiliäkö? Selkeä ja konkreettinen viestintä on tärkeää, kun kerrotaan lähiruoan ympärillä tehdyistä kestävän kiertotalouden toimista, Mattila totesi. SITRAlla on käynnistymässä viidellä alueella paikallishankkeet joiden tavoitteena on ulottaa kestävyysnäkökulma koko ruokajärjestelmään.

Projektipäällikkö Päivi Töyli Turun yliopistosta esitteli tuoreen aitojamakuja.fi/foodservice -palvelun ja tuotekortin. Palvelu avaa pientuottajia ajatellen ammattikeittiöiden ja foodservice-tukkujen uusien tuotteiden valintaprosessin.

Seminaariesitysten tallenteet ovat saatavilla Aitoja makuja -sivustolta: www.aitojamakuja.fi/blogi/?p=2606

Teksti: Leena Arjanne