Maakunnista

Vastuullinen ruokamatkailu hurmaa Saimaalla

Kuva Savonlinna-Risteilyt, kuvaaja Piia Kinnunen.
319Lukenut
Kuva Savonlinna-Risteilyt, kuvaaja Jussi Silvennoinen.

Sisävesilaivat ovat Savonlinnan satamassa tuttu näky matkailijalle. Saimaan aalloilla keinuva matkailija ei ole kiinnostunut pelkästään upeista maisemista, vaan ruokailu kuuluu olennaisena palveluna elämykseen.

Savonlinna Risteilyjen kaksi laivaa m/s Elviira ja m/s Ieva kuljettivat menneenä kesänä ennätyksellisen määrän myös ruokamatkailusta kiinnostuneita kävijöitä. Suositussa Saimaan buffet-pöydässä nautitaan erityisesti kala-antimista ja lähialueen tuottajat ja raaka-aineet tuodaan esille aiempaa näyttävämmin.

– Kesä eteni vilkkaissa merkeissä. Matkailijaryhmien koko oli tänä vuonna aikaisempaa suurempi, kertoo laivan kapteeni ja Laivayhtiö Otukka Oy:n yrittäjä Piia Kinnunen.

Vauhtia yrityksen kehittämiseen TKI-yhteistyöllä

Piia Kinnunen osallistui tänä vuonna Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Ruokatuotteista boostia -hankkeeseen, jossa syvennyttiin ruokapalveluyritysten kehittämiseen. Mukana olleet yritykset saivat valita omasta toiminnastaan kehittämisenkohteen. Savonlinna -Risteilyt toivat raaka-aineiden alkuperää esille buffet-pöydässä tarinallistamisen avulla.

Kuva Savonlinna-Risteilyt, kuvaaja Jussi Silvennoinen.

– Toteutimme tarinoiden viemisen buffet-pöytään tarinakorttien avulla. Asiakkaiden mielestä on kiva tietää, mistä ruoka tulee, joten on ilmeisen toimivaa kertoa ruoan alkuperästä tarjoilun yhteydessä. Esittelyssä ovat Savonlinnan seudun lähituottajat ja yhteistyökumppanit, avaa Kinnunen tarinallistamisen tapaa.

Yritys on tänä vuonna saanut D.O. Saimaa -Support merkinnän edellisten sertifikaattien joukkoon. D.O. Saimaa on Saimaan alueen ruoan ja raaka-aineiden oma alkuperämerkki ja ravintolat voivat hakea Support-merkin näiden raaka-aineiden ja tuotteiden käytöstä.

Vastuullisuustyötä on yrityksessä tehty jo vuosia. Tänä vuonna yritykselle on myönnetty tästä työstä Sustainable Travel Finland sekä Good Travel Seal -sertifikaatit.

– Vastuullinen ruokamatkailu on yrityksemme ydintä ja erilaiset merkit ovat selkeä tapa viestiä siitä, Kinnunen kertoo.

Suunnitelmallinen ote kantaa pitkälle

Laivayhtiötä luotsataan suunnitelmallisella otteella eteenpäin. Piia Kinnunen kertoo ammentavansa uusia kehittämiskohteita idealaarista yksi kerrallaan, jolloin keskitytään aihe kerrallaan viemään asioita maaliin.

Suunnitelmallisuus on avain onnistumiseen myös hankkeessa tuotetussa ruokapalveluyritysten kehittämisen mallissa. Kehittämisen kahvakuula -malli sisältää työkaluja, käytännönläheisiä ideoita, vinkkilistoja sekä case-esimerkkejä ruoka- ja ravitsemispalvelualan yritysten kehittämiseen. Teoriapohjana Kehittämisen kahvakuula-mallissa on käytetty palvelumuotoilua ja Lean-ajattelua. Hankkeen yritysyhteistyö antoi malliin käytännön näkökulmaa.

– Tällaisessa TKI-hankkeessa mukana oleminen antaa vauhtia kehittämiseen ja potkii eteenpäin. Useimmiten tärkeintä on yrittäjien kesken jaettavat hetket ja uudet kontaktit, sillä verkostoituminen on tärkeää, yrittäjä Kinnunen kertoo.


Savonlinna Risteilyt

  • Savonlinna Risteilyt tekevät risteilyjä toukokuusta lokakuun loppuun, mukana myös ruokateema-risteilyjä.
  • Laivat suosittuja myös tyhy-päiviin.
  • Erikoisuutena on digitaalisuus: 360 asteen virtuaaliristeilyt osoitteessa Risteilyt Savonlinnassa – Savonlinna-Risteilyt

Ruokatuotteista boostia-hanke (XAMK)

  • Lisää yritysten osaamista oman palvelutarjontansa arviointiin, kehittämiskohteiden löytämiseen ja kehittämisprosessin toteuttamiseen sekä Etelä-Savon ruokapalvelutarjonnan profilointiin
  • Systemaattisen kehittämisen mallia testataan eteläsavolaisissa pilottiyrityksissä. Hanke toimii ajalla 1.2.-30.11.2023 ja sitä rahoittaa Etelä-Savon ELY-keskus, Euroopan sosiaalirahasto (ESR).

Kirjoittajat
Neuvonen Riikka & Vauhkonen Elina
Ruokatuotteista boostia -kehittämisen välineitä mikro- ja pk-yrityksille-hanke, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK