Artikkelit

Kestävän gastronomian karttapalvelu Kega.fi helpottaa myös makumatkailua

1.33TLukenut

Kestävän gastronomian karttapalvelu Kega.fi yhdistää kestävästi toimivat lähiruokatuottajat ja -ravintolat, sekä Sinut! Paras ruoka vaatii laadukkaat raaka-aineet. Maku- ja lähimatkailulla on suuria mahdollisuuksia Suomessa.

Kestävä gastronomia on monelle vielä vieras käsite, vaikka YK:n julkistamaa kestävän gastronomian päivää on vietetty kesäkuun puolivälissä 18.6 ainakin jo vuodesta 2018 lähtien. Lisäksi oppiainetta pystyy opiskelemaan ensimmäisen ja toisen asteen oppilaitoksissa eri puolilla Suomea.

Kestävän gastronomian avulla toteutetaan kestävän kehityksen tavoitteita kulinaarisin keinoin. Raaka-aineet ja niiden tuotantomenetelmät sekä ruoan valmistustavat pyritään valitsemaan ottaen huomioon ekologinen, ekonominen ja sosiokulttuurinen kestävyys.

Ekologisuus on kaiken pohjana, vaikka päätarkoitus onkin valmistaa herkullista, maukasta ja aitoja makuja täynnä olevaa ruokaa. Nämä tavoitteet tukevat hienosti toisiaan. Hyvinvoivassa maaperässä kasvaneet kasvikset ja onnellisissa oloissa eläneet eläimet antavat herkullisimmat raaka-aineet ruoanvalmistukseen. Lisäksi tuoreista, sesonginmukaisista lähiruokaraaka-aineista valmistettuna ruoan maku on aidoimmillaan.

Kestävässä gastronomiassa nautitaan hyvänmakuisesta, korkealaatuisesta ja ravitsemuksellisesti monipuolisesta ruoasta. Samalla tehdään maailmasta hieman parempaa paikkaa meille ihmisille, eläimille ja koko maapallolle.

Perho Liiketalousopisto tekee vahvasti työtä kestävän kehityksen edistämiseksi ja haluaa kouluttaa opiskelijoistaan kestävän kehityksen lähettiläitä. Kestävä gastronomia onkin luonteva osa tätä kokonaisuutta. Malmin kampuksella sijaitsevalla Green City Farmin oppimispellolla kasvatetaan ekologisesti yli 30 eri kasvilajia Ravintola Perhon ja opetuskeittiöiden hyödynnettäväksi. Lisäksi korkealaatuisia kasviksia myydään muutamiin pääkaupunkiseudun ravintoloihin. Oppimispellolle pääsee tutustumaan mm. Perhoshopissa myytävien peltokierrosten avulla.

Lauantaina 19.9. klo 9-15 Green City Farmilla (Vanha Helsingintie 13) järjestetään sadonkorjuujuhla, missä kestävää gastronomiaa juhlitaan useiden eri tuottajien, herkkujen ja koko perheen voimin. Samalla järjestetään ilmaisia peltokierroksia läpi päivän.

Kestävän gastronomian juuret Slow Food -ajattelussa

Kestävää gastronomiaa opetettiin Ravintolakoulu Perhossa (nykyinen Perho Liiketalousopisto) jo vuonna 2011, ja sen kouluun toi lehtori Jarmo Åke yhdessä sen aikaisen opetussuunnitelmatiimin kanssa. Åke opiskeli Pollenzossa gastronomisten tieteiden yliopistossa ja halusi kouluttaa myös opiskelijoitaan ymmärtämään tuoreiden ja kestävästi kasvatettujen raaka-aineiden merkityksen ruoanvalmistuksessa erityisesti puhtaan ja raikkaan makunsa vuoksi.

Kestävässä gastronomiassa on paljon samaa kuin Italiasta alkuun lähteneessä Slow Food -ajattelussa. Molemmissa arvostetaan paikallisuutta, yhteisöllisyyttä, artesaaniruokaa sekä tuoreita, sesonginmukaisia, raikkaita ja aitoja makuelämyksiä. Kestävässä gastronomiassa juuret ovat kuitenkin enemmän kestävän kehityksen tavoitteissa ja ruoan tarjoamista mahdollisuuksista toteuttaa niitä.

Mitä jos lähtisit makumatkalle? Siinä auttaa kestävän gastronomian karttapalvelu Kega.fi

Perho Liiketalousopisto on Uudenmaanliiton rahoittamassa Farm to Restaurant -hankkeessa kehittänyt hankekoordinaattori Terhi Suvilehdon johdolla kestävän gastronomian karttapalvelun Kega.fi . Palveluun kerätään kestävän kehityksen mukaisesti ja vastuullisesti toimivia pientuottajakohteita sekä heidän tuotteitaan hyödyntäviä ravintoloita, kahviloita sekä lähiruokakauppoja. Viime kesän kotimaanmatkailun lisääntyminen osoitti, että matkailua tarvitaan, vaikka poikkeustila estäisikin maiden rajojen ylittämisen.

Kega.fi -karttapalvelu tukee makumatkailua ja lähimatkailua. Se myös helpottaa ravintoloita, lähiruoasta kiinnostuneita kotigastronomeja sekä kestävän kehityksen arvojen mukaisesti toimivia pientuottajia löytämään toisensa. Sivustoa kehitetään eteenpäin ja tavoitteena onkin joku päivä luoda näin koko Suomen kattava valtakunnallinen kestävän gastronomian verkosto.

Jos tunnet kestävän gastronomian arvot omaksesi ruoan pientuottajana, ravintolana, kahvilana tai lähiruokakauppiaana ja haluat mukaan palveluun, ota yhteyttä Kega.fi sivuston yhteydenottolomakkeen kautta.

Kirjoittaja ja lisätietoa
Terhi Suvilehto,  Perho Liiketalousopisto
terhi.suvilehto@perho.fi