ArtikkelitKansi

Kouluttautuminen antaa mahdollisuuden tarkastella omaa työtä ulkoa päin

Kuva SeAMK.
166Lukenut

Elintarvikealalla työskentelevät ihmiset ovat voineet hakeutua vuonna 2024 alan ilmaisiin koulutuksiin, joiden avulla on mahdollisuus päivittää omaa osaamistaan ja verkostoitua muiden alalla työskentelevien kanssa. Seitsemän suomalaista koulutuspalvelujen tuottajaa on auttanut vuoden aikana arviolta satoja suomalaisia elintarvikealan työntekijöitä päivitetyn tiedon äärelle. Koulutukset rahoittaa Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus JOTPA.

Uusia näkökulmia

Huhtahyvät Oy:n tuotekehityspäällikkö Marko Försti huomasi vuoden 2023 lopulla Seinäjoen ammattikorkeakoululta SeAMK:lta tulleen ilmoituksen, jossa kerrottiin JOTPAn rahoittamasta ilmaisesta Tuotekehitystaituri-koulutuksesta.

Huhtahyvien tuotekehityspäällikkö Marko Försti hyödyntää oppimaansa omassa työssään. Kuvaaja Janessa Hietikko.

– Valmistuin elintarviketieteiden maisteriksi 20 vuotta sitten. Haluan pitää oman osaamiseni ajan tasalla. Kun sopiva koulutusmahdollisuus tulee kohdalle, tartun siihen tosi mielelläni, Försti sanoo.

– Kevätpuolella koulutuksen aikana pääsimme muun muassa tekemään oman tuotekehitysprojektin, joka avasi silmiä monellakin tavalla. Syyspuolella keskitymme markkina- ja kuluttajatutkimuksiin.

Syyskauden kouluttaja, yliopettaja Terhi Junkkari kertoo, että sekä kevään että syksyn koulutukseen ilmoittautui noin 100 osallistujaa.

– Osallistujat ovat olleet innostuneita ja erittäin motivoituneita saamaan uusia näkökulmia alaansa. Jokaisella osallistujalla on oma taustansa ja työkokemuksensa. He ovat kokeneet hyödylliseksi sen, että voivat jakaa tietoa ja kokemuksia muiden alan osaajien kanssa.

Alan kilpailukyvyn hyväksi

Faktia on osaamisen kehittämiseen erikoistunut yritys. Sillä on ollut vuoden aikana tarjolla kolme eri JOTPA-koulutuskokonaisuutta. Osallistuja voi Faktiallakin käydä koulutuksia läpi omaan tahtiin ja omien kiinnostusten ja tarpeiden mukaan.

Asiakkuuspäällikkö Mika Palanen suunnitteli koulutuskokonaisuuden, joka paneutuu digitalisaatioon elintarvikealalla.

– Olemme rakentaneet tietopaketin, joka kannustaa hyödyntämään elintarviketeollisuudessa uutta teknologiaa. Koulutusmateriaali on rakennettu niin, että jokainen voi saada siitä jotain. Pohjakoulutuksella tai kokemuksen määrällä ei ole väliä. Riittää että osallistuja tekee töitä elintarviketeollisuudessa, Palanen kuvailee.

Koulutuksessa saa tietoa muun muassa robotiikan tuomista mahdollisuuksista, raporttien automatisoinnista sekä datan keräämisestä ja sen analysoinnista.

– Elintarvikeala on murrosvaiheessa. Jotta voimme säilyttää alan kilpailukyvyn, tarvitsemme koulutusta ja rohkeutta tarttua uusiin asioihin, Palanen painottaa.

Kuva SeAMK.

Aina riittää opittavaa

Marko Försti on tyytyväinen Tuotekehitystaituri-koulutuksen antiin. Hän kokee, että hankitusta opista on hyötyä sekä työnantajalle että hänelle itselleen. Tietojen päivittäminen on jo sinänsä tärkeää. Mutta hienointa on, kun pääsee tekemään sen yhdessä muiden kanssa.

– Oman alan verkostossa pääsee tarkastelemaan omaa työtä ulkoa päin. Vaikka minulla on paljon alan koulutusta ja kokemusta, en ajattele, että olen valmis. Aina pitää kehittää itseään.

– Koulutus on vielä kesken ja loppupalaute antamatta, mutta vaikuttaa jo nyt siltä, että osallistujat kokevat saavansa siitä hyvin uusia eväitä työhönsä. Toivomme että koulutus innostaa myös opiskelemaan alaa lisää, Terhi Junkkari visioi.

Kirjoittaja
Tiina Makkonen

Kuvat SeAMK


Lue lisää elintarvikealalle suunnatuista JOTPA-koulutuksista.

Poimintoja syksyn koulutuksista: