Artikkelit

Artesaaniruoka SM-kilpailusta potkua markkinointiin ja tuotekehitykseen

1.74TLukenut

Keski-Suomessa tapahtuu syyskuussa

Neljättä kertaa järjestettävä Artesaaniruoka SM-kilpailu rantautuu tänä vuonna Keski-Suomeen. Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallinnoima Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatio 2 -yhteistyöhankkeen organisoimana tapahtuma toteutetaan Jyväskylässä 13.-15.9.2019.

Kilpailun tavoitteena on lisätä tietoisuutta artesaaniruoasta sekä innostaa sen kehittämiseen ja edistämiseen. Tuottajille tapahtuma tarjoaa oivan mahdollisuuden oman tuotteensa näkyvyyden ja markkinoinnin lisäämiselle, mutta myös mahdollisuuden luoda verkostoa muiden samasta asiasta kiinnostuneiden kesken. Lisäksi kaikki osallistujat saavat kirjallisen arvioinnin tuotteen kehittämiseksi edelleen. Suomen, Pohjoismaiden ja Baltian maiden artesaaniruokatuotteille avointa kilpailua rahoittavat Keski-Suomen ELY-keskus Euroopan maaseudun kehittämisen maata-
lousrahastosta ja maa- ja metsätalousministeriö.

Mistä artesaaniruoka on tehty?

– Artesaaniruoka käsitteenä tarkoittaa käsityömäisesti valmistettua elintarviketuotetta, jonka valmistuksessa on hyödynnetty paikallisia tai kotimaisia raaka-aineita. Tuotteen valmistuksessa saadaan hyödyntää koneita ja digitaalista teknologiaa, mutta esimerkiksi täysin automatisoitua tuotantolinjaa ei sallita. Artesaaniruoan periaatteiden mukaisesti tuote ei sisällä myöskään synteettisiä aromeja, väri- tai säilöntäaineita, linjaa Eija Lamsijärvi, jonka vastuulla ovat kilpailuun ilmoitettavien tuotteiden tarkistus, vastaanotto ja logistiikka itse tuomarointipäivässä.

Artesaaniruuan SM-kilpailu

Tämän vuoden kilpailussa on 11 kategoriaa: maito-, liha-, kala-, leipomo-, marja- ja hedelmätuotteet, vihannes- ja sienituotteet, kylmät mauste- ja ruokakastikkeet, snaksit, pohjoismaiset alkoholittomat juomat, pohjoismaiset alkoholipitoiset juomat sekä innovatiivinen artesaanituote. Pääkategorioiden alla on 60 kilpailuluokkaa.

Kilpailutuotteet vastaanotetaan perjantaina 13.9. klo 13-20 Jyväskylän ammattikorkeakoulun Dynamolla. Tuotteiden arviointi tapahtuu samassa paikassa lauantaina 14.9. klo 8-14. Tuomariryhmien puheenjohtajina toimivat alansa huippuosaajat ja muut jäsenet edustavat keittiömestareita, kauppaa, mediaa sekä muita sidosryhmiä. Tuomaroinnissa kiinnitetään huomiota ennen kaikkea makuun, mutta myös ulkonäköön, koostumukseen, tuoksuun sekä kokonaisvaikutelmaan.

Voittajatuotteet julkistetaan palkintogaalassa juhlapäivällisen merkeissä Gradian Ravintola Priimuksessa lauantaina 14.9. klo 19.30 alkaen. Get together alkaa jo klo 18.30.

Seminaarit ja verkostoituminen

Kilpailun ohjelmaan kuuluvat seminaarit, Nörttien pöytä – ruokatoimijoiden teematapaaminen ja villiyrttityöpaja. Tapahtuma käynnistyy avausseminaarilla Jyväskylän ammattikorkeakoulun Dynamon auditoriossa perjantaina 13.9. klo 12. Nörttien pöytä järjestetään Ravintola Fiilussa klo 19-21.
Seminaari jatkuu lauantaina 14.9. klo 9-11.30 päättyen villiyrtti-työpajaan klo 12.30-14. Osallistujilla on mahdollisuus tutustua artesaaniruokaan ja keskisuomalaiseen ruokaketjuun kohtaamispisteellä Jyväskylän Paviljongin aulassa Syys Wemmi -markkinoilla lauantaina 14.9. klo 10-17. Yleisön on myös mahdollista seurata tuomariryhmien intensiivistä työskentelyä tuotteiden arvioinnin parissa lasi-ikkunoiden takaa sekä srceeneiltä. Voittajatuotteet tulevat olemaan esillä kohtaamispisteen vieressä Paviljongissa sunnuntaina 15.9. klo 10-16.

– Toivotamme uudet ja jo aiemminkin osallistuneet tuotteet tervetulleiksi kilpailuun. Kannustamme yrittäjiä tarkastelemaan omia tuotteitaan artesaaniruoka-määritelmän näkökulmasta – monet tuotteet täyttävät jo nyt kriteerit, ja usein jo pienillä viilauksilla omasta tuotteesta saa kilpailuun sopivan, kannustaa kilpailun johtaja, projektipäällikkö Leena Pölkki Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.


Yrittäjien terveisiä

– Haluamme ilman muuta olla mukana artesaaniruokakilpailussa myös tänä vuonna, painottaa Kala Lapin toimitusjohtaja Vesa Lappi.

– Tuotteemme valmistetaan artesaanimaisesti. Käytämme laitteita ja menetelmiä, jotka olemme täysin itse kehittäneet. Aito tuli, kotimaiset raaka-aineet ja osaaminen jo neljännessä polvessa ovat ainutlaatuisten kalatuotteittemme perusta, jatkaa Lappi.

– Artesaaniruokakilpailuun osallistuminen on tuonut yrityksellemme lisänäkyvyyttä. Saimme myös tuotekehitykseen arvokasta palautetta, jota on hyödynnetty tuotannossa. Lisäksi verkostoitumisen mahdollisuus on tärkeä. Ehdottomasti hyödyllinen tapahtuma!, kiittelee Siilinjärvellä sijaitsevan yrityksen luotsi. Vesan ja muiden yrittäjien kanssa pääsee verkostoitumaan erityisesti perjantai-iltana 13.9. järjestettävässä teematapaamisessa, Nörttien pöydässä.

– Sijoittuminen artesaaniruokakilpailuissa on lisännyt selkeästi tuotteidemme myyntiä. Koemme myös, että näiden kilpailujen myötä kiinnostus ja arvostus artesaaniruokaa kohtaan on yleisestikin kasvanut, toteaa yrittäjä Sabina Ekholm. Hänellä ja puolisollaan Torstenilla on Närboden – Lähipuoti Kemiönsaaressa. He kasvattavat itse mansikkaa ja viinirypäleitä. Omissa jalosteissaan he hyödyntävät myös muita paikallisia raaka-aineita.

– Artesaaniruokakilpailu tarjoaa hyvän pohjan tuotekehitykselle ja aiomme osallistua jatkossakin, hehkuttaa myös kultaa ja hopeaa tuotteillaan voittanut Ekholm.
– Det är roligt att vara mathantverkare!


Teksti
Leena Pölkki, projektipäällikkö, JAMK
Jaana Laulajainen, harjoittelija, JAMK