ArtikkelitKansi

Kilpailujen kautta ruoka-alan ammattitaito esille

Kuva Esedu.
225Lukenut

Ammattitaidon Euroopan mestaruuskilpailu, EuroSkills, järjestettiin Puolan Gdanskissa syyskuun alussa. Etelä-Savon ammattiopisto Esedun opiskelija Jenna Kattilakoski voitti kilpailussa EM-pronssia kondiittorilajissa.

EuroSkills-kilpailu on iso tapahtuma, jonka puitteet vastaavat MM-urheilukilpailuja tai olympialaisia. Kisatunnelmaa viritettiin avajaisilla, joihin kuuluivat muun muassa osallistuvien maiden lippukulkueet ja ilotulitukset. Kisapäivien suorituksia seurasi noin 80 000 – 100 000 ihmistä. Keväällä järjestetystä harjoituskilpailusta kerrottiin kevään Aitoja makuja -lehdessä, voit lukea jutun täältä.

Harjoittelun kautta mitaleille

Valmentautuminen kisaan jatkui kesällä. Neljä viikkoa ennen varsinaisia kilpailuja järjestettiin joka viikko harjoituskeittiössä kilpailutilanteita, jotka jäljittelivät mahdollisimman tarkasti varsinaisen kilpailun olosuhteita. Harjoituksissa käytettiin samoja raaka-aineita ja työvälineitä kuin tulevassa kilpailussa, ja mukana oli myös yleisöä.

Jenna Kattilakoski työn touhussa. Kuva Esedu.

Valmennuksen näkökulmasta on hyvä, että kilpailija pääsee toimimaan hyvin samankaltaisessa ympäristössä kuin mitä itse kilpailutilannekin on, sillä sitä kautta saadaan varmuutta ja rauhallisuutta varsinaiseen kilpailuun. Valmennustiimi eli vahvasti mukana ja tuki Jennaa koko prosessin ajan.

– Jennan valmentajana minun tehtävänäni oli tukea henkisesti ja valmentaa edelleen koko kisatapahtuman ajan. Olin etukäteen kirjoittanut kuusi A4:sta, joissa oli tarkasti lueteltu jokainen komponentti ja kerrottiin, mitä tehdään ja missä vaiheessa. Jennan kanssa kokoonnuttiin jokaisena kilpailupäivänä 1,5 tuntia ennen ja hän kertoi mielikuvaharjoituksena koko prosessin läpi. Illalla sitten yhdessä nollattiin kaikki siihen päivään liittyvä, avaa Esedun Juliana Hokkanen valmentajan roolia kilpailujen aikana.

Kilpailu oli kaikkiaan pitkä ja vaati kestävää kuntoa. Etukäteen oli tiedossa jo monien kilpailutehtävien sisältö. Esimerkiksi konvehteihin liittyen malli ja koristelu saatiin suunnitella itse, mutta sisälle tuleva raaka-aine saatiin tietää vasta kaksi päivää aiemmin, joten valmentaja teki siihen liittyvän reseptiikan paikan päällä. Kilpailuun liittyvä yllätyksellisyys vaatii henkistä vahvuutta.

Kuva Esedu.

– Tiedossa oli, että yllätystehtäviä tulee, mutta ei tietysti tarkalleen voitu tietää, että mitä. Esimerkiksi kolme yllätysraaka-ainetta piti osata käyttää hyödyksi ja figuurin teko tiedettiin, mutta aihetta ei tiedetty etukäteen. Tiedettiin myös, että jälkiruoka tulee tehdä, mutta yllätys oli, että niistä viisi piti tehdä lautaselle ja kaksi lasiin, kuvaa Hokkanen kilpailutehtävien yllätyksellisyyttä.

Jenna Kattilakoski sijoittui kondiittorilajissa upeasti kolmannelle sijalle. Kultaa voitti Itävalta ja hopealle sijoittui Ranskan kilpailija.

– Vahvuuksiani oli erityisesti tasainen työn jälki. Valmennus EuroSkills-kilpailuun on ollut pitkäjänteistä ja todella hyvää. Koen, että kilpailutilanteessa ja paineen alla työskennellessä erityisesti henkisen puolen valmennuksella oli suuri merkitys. Ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen minulle tuli tunne, että onnistun ja voin luottaa omaan tekemiseen, summaa Kattilakoski kilpailun jälkeen.

Valmentaja Hokkasen mielestä Jenna teki elämänsä parhaimman suorituksensa kilpailussa ja se riitti pronssiin, mikä on todella upea saavutus.

Jenna Kattilakoski ja valmennustiimi juhlivat pronssia. Kuva Esedu.

Verkostoja, oman osaamisen kehittämistä ja alalle houkuttelua

Kilpailut ovat myös opettajille ja valmentajille tärkeitä oman työn ja osaamisen kehittämisen näkökulmasta.

– Työssä pysyy mielekkyys ja samalla oppii myös koko ajan uusia asioita. Verkostojen kasvattaminenkin on tärkeää. Valmennustiimi on itselleni kuin toinen perhe ja sen kanssa ollaan tiiviissä yhteydessä, summaa Hokkanen syitä, joiden takia hän nauttii valmentajana toimisesta.

Ammatillisen koulutuksen näkökulmasta kilpailujen kautta lisätään myös alan näkyvyyttä ja samalla houkutellaan alalle uusia opiskelijoita.

EuroSkills-kilpailut ja MM-kilpailut vuorottelevat vuorovuosin. Ensi vuoden syyskuussa on MM-kilpailut Lyonissa. Esedusta Erika Ukkonen pääsee edustamaan Suomea siihen kilpailuun ja uusi harjoituskausi siis alkaakin jo nyt, marraskuun puolivälissä. Juliana Hokkanen on puolestaan yksi eksperteistä, jotka toimivat kilpailussa asiantuntijoina ja tuomareina.

Suomen ammattitaitojoukkueelle tuli yhteensä kuusi mitalisijaa ja myös Medallion for Excellence -tunnustuksia. Nämä kaikki esitellään Esedun tiedotteessa.

Kirjoittaja
Päivi Töyli
Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti

Kuvat: Esedu