Yhteistyöesimerkkejä

Lähiruoan verkkokauppoja perustetaan vauhdilla

405Lukenut

Lähiruoan verkkokaupat ovat kauppoja, jotka myyvät paikallisesti tuotettua ruokaa verkossa. Ne tarjoavat asiakkaille mahdollisuuden ostaa elintarvikkeita keskitetysti ja usein laajasta valikoimasta tuottajia ja eri tuotteita. Verkkokaupat ovat hyvä vaihtoehto niille, jotka haluavat tukea paikallisia tuottajia ja syödä lähellä tuotettua ruokaa monipuolisesti ja vaivattomasti.

Lähiruoan verkkokauppoja perustetaan nyt Suomessa ahkerasti. Niiden toivotaan vastaavan kuluttajien kasvavaan kiinnostukseen ostaa lähiruokaa, mutta myös tehdä lähiruoan tuottamisesta entistä kannattavampaa alan yrittäjille ja ostamisesta entistä helpompaa kuluttajille.

Verkkokaupat saattavat toimia pelkkänä alustana, jonka kautta kaupat solmitaan suoraan yrittäjän kanssa, tai sitten tavanomaisempana kauppapaikkana, jossa verkkokauppa toimii suuremmassa roolissa välikätenä kaupanteossa.

Esittelimme Aitoja makuja -lehdessä 4/2022 erityisesti erilaisia lähiruoan verkkokauppojen noutopiste- ja automaattimalleja, mutta moni verkossa toimiva lähiruoan kauppa- tai markkinapaikka toimii ilman omaa noutopistettä tai myymälää. Erilaisia toimintamalleja on monia, ja tällä kertaa teemme katsauksen neljään toimijaan lähiruokakentällä.

Vaskion lähituotteet tuodaan kotiinkuljetuksella Turkuun ja Kaarinaan

Vaskio on Salosta toimintansa aloittanut markkinapaikka, joka kerää yhteen alueen lähituottajat. Tällä hetkellä Vaskio toimii Turussa ja Kaarinassa, mutta seuraavaksi suunnitelmissa on laajentaa toimintaa Helsinkiin ja Tampereelle.

Tuotteet ostetaan suoraan Vaskiosta ja niiden toimitus tapahtuu keskitetysti noin kahden viikon välein kotiinkuljetuksena. Turussa on myös mahdollista noutaa tilatut tuotteet Turun REKOsta, jolloin kuljetusmaksua ei synny.

”Tavoitteenamme on tehdä lähellä tuotettujen raaka-aineiden ostamisesta vaivatonta, ja tukea suomalaisia pientuottajia antamalla heille heidän tuotteistaan kunnollinen korvaus. Olemme itsekin työskennelleet tiloilla ja haluamme antaa oman panoksemme suomalaisen ruoan ja työn arvostukselle”, Vaskion verkkosivuilla luonnehditaan palvelua.

Keskeistä palvelussa on verkkoalusta, jonka kautta asiakkaiden on helpompi löytää lähellä tuotettua ruokaa. Markkinapaikassa paikalliset tuottajat ovat esillä omilla nimillään ja tuotteita on mahdollista erotella tuotekategorioittain.

Tuotteiden valmistajat ovat pääsääntöisesti oman maakunnan tuottajia ja usein pidemmälle jalostetut tuotteet on myös valmistettu samassa maakunnassa. Hinnoittelu Vaskiossa lähtee tuottajista, jotka määräävät tuotteen myyntihinnan itse. Valtaosa tuotteen hinnasta jää myös heille.

Kaupat sovitaan suoraan tuottajien kanssa Korjuu.comissa

Korjuu.com-alustan kautta voi tilata lähituotteita tuottajilta, jotka noudetaan joko suoraan yrityksen toimipisteestä tai sovituista tapahtumista joihin tuottaja on tulossa. Alustalle rekisteröityneet tuottajat voivat lisätä sivuston kalenteriin uusia tilaisuuksia ja tapahtumia joihin he ovat tulossa, tai ilmoittaa osallistumisestaan olemassa oleviin tapahtumiin.

Tuottajien on mahdollista myös vaatia ostajilta etukäteismaksu Korjuu.com:in kautta, mutta palvelu itse suosittelee kaupanteon tapahtuvan noudon yhteydessä suoraan asianomaisten välillä. Palvelu on ostajalle ja tuottajalle tällä hetkellä ilmainen, mikäli varattujen tuotteiden maksaminen tapahtuu suoraan heidän välillään.

Korjuu.com korostaa erityisesti sen kautta myytävien tuotteiden korkeaa laatua ja eettistä tuotantoa sekä toimitusketjun läpinäkyvyyttä. Alusta antaa myös tuottajille mahdollisuuden kokeilla uusien raaka-aineiden menekkiä ilman sitoutumista tiettyihin tuotantomääriin tai jatkuviin toimituksiin.

Varausjärjestelmän lisäksi alusta edistää eri tavoin yhteisöllisyyttä ja vuoropuhelua asiakkaiden ja lähituottajien kesken. Sivustolle voi luoda erilaisia ryhmiä, joissa voi osallistua aihealueen keskusteluihin, tuottaa sekä lukea blogipostauksia ja ottaa osaa ryhmäostoihin.

Korjuu.com tarjoaa myös ravintoloille ja jälleenmyyjille mahdollisuuden käyttää palvelua tilausjärjestelmänä, mutta toteutus tähän räätälöidään aina erikseen tilaajasta riippuen.

DeliPlate kehittää keskitettyä lähiruoan osto- ja toimituspalvelua yritysasiakkaille Pohjanmaalla

DeliPlate on lähituottajien tuotteiden ja palveluiden verkkokauppa, jota kehitetään ahkerasti tarjoamaan myös logistiikkapalveluita ja verkkolaskumahdollisuutta rekisteröityneille yritysasiakkaille. Tilauksia voi tällä hetkellä tehdä lähtökohtaisesti ympäri Suomen, mutta osa tuottajista hyväksyy vain noudon omasta toimipisteestään. Verkkokaupassa on mukana 15 tuottajaa Pohjanmaalta ja Keski-Suomesta.

Tuottajilta vaaditaan sitoutuminen DeliPlaten sopimukseen laadukkaasta toiminnasta hyvien tapojen mukaisesti, joka antaa kuluttajille mahdollisuuden suosia vastuullista kotimaista yrittäjyyttä. Elintarvikkeiden lisäksi verkkokaupasta on mahdollista esimerkiksi ostaa tai vuokrata laitteita, tarvikkeita ja palveluita.

Syyskuussa 2022 palveluun lisättiin verkkolaskumahdollisuus hyväksytyille yritysasiakkaille, ja seuraava laajentumisen kohde on keskitetyissä logistiikkaratkaisuissa. DeliPlate pyrkii mahdollistamaan tuottajille keskitetyn varastoinnin eri lämpötiloissa, tuotteiden keräilyn ja yhdistetyt toimitukset yritysasiakkaille Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla.

Ruokaa Läheltä toimittaa kotimaisia ja lähituottajien tuotteita Varsinais-Suomessa 24 tunnissa

Ruokaa Läheltä on kuluttajille ja ravintoloille suunnattu ruokaverkkokauppa. Se toimittaa Varsinais-Suomen alueella lähiruokaa paikallisilta tuottajilta ja jalostajilta suoraan asiakkailleen, mutta myy myös muita tavanomaisia kotimaisia elintarvike- ja vähittäistavarakaupan tuotteita.

Mukana on 12 yrittäjää Varsinais-Suomesta, joille Ruokaa Läheltä -palvelu tarjoaa mahdollisuuden jaettuun verkkomyyntialustaan sekä jaettuun toimituspalveluun. Myynti asiakkaalle toimii täysin digitaalisesti verkkokaupan kautta ja toimitus Varsinais-Suomen alueelle toteutuu omaan osoitteeseen tai noutopisteeseen 24 tunnin varoajalla.

Tällä hetkellä verkkokauppa tarjoaa mahdollisuuden Varsinais-Suomessa toimiville tuottajille, mutta Ruokaa Läheltä pyrkii laajentamaan toimintaansa myös muille alueille ympäri Suomea, mahdollisesti jopa toisen toimijan uutena yrityksenä tai olemassa olevan toiminnan rinnalle.

Kirjoittaja
Ellinoora Havaste
Turun yliopiston Brahea-keskus