Uutiset

Lähiruoka & luomu -messut Helsingin Messukeskuksessa maaliskuussa

Kuva Helsingin Messukeskus.
199Lukenut

Lähiruoka & luomu -messutapahtuma on omistettu suomalaisille pientuottajille, lähellä tuotetulle kotimaiselle ruoalle sekä sertifioiduille luomutuotteille. Tapahtumassa pääsee herkuttelun lisäksi tutustumaan suomalaisiin pientuottajiin ja heidän tuotteisiinsa. Tarjolla on myös runsaasti vinkkejä ruoanlaittoon liittyen sekä tietoa suoraan tuottajilta ruoan vastuullisesta tuotannosta.

Mukana olevien yritysten valikoimissa on muun muassa liha- ja viljatuotteita, juustoja, juureksia, perinneherkkuja, uusia proteiinilähteitä sekä jäätelöä ja säilykkeitä. Mukana tänä vuonna ovat muun muassa Joensuun Herkkuleipomo, Huhtasrinteen Hunajatila Oy, Jukolan Juusto Oy, Kotileipomo Sorsa, Ahontuvan Tarhat, Lapin Kaamosliha Oy, Vanhan Porvoon Jäätelötehdas, Leipomo lörtsypojat, HamppuFarmi ja Riipisen Kuivalihaa Kuusamosta.

Vuoden lähiruokateko 2024 -palkinto jaetaan messuilla

Vuoden lähiruokateko -palkinto jaetaan jälleen Lähiruoka & luomu -messuilla. Palkinnolla halutaan edistää lähiruoan tunnettuutta ja nostaa esiin lähiruoan merkitystä osana yhteiskuntaa. Palkinnonsaajan valinnassa painotetaan muun muassa vastuullisuutta, yhteistyötä ja uusien ratkaisujen kehittämistä lähiruokasektorilla. Raati voi valinnassaan ottaa huomioon lisäksi esimerkiksi sitä, että ehdokas on kehittänyt lähellä tuotettuihin raaka-aineisiin perustuvaa tuotevalikoimaansa, luonut uudenlaisia markkinointikanavia lähiruokatuotteilleen tai toiminnallaan tukenut alueellista työllisyyttä.

Vuoden lähiruokateko -voittajalle luovutetaan 5000 euron stipendi. Palkintorahan lahjoittaa Suomen Messusäätiö. Palkintoraatina toimii Lähiruoka & luomu -messujen kehitysryhmä puheenjohtajanaan erityisasiantuntija Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Vuoden 2023 Vuoden lähiruokateko -palkinnon voitti Keski-Suomessa toimiva Jyväs-Hamppu. Aiempina vuosina palkinnon ovat saaneet Hakamaan Lammastila (2022), Pielisen Kala (2020), Heikkilän Juustola (2019), Stadin puutarhuri ja Juuri Yhtiöt (2018), Otava Food Factory Oy (2017), Sodankylän kunnan ruokapalvelut (2016), Reko-lähiruokarenkaiden ”isä” Thomas Snellman (2015), LähiPuoti Remes (2014) ja keittiömestari Heikki Ahopelto (2013). Palkintoa ei jaettu vuonna 2021.

Monipuolinen tapahtumakokonaisuus

Messukeskuksessa on Lähiruoka & luomu -tapahtuman kanssa samaan aikaan myös runsaasti muuta koettavaa: Kevätkauden starttaava Kevätmessut avautuu samaan aikaan ja perjantaina 22.3. mukaan liittyy vielä Golfmessut, joka on muiden samanaikaisten tapahtumien tapaan avoinna sunnuntaihin asti.

Lähiruoka & luomu -messut ja Kevätmessut Helsingin Messukeskuksessa 21.-24.3.2024.