Uutiset

Lähiruoan myyntipaikkoja palkittiin

Vuoden lähiruokateko 2024 -kilpailun voittajat: Marianne Mäntylä ja Susanna Mäntylä (Vemo's, yleisöäänestys) sekä Minna Stenman ja Titta Matsar (Heinolan Heila, tuomarien valitsema). Kuva Messukeskus, kuvaaja Anna Autio.
90Lukenut

Vuoden 2024 lähiruokatekopalkinto myönnettiin Päijät-Hämeessä toimivalle Heinolan Heilalle ja yleisöäänestyksen voitti varsinaissuomalainen Vemo’s lähituotepuoti Vehmaalta.

Elämyksellinen lähiruuan ostos- ja taukopaikka Heinolan Heila sijaitsee E75-varrella. Heilassa on lähiruokaan painottuva kahvila-ravintola, leipomo ja myymälä. Tarjolla on monipuolinen valikoima lähituottajien valmistamia ruokatuotteita, lähialueen tilaviinejä ja pienpanimotuotteita. Heila järjestää myös lähiruokaan liittyviä tapahtumia.

Vuoden lähiruokatekopalkinnon arvo on 5000 euroa ja sen lahjoittaa Suomen Messusäätiö. Palkinnon saajan valitsi Lähiruoka & luomu -messujen kehitysryhmä. Lisäksi oli yleisöäänestys, jonka voittajalle Suomen Messusäätiö osoitti 1000 euron arvoisen palkinnon.

Yleisöäänestyksessä annettiin tänä vuonna lähes 3000 ääntä ja mukana olleista kuudesta ehdokkaasta voittajaksi tuli Vehmaalla toimiva Vemo’s lähituotepuoti, joka myy lähiruokaa ja käsintehtyjä tuotteita Varsinais-Suomen alueella. Lähituotepuoti tekee yhteistyötä lähialueen tilojen, tuottajien ja yrittäjien kanssa ja toteutti myös pop up -myymälän Myllyn kauppakeskuksessa Raisiossa alkuvuodesta 2024.

– Heinolan Heila tekee lähiruuan ostamisen helpoksi, sillä sen vahvuuksia ovat monipuolinen, kuluttajaa ymmärtävä valikoima ja hyvä sijainti. Heila mahdollistaa toimeentulon merkittävälle määrälle pientuottajia ja -yrityksiä sekä monipuolisilla tuotteillaan ja palveluillaan nostaa koko lähiruokasektorin tunnettuutta, sanoo Vuoden lähiruokateko -raadin puheenjohtaja Kirsi Viljanen.

Kilpailun raati kuvaili päätöksessään, että Heinolan Heila on suomalaisten lähiruokamyymälöiden lippulaiva, jonka laajat valikoimat tarjoavat kävijöille herkullisia elämyksiä. Heila yhdistää laajassa mittakaavassa tuottajat, sillä se toimii merkittävänä myyntipaikkana yli 200:lle lähialueen pientuottajalle. Tyylikkään myymälän lisäksi Heilan verkkokauppa ja esteettisesti kauniit somekanavat tuovat lähiruokatorin tähän päivään. Heinolan Heila on myös osoittanut muuntautumiskyvykkyyttä kykenemällä vastaamaan ajan kysymyksiin, kuten digitalisaatioon.

– Lähiruoka-asiaa olemme edistäneet jo yli 15 vuoden ajan Heilassa. Vuoden lähiruokateon voittaminen antaa tähän lisävirtaa ja iloa yrittämiseen jatkoakin ajatellen. Toivottavasti voitto vie lähiruuan ilosanomaa reilusti eteenpäin ja tuo uusia ihmisiä hyvän ruuan pariin, toivoo Heinolan Heilan yrittäjä Titta Matsar.

Vuoden lähiruokateko 2024 -kilpailun voittajat ja kilpailun raati. Kuva Messukeskus, kuvaaja Anna Autio.

Uutinen perustuu 21.3.2024 julkaistuun Messukeskuksen tiedotteeseen.